tisdag 24 juli 2018

Musskrämma bäst i test

Perfekt för industrier och lager. Allt mot skadedjur. Delbetala i upp till månader. Det är en produkt utsedd med avancerad Silver A-Frequency ljudteknologi som håller möss och råttor borta från ytor upp till 130m².


Beroende på var mössen befinner sig i för utrymmen kan olika slags fällor eller skrämmor användas för att få bort dem. Musskrämma och musfälla – kan användas som komplement.

I vissa fall kan det räcka med en musskrämma eller en musfälla – i andra fall ges bäst effekt om dessa kompletterar varandra. Den stora skillnaden mot dagens modeller var att det inte fanns någon slumpmässig variation i styrka och frekvens av ultraljudet (något som möjligtvis skulle göra dagens produkter mer effektiva). Man strukturerade ett test med två separata rum med mat i som råttor kunde röra sig fritt mellan. I det ena rummet placerades två ultraljudsskrämmare (av typen Rat-i-cator).


Tanken var att se om (1) råttorna befann sig mer i och åt mer mat i rummet utan ultralju och (2) om råttorna undvek ultraljudsrummet även om maten i det andra rummet togs bort, dvs. Testet visade att (1) råttorna konsumerade betydligt mycket mer föda i rummet utan ultraljud (dock lämnade de inte rummet med ultraljud helt och hållet), Del (2) visade att ultraljud inte var så pass avskräckande att råttorna valde att. Se hela listan på stick.


Själva testet är inte väldokumenterat vilket medför att det är omöjligt att objektivt granska och utvärdera testets resultat.

Kortfattat tycks man ha testat tre olika utrymmen med möss och olika typer av ultralju kontra ett kontrollutrymme utan ultraljud. Testets slutsats är att ultraljudsskrämmarna lyckas skrämma bort mössen. Tidsperiod för testet och hur testet utförts inte beskrivet och vi vill därför inte lägga någon större vikt vid slutsatsens tillförlitlighet. Bedöm själv av Miljöcenters presentation av testet.


Bakgrund till att avråda från produkterna är att de ansett sig se tydligt stöd för att ultraljud inte fungerar. Detta baserades dels på en metastudie som gått igenom en stor forskningsbas kring ultralju samt på forskaren Nicholas Aflittos rön kring djurs beteenden. Metastudien visade i mångt och mycket att ultraljud inte fungerade mot kackerlackor, olika övriga insekter, och fåglar. De resonemang kring djurs beteende som presenterades med stöd av Nicholas Aflittos forskning gick ut på att ultraljud inte är ett.


Många av våra kunder upplever att ultraljud fungerar. När det blivit kallt ute har man plötsligt fått problem med möss och satt in ultralju varpå mössen försvunnit. Det bör dock påpekas att konsumenters upplevelser och erfarenheter inte är vetenskapliga tester - det kan finnas helt andra förklaringar till varför en produkt upplevs som att den fungerat eller inte fungerat. Till exempel att mössen flyttat ut igen av naturliga skäl, exempelvis att de hittat föda på annan plats som upplevdes mindre riskfylld och därför flyttat ut igen. En del kunder har också haft erfarenheten att musskrämmor fungerar en kortare perio allt mellan några veckor upp till några månader.


Det tycks sedan som att mössen antingen vant sig vid ljudet, eller väljer att trotsa obehaget p. Det finns också flera bevekelsegrunder till varför många vill använda ultraljud trots att de kanske är osäkra på hur bra det fungerar. De vanligaste argumenten är att ultraljud är ett enk. Om något sätt att bli av med möss är både effektivt och kostnadseffektivt så tenderar professionella bekämpare att använda metoden i någon utsträckning.


Det finns också alltid något företag med en miljöprofil som väljer bort kostnadseffektiva lösningar som musgift för att de är dåliga för djur och natur.

Dessa använder istället de mest kostnadseffektiva miljövänliga lösningarna. Av svenska bekämpare och även bland ett fåtal internationella vi har frågat så är det ingen som använder sig av musskrämmare med ultraljud i sin verksamhet. Detta behöver inte betyda att ultraljud är verkningslöst. Dock är det en tydlig indikation på att ultraljud inte riktigt håller måttet, exempelvis att det inte anses tillräckligt effektivt, kostnadseffektivt eller långsiktigt.


Det sagt så kallas ofta professionella skadedjursbekämpare in när skadedjursproblemet redan är stort och etablerat medan ultraljud är avsett att användas i ett tidigare, avskräckande stadie. Följande är sammanfattning av vad vi kommit fram till i vår genomgång av forskning, tillverkares tester, konsumenters erfarenheter och allmänna åsikter kring ultraljudsskrämmor mot möss: 1. Ultraljud fungerar sannolikt bäst en kortare period 4. Det är med en viss skepsis vi fortsätter att sälja musskrämmare givet att effekten inte är självklar. Anledningen till att vi ändå säljer ljudskrämmor är att ultraljudet iallafall tycks fungera under en period - kanske tillräckligt länge för att man kan undvika att möss flyttar in när det blir kallt ute. Men med tanke på att det inte finns stöd för att ultraljud ger ett fullgott eller varaktigt skydd mot skadedjur så rekommenderar vi att kunder satsar på komplettera ultraljud med andra miljövänliga alternativ med en mer direkt effekt.


Detta för att få en mer bestående effekt samt att faktiskt stoppa mössen om de väl vant sig eller är så pass hungriga att de väljer att stå ut med ultraljudet. Några enkla slagfällor kan då vara ett billigt och bra komplement till ultraljud mot möss. Dödande fällor i nära anslutning till ultraljudet bör kunna betinga att obehag eller rädsla för ultraljudet håller i sig över tid. Läs mer om bekämpning av möss eller vår omfattande guide om möss.


Bäst i mitt eget test. På vintern söker sig många gnagare in i våra bostäder. Villaägarna varnar nu för en skadedjursbluff. Täcker stora ytor och enkel att koppla in i eluttaget. Bekämpa möss och råttor med ultraljud och effektiva fällor.


Vi har elektriska fällor som kan fånga flera möss och råttor innan tömning och ultraljudsfällor som skrämmer bort gnagare utan att skada dem. Under ett år föder honan omkring 3–kullar med 4–ungar i varje. Husmusen är allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter. Fraktfritt vid 600!


Vi använder mobiltelefonen i vardagen precis som konsumenterna själva skulle använda den. Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.


Normalt sett klarar huden av att återfukta sig själv, men med tanke på hur ofta vi tvättar oss i ansiktet behöver huden hjälp. Gul lampa (LED 2) indikator för luftrenare. Grön lampa(LED 3) indikator för ultraljud. Ju längre du använder produkter desto bättre effekt ger den. Observera: Undvik att använda enheten i fuktiga miljöer.


Produkttester på nätet. I testen har man undersökt hur bra Tefal Easy Pro är på att förvandla rå potatis till spröda och gyllenbruna pommes frites. En fritös kan dock göra mycket mer än bara pommes frites, till exempel kötträtter och tillbehör. Slutresultatet håller en hög nivå och gör ingen besviken.


Sov gott i en testvinnande säng - vi har jämfört flera modeller och valt ut sängarna som är bäst i test ! Nest Hello får högsta betyg, av och fungerar och blir utsedd till bäst i test. Den fungerar jättebra och fellarmar sällan. Den är dock till en början lite svår att installera.


Andras spabad bäst - i-test tester. De egenskaper som tagits hänsyn till i deras tester är: Utrymme, Vattentemperatur, Volym i liter, Extrafunktioner, Handhavande, Hur enkel installationen är, Design.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...