fredag 31 augusti 2018

Avdrag aktiebolag

Avdrag för kostnader i aktiebolag. Alla kostnader som är nödvändiga för att kunna driva verksamheten är avdragsgilla. Det betyder att ni får dra av alla kostnader som har anknytning till den verksamhet ni bedriver. Att göra avdrag handlar om att hålla nere kostnader och minska skatterna vilket du har full rätt till i ditt företag. Här går vi igenom vanliga avdrag som du bör känna till.


Avdrag aktiebolag

Du får avdrag för utgifter som du har för hjälp med företagets moms- eller arbetsgivardeklaration, men inte för din inkomstdeklaration eller skatteprocesser som rör svensk inkomstskatt. När du driver aktiv näringsverksamhet måste du själv betala dina sociala avgifter i form av egenavgifter. Hyran som ditt aktiebolag betalar till dig privat är avdragsgill i aktiebolaget. Det som gäller aktiebolag gäller även handelsbolag eftersom handelsbolaget är en juridisk person. Läs mer här: säkra avdrag för enskild firma med kontor hemma.


Dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp. I annat fall, dra av av den genom regelbundna avskrivningar. Gäller oavsett företagsform. Se hela listan på vismaspcs.


Programvaror som är direkt tillverkade för din verksamhet beviljas avdrag över flera år, enligt samma princip som för inventarier. Samtals- och abonnemangskostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla rörelsekostnader oavsett företagsform, på samma sätt som vanliga telefoner. Mobiltelefoner räknas normalt som förbrukningsinventarier vilket gör att de är direkt avdragsgilla.


Skatteverket har diskuterat möjligheten till förmånsbeskattning om telefonen används privat. På detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter. Utöver milersättningen kan du även få skattefri ersättning för parkerings-, färje-, bro-, väg- och tunnelavgifter samt trängselskatt som uppkommit vid tjänsteresor. Du kan aldrig ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer. Genom att du gör avdraget i näringsverksamheten minskar både din skatt och dina egen­avgifter.


Avdrag aktiebolag

För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt krävs att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. Det måste dessutom vara av mindre värde. Friskvårdsbidraget kan endast användas för motions- och friskvårdsaktiviteter som är av enklare slag. Numera ses också ridning, golf, segling och utförsåkning som sporter av enklare slag.


Om arbetsgivaren ersätter en anställd för dennes utlägg för en aktivitet som inte är av enklare slag, så ska den anställde beskattas såsom för lön för hela beloppet. Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som du behöver för att kunna upprätthålla jobbet, är avdragsgill oavsett företagsform. Du måste kunna tala om på vilket sätt inköpet är nödvändigt och hur den används. Inget avdrag medges för litteratur för studiesyfte eller vidareutbildning, allmänna uppslagsverk eller litteratur som läses av en bredare krets. Detsamma gäller för dagstidningar och vanliga veckotidningar som läses av en bredare krets och kan anses vara av privat karaktär.


Nyckelordet här är facklitteratur. Enskild firma Om du använder en särskild lokal i din bostad som är avsatt för ditt företag får du göra avdrag för en skälig del av de löpande kostnaderna för drift som till exempel värme, ström, vatten och förslitning. Du får också göra avdrag för de utgifter som direkt hör till näringsverksam­heten.


Om du inte har en särskilt inrättad del i bostaden till verksamheten, kan du fortfarande få avdrag, dock inte så mycket. Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 8timmar där. I detta schablonavdrag ingår samtliga merkostnader för arbetsrum i bostaden som kostnader för värme, vatten, el, internet och bredban med mera. Aktiebolag Om du hyr ut din privatbostad eller hyresrätt till din, eller någon närst.


En kurs eller konferens är avdragsgill om den är till nytta för företaget och det finns ett utarbetat kursprogram. Enligt praxis bör den matnyttiga delen av en kurs eller en konferens pågå minst timmar per dag eller ca timmar under en femdagarsvecka. En väldigt lång eller helt allmän utbildning, till exempel körkortsutbildning, är inte avdragsgill.


Inte heller yrkesutbildningar. Istället blir kostnaden avdragsgill som för lön och den anställde riskerar förmånsbeskattning. Inom EU gäller samma regler som i Sverige. EU så görs en jämförelse om det är ekonomiskt försvarbart.


Det kan också ha betydelse om kursen finns i Sverige till lägre kostnad. De här avdragen gäller främst för dig som har en enskild näringsverksamhet eller ett handels- eller kommandit­bolag. Alla utgifter som krävs för din verksamhet får du dra av som kostnad. Inom några områden (till exempel resor och lokalkostnader) finns det begränsningar eller schabloner för hur stort avdrag du får göra.


Du kan dra av för enklare förtäring och förfriskningar av mindre värde, exempelvis kaffe, alkoholfri dryck, smörgås och frukt. Du kan göra vinster i ditt aktiebolag genom att skjuta fram bolagsskatten, speciellt de år då bolagsskatten sänks. Jan-Erik W Persson. Göra avdrag i den privata deklarationen. När ett aktiebolag har kalenderår som räkenskapsår innebär detta att avdraget i bolaget sker det år avsättningen görs i räkenskaperna och beskattningen av utbetalt belopp hos mottagaren sker året därpå.


Ta ut hyra och gör avdrag för merkostnader. På den uppskjutna skatten med tantiem tjänar bolaget viss ränta under ett år. Ett fåmansföretag är ett aktiebolag där fyra personer eller färre äger så många aktier att de har mer än procent av rösterna i företaget.


Delägare som är närstående räknas som en person. Från enskild näringsidkare till aktiebolag. Arbetsresor med motorcykel och moped. Om du ska få avdrag för ett arbetsrum är det avgörande att du kan visa att du använder en särskilt inrättad del av bostaden för att utföra din näringsverksamhet.


Avdrag aktiebolag

Eventuell överhyra beskattas du för som lön. Har du aktiebolag är det inget problem. För aktiebolag gäller följande särskilda regler för förluster på aktier: Börsaktier. För kapitalplaceringsaktier, som ägs av ett aktiebolag , gäller begränsningen att förlusterna i regel endast får dras av mot vinster på andra aktieaffärer. Men förlusterna får skjutas upp till ett senare år.


Se vidare kapitalvinst – aktier. Om du har aktiebolag kan du i stället räkna så här (går inte för enskild firma, vilket vi tidigare skrivit): Räkna fram den verkliga kostnaden före hela bostaden och drar av den del som gäller arbetsrummet och firmans lagerutrymme. Om du som driver aktiebolag endast betalar in till allmän pension i bolaget har du rätt att göra avdrag med upp till procent av lönen i din inkomstdeklaration.


Om A är näringsidkare kan rättelserna innebära följdändringar för SLP och för underlaget för egenavgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...