onsdag 30 maj 2018

Lufttryck påverkar människan

Men observera att detta bara gäller från havsytan upp till cirka 5meter. I själva verket når atmosfären åtskilliga hundratals kilometers höjd. En bättre tumregel är att lufttrycket ungefär halveras för var femte kilometer i höjdled. Tabellen visar ungefärliga höjder för olika tryckytor.


Höjden kan dock variera från fall till fall beroende på de meteorologiska förhållandena. Se hela listan på smhi. För att kunna jämföra lufttrycket mellan platser på varierande höjd över havet, så är det nödvändigt att först korrigera det uppmätta lufttrycket till en och samma nivå.


Vanligen används havsytans nivå. Bakgrunden till den något överdrivna noggrannheten är att det motsvarar 7mm kvicksilver. Pa förekommer i sammanhanget. Det genomsnittliga lufttrycket är inte detsamma över hela jordklotet.


På grund av jordrotationen, temperaturskillnaden mellan ekvatorn och polerna m. Det gäller exempelvis subtropiska högtrycksceller vid omkring 30° nordlig respektive sydlig bredd samt vandrande lågtryck över framför allt mellanbreddernas havsområden. Sverige finns geografiska skillnader när det gäller normalt lufttryck. I medeltal är alltså lufttrycket cirka hPa lägre i nordligaste än i sydligaste Sverige. Ute på Atlanten har betydligt lägre lufttryck observerats än i Sverige. Analyser uppskattade lufttrycket i lågtryckets centrum till ca 9hPa.


Ett par mätbojar fanns i närheten men de hade tyvärr inte kapacitet att mäta lufttryck lägre än ca 9hPa. De allra lägsta lufttrycken (bortsett från extrema tromber) förekommer i tropiska cykloner. På en väderkarta förbinds orter med samma lufttryck med linjer som kallas isobarer. Ett område där lufttrycket är högre än omgivningen kallas högtryck och ett område där det är lägre kallas lågtryck.


Eftersom lufttrycket varierar med höjden så korrigeras lufttrycket till havsytans nivå innan isobarerna ritas. Luftens tryck påverkas bland annat av solens strålning och jordens rotation. Hög- och lågtryck samverkar med varandra och skapar skiftningar i vädret. Människan har i tusentals år förstått att det finns samband mellan. Det är lätt att se hur växter påverkas av vädret, svårare ibland när det gäller människor.


Ett genomsnittligt lågtryck brukar ha ett lufttryck kring 970-9hPa. Trycket uppstår genom jordens dragningskraft ( gravitationskraft ) på gasmassan och minskar med höjden över jordytan. Atmosfärens densitet minskar med höjden och blir i dagligt tal tunnare med ökande höjd. Lederna innehåller ledvätska som trycks ihop om trycket ökar. Ofta är det lågt lufttryck som kopplas till smärta.


När lufttrycket sjunker expanderar ledvätskan och spänner ut ledkapseln. Att det går att suga upp vätska med sugrör handar om lufttryck. Om trycket är lägre i ena änden av sugröret kommer vätskan åka åt det hållet. När du suger i ett sugrör sänker du lufttrycket och vätskan åker upp i munnen.


På bilden påverkar lufttrycket sugröret endast underifrån och håller kvar vätskan precis som ett lock. Människan lever på jorden, så hans kropp känns hela tiden belastningen på grund av trycket av luftpelaren i atmosfären. När väderförhållandena inte förändras, känns det inte allvar. Men i tider av varierande viss kategori av människor som upplever verkligt lidande.


Lågt eller högt atmosfärstryck på en person påverkar inte det bästa sättet, kränker enskilda funktioner i kroppen. Försök har gjorts att bestämma ett medelvärde för lufttrycket vid havsytan i olika standarder, exempelvis STP och NTP. I dessa standarder anges det normala lufttrycket vid havsytan som atm, det vill säga 103kPa. Nio av tio människor i världen andas i dag förorenad luft och den dåliga luften förkortar våra liv.


Enligt Världshälsoorganisationen WHO ligger luftföroreningar bakom den största. Vädret påverkar hur vi mår. Det vi fann var inte det vi hade väntat oss. Det är främst hjärt- och lungsjuka och riktigt gamla människor som drabbas. Ett luftpaket påverkas dels av en nedåtriktad kraft från gravitationen, dels av en uppåtriktad kraft, som beror på minskningen i lufttryck med ökande höjd.


Rökplymer från skorstenar kan avslöja hur temperaturskiktningen ser ut. Hur temperaturen varierar påverkar vad som händer med ett luftpaket som förflyttas uppåt eller nedåt. Hur kan människor stå emot det när det är tungt att bära 1kg av metall? Daniel L, Stockholm.


Svar: Nej, lufttrycket orsakar inte någon extra börda, i själva verket ger det lite lyftkraft. Trasiga däck är ofta orsakat av inkorrekt lufttryck I däcket. Utöver det så påverkar det säkerheten. I ett däck ökar stoppsträckan och påverkar körförmågan vid Vattenplaning. Ensamhet kan vara svår att bära och den kan ge såväl psykiska som fysiska symtom.


Det är vanligt att folk klagar på brist på en kärlekspartner men tillgång på sociala nätverk verkar ha större betydelse, säger Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi. Vad händer i kroppen när vi blir äldre ? Avsnittet handlar om det naturliga åldrandet. Till stor del kan vi påverka åldrandet. Däcket är den enda kontakten mellan fordonet och vägen, därför måste det alltid vara i perfekt skick.


Om det är felaktigt lufttryck i däcket minskar det hållbarheten och försämrar däckets egenskaper. Lufttryck påverkar ditt fordon. Illustrerad Vetenskap har mängder av artiklar om människan , om vår kropp, vår kultur och vårt psyke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...