torsdag 7 juni 2018

Brunt i örat på hund

Bekanta dig med vårt utbud online. Babyland - stort utbud produkter från välkända varumärken. Beställ nu på webben! Köp barnvagnar till bra pris. Fri frakt och snabba leveranser!


Säkra bilbarnstolar billigt.

Lite brunt kladd som inte luktar, kliar eller på annat vis besvärar hunden är normalt. Om man tvättar öronen allt för ofta på en hund som inte har öronproblem kan man rubba örats naturliga balans (ungefär som om man använder för mycket lypsyl eller tvättar håret för mycket). En öroninflammation gör ont på hunden. Förutom att hunden visar tecken på smärta när du rör vid örat kan den gå med huvudet snett och luta det inflammerade örat nedåt. Den kan också sloka med det dåliga örat och dregla ur mungipan och ha nedsatt blinkförmåga på den sidan.


Det beror på att en nerv i ansiktet också kan ha drabbats av inflammationen. Lite brunt öronvax som inte luktar, kliar eller på annat vis besvärar hunden kan vara normalt att ha i öronen. Ta för vana att titta och lukta i din hunds öron ett.

Problem med öronen kan ju även bero på skabb. Klåda associerad med små svarta prickar i örat , irriterad hud och ökad produktion av sekret i örat är vanliga tecken på skabb. Vid skabb kan även huden runt huvudet, benen och bröstet bli knottrig. Hunden visar att öronen kliar genom att ruska på huvudet eller krafsa med baktassarna.


Kanske har hunden så ont att den skriker till då halsbandet dras över huvudet. Det går ibland också att se att ytterörat är rödare än vanligt och att huden inte har sin vanliga släta, lite blanka yta. Onormalt mörkt brunsvart eller gulaktigt sekret eller öron som luktar illa kan vara symptom på öroninflammation hos hund.


Se hela listan på universitetsdjursjukhuset. Det är viktigt att snabbt söka veterinär vid tecken på besvär från öronen. I bästa fall har bakterierna inte hunnit etablera sig och hunden kan få behandling utan att vi behöver ta till antibiotika. Veterinären tittar ned i öronen med ett otoskop och tar prov som bedöms i mikroskop.


Utifrån resultatet av detta kan undersökningen utökas med en bakterieodling. Om trumhinnan är trasig kan det bli aktuellt med antibiotika i tablettform, men en lokal behandling med rengöring och droppar är alltid nödvändig. Avsvällande och antiinflammatorisk behandling krävs också. Dessutom frågar veterinären om andra hudproblem och tidigare öroninflammationer, för att bilda sig en uppfattning om ifall en allergi kan ligga bakom besvären.


Behandlingen skall pågå tills örat är fritt från mikroorganismer och tecken på inflammation. Om inflammationen får pågå under en längre tid utan behandling är det risk för att örat drabbas av en stenos, vilket innebär att hörselgången förkalkas och svullnar igen så att ingen passage längre är möjlig.

Enda boten i dessa fall är ett omfattande kirurgiskt ingrepp. Det är därför viktigt att inte vänta för länge med att söka veterinärvård om du misstänker att hunden har drabbats av en öroninfektion. Om din hund får återkommande problem och tidigare har behandlats med antibiotika, använd EJ överbliven medicin igen utan att konsultera veterinär, risk finns att de bakterier som fått fäste denna gång är resistenta och att denna behandling endast driver resistensen mer. Det finns också ett flertal sjukdomar som kan ge öroninflammationer, exempelvis parasiter som öronskabb, olika typer av allergier, främmande föremål i örat samt hormonella sjukdomar. Hög produktion av öronvax är ytterligare en faktor samt mycket hår i hörselgången, för mycket rengöring eller användande av bomullspinnar.


Dessa mikroorganismer är alltså inte grundorsaken till öroninflammationen. Hunden kan skaka på huvudet eller klia i öronen, det kan också göra ont. Det sker en ökad produktion av sekret som varierar i utseende beroende på vilken typ av infektion det rör sig om.


Ibland blir öronlappen röd och svullen. Veterinären undersöker öronlappen och den yttre hörselgången. De nedre delarna av örat undersöks med ett så kallat otoskop, som både har ljus och förstoring så att veterinären noggrant kan inspektera hörselgången och trumhinnan.


Det kan också lukta väldigt illa från öronen. Med en bomullspinne samlas sekret upp och rullas ut på objektglas. I vissa fall tas en bakterieodling. Vid öroninflammation måste öronen vanligtvis rengöras med något vaxlösande rengörande medel. Vilket medel som väljs är beroende av vilken typ av infektion som föreligger och hur öronsekretet ser ut.


Hunden behandlas vanligen också med receptbelagda örondroppar, också det beroende på vilken typ av infektion det rör sig om. I ett rent öra har örondroppar mycket bättre effekt än om örat är smutsigt. Om öroninflammationen gör mycket ont kan hunden behöva något smärtstillande inflammationshämmande medel.


Vid kraftiga kroniska förändringar i hörselgången kan operation bli aktuellt. För hundar med återkommande öroninflammationer bör bakomliggande orsaker utredas. Den vanligaste orsaken till inflammationer i mellanörat är spridning av en infektion från hörselgången där trumhinnan har blivit skadad och brister. Inflammationer i mellanörat kan i sin tur leda till inflammationer i innerörat. Häll i medlet i båda öronen och gnugga rejält så det kluckar ordentligt innan du släpper ut det då hunden lär skaka på huvudet.


Hunden skakar sedan vanligtvis på huvudet och medlet rinner ut. Torka torrt med bomull eller en kompress på fingret. Tänk på att inte peta i öronen i onödan och använd aldrig bomullspinnar, till exempel Topz, för att peta ner i hörselgången. Min hund fick brunt gojs i örat när hon hade öroninflammation. Men om veterinären tittat så borde det ju inte vara det.


Men det känns ju som om det är något, som du är inne på , svamp? Skakar på huvudet eller lutar huvudet åt ena hållet. Avvikande doft – Unken eller infekterad doft är avvikande. Röd och irriterad hud i örat. Så rengör du hundens öron steg för steg.


Hundar kan behöva få sina öron rengjorda. Läs också om hur du märker om din hund har problem med öronen och hur du undersöker hundens öron. Fyll hörselgången med öronrengöringsmedel och massera örat. Har hunden mycket vax och lite brunt är det läge för öronrengöring. Hunden kommer snart att ruska på huvudet vilket hjälper till att transportera upp sekret från hörselgången.


En hund med jästsvampsinfektion får ofta återkommande besvär, om den t ex har en obehandlad underliggande allergi eller annan hudsjukdom. Veterinären kan då rekommendera förebyggande behandlingar i form av öronrengöring eller schamponering. Relaterade produkter från vår webshop.


Klicka på produkterna för att komma till shoppen! Hos hundar utan klinisk otit var mikroorganismfloran oftast densamma i bägge öronen. Vissa hundar kunde ha både bakterier och jästsvamp i örat utan att visa kliniska symptom. En viss transient flora existerar troligtvis utan att otit utvecklas.


På så sätt hinner öronen inte bli riktigt smutsiga och ingen infektion hinner ta fart. Särskilt hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum, säger ­Constantin Strömbäck, som är veterinär på Djurkliniken Roslagstull i Stockholm. Torra fläckar på armbågar. Tryckförändringar i kombination med uttunning av pälsen kan drabba armbågarna på hundar som väger från kilo och är fem år eller äldre. De flesta hundar besväras inte av det och man behöver inte göra något.


Enstaka hundar kan få en infektion, vilken kan vara svårbehandlad. I september fick min hund svamp i örat som jag har behandlat med medicin från veterinären. Svampen försvann och örat blev bra igen och hon slutade skaka på huvudet.


Men i december började hon skaka på huvudet igen och då såg jag en massa svarta prickar nere i örat och uppe i örat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...