tisdag 22 maj 2018

Propp i foten symptom

Andra symptom Andra tecken och symtom på blodpropp i en fot kan omfatta yrsel eller medvetslöshet, illamående eller kräkningar, andnö förändrade tal, förvirring eller kramper. Det borde finnas något blodprov som kan tyda på blodpropp nånstans i kroppen (minns inte namn). Mina symptom var väldigt tvetydiga, så jo jag vet att propp är svårt att upptäcka. Klaffarna gör att trycket i fotens vener inte blir för högt när du står upp och att blod inte samlas så att underbenet och foten svullnar.


Om du har haft en blodpropp i benens djupa vener kan venens klaffar ha fått en skada som inte läker.

Ena vaden eller benet svullnar upp och känns varmt. En rodnad är heller inte ovanlig. Smärta och ömhet i benet eller vaden. Du kan också få ont i hålfoten, framförallt när du går med benet. Har du ytliga blodkärl kan dess se röda ut och eventuellt ömma.


Benet känns tyngre än vanligt. Lyckligtvis finns det oftast symptom som följer med en blodpropp i fötterna som kan låta dig veta något dåligt händer. Rädslan är att proppen kommer att bryta sig loss och resa, hamnar i hjärtat, lungorna eller hjärnan.

Om proppen uppstår i en ven blir kroppsdelen utanför stoppet röd och svullen. Om proppen snabbt täpper till kärlet i ett ben blir symtomen dramatiska med svullna rodna ömhet och värme. Långsamt växande proppar kan å andra sidan vara symtomlösa. När mindre proppar hamnar i lungorna blir besvären obetydliga och övergående men stora proppar kan ge allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Häromdagen blev jag diagnostiserad med propp i foten, tydligen var mína symptom ovanliga, jag har haft värk i foten i några dagar men har inte vrickat mig, därför sökte jag vård.


Foten är knappt svullen, är inte röd. Det gjordes ultraljudsröntgen och då såg man ett stopp långt ner på fotens insida. Oftast ger proppen upphov till en cirkulationsstörning i den del av hjärnan som kontrollerar motoriken, och är det i höger hjärnhalva får man ofta symptom i vänster sida.


LÄS OCKSÅ: Fem tecken på stroke – så ser du signalerna. Ont i foten Ont i foten. En propp bildning i vaden brukar sakta försämras och hela vaden blir då ömmande och kan kännas som en stock.


Många gånger får vaden en annan färg och det gör ont att stödja på foten. Man brukar även se att vaden blir tjockare än den andra vaden. Symtomen vid överpronation kan vara att foten ofta upplevs som trött och diffust värkande när du går och står mycket samt smärtproblematik i framfot, underben och vidare upp i kroppen. Mjukdelar (ligament, ledkapsel och muskulatur) i foten utsätts för ökad stress och kan reagera med olika smärttillstånd.


När en blodpropp uppstår i foten, kan foten svälla, pirra, få domningar eller pulsera, särskilt på enda av foten.

Vissa individer kan uppleva en bultande smärta, även efter vila och lyftande upp foten. Om du känner värk vid yttre fotknölen, har du troligtvis drabbats av Peroneustendinos. Senorna på fotens utsida har till uppgift att hjälpa till vid tåhävning och frånskjut med foten, att stabilisera i fotleden och att förhindra fotledsstukningar.


Stukad fot – fotledsstukning. En stukad fot kallas även för fotledsdistortion eller fotledsstukning. Att stuka foten är den vanligast förekommande fotskadan och den vanligaste orsaken till smärta och funktionsnedsättning. Det känns som en svaghet i armen, eller både i armar och ben.


Stickningar, domningar och försämring av balans och motorik är också vanligt. De som regelbundet deltar i idrotter eller andra fysiska aktiviteter känner symptom att man foten kan få små smällar, blåmärken eller benkramper eller sendrag. Har man de här symtomen är det akutmottagningen som gäller för att se om det handlar om en propp. I ditt fall låter det inte så allvarligt.


Symtomen i benet är oftast svullnad samt smärta i vaden eller benet i vila eller vid belastning. Symptom på blodpropp. I vissa fall lossnar delar av proppen och följer med blodströmmen till lungorna, även kallat lungemboli.


De omfattar att dra eller dunka foten på golvet medan promenader, smärta, svaghet eller domningar i foten som har problem med att lyfta den främre delen av foten. Ett annat symptom på droppfot är känd som steppage gait, eller lyfta låret medan promenader, ungefär på samma sätt som du kan klättra trappor. Exempelvis finns så kallade fotbäddar, inlägg som läggs i skorna och som kan minska belastningen på lederna i foten.


Vid artros i främre delen av foten kan skor med rullsula vara ett alternativ. Sådan rullsula kan man få ordnat på sina skor av en ortopedingenjör. Enklare smärtstillande tabletter kan lindra symptomen kortvarigt vid.


Oftast yttrar sig problemen bara i ena kroppshalvan, ofta vänster. En stroke kan påverka många olika delar av kroppen. Svullna fötter och vrister är vanligt och det finns oftast ingen anledning till oro.


Du kanske helt enkelt har stått eller gått mycket. Om dina fötter och vrister däremot förblir svullna under en längre ti eller åtföljs av andra symptom , kan det vara ett tecken på ett allvarligt hälsoproblem. En stressfraktur i foten kommer oftast smygande och känns först som en dov smärta, främst när du går eller löper på foten.


Om du springer brukar smärtan bli värre för varje steg du tar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...