torsdag 9 augusti 2018

Borttagning av kateter

Köp till bra priser Online! Förbrukningsartiklar till sjukvård. Beakta eventuell koagulationsrubbning orsakad av sjukdom eller exempelvis samtidig behandling med trombosprofylax innan katetern avlägsnas. Det finns också en osäkerhet kring blåstömningsfunktionen efter borttagande av kateter.


Alternativa metoder för att avsluta behandling med kvarliggande kateter. Ta bort katetern snarast efter beslut om att behandlingen ska avslutas. Efter längre tids behandling finns följande metoder beskrivna: Stäng av katetern ett par timmar innan den tas ut.


Placera sedan tuben med ett lätt tryck mot mynningen och spruta långsamt in resterande gel. Sätt en kompress för att motverka att gelen rinner ut. Det tar 3-minuter för bedövningen att verka. Bevara kateterns sterilitet under proceduren. För in katetern med god marginal (en kvinnas urinrör är cirka cm).


Borttagning av kateter. Tvätta händerna noggrant med tvål. Dra ner byxorna och ställ dig så att katetern slipper att falla ner i lavoaren. Töm vätskeballongen med en spruta. När ballongen är tom, dra försiktigt ut katetern.


Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort.


Andra katetrar sitter istället kvar en tid. Guide för katetrisering av man med kvarliggande kateter för att undvika kateterrelaterad urinvägsinfektion och skador på urinröret. Filmen är producerad i sam. Metoden är också tänkt att användas när katetern ska dras ut. När katetern tas ut kan den vara täckt med biofilm, som i mikroskop kan se ut som en spikklubba.


När man drar ut katetern kan dessa små kristaller skada urinrörets slemhinna och orsaka blödning. Om urinen är klar kan katetern stängas av i god tid före bytet så att blåsan fylls. Trycket i ballongen kommer att få vattnet att rinna in i sprutan. Utensilier som vid byte av kateter.


Desinfektera händerna med handsprit. Ta på rena handskar och plastförkläde. Ta fram ny kateter och förse den med rikligt med bedövningsgel. Fyll kateterballongen och kontrollera att den är tät. Behandling med kvarliggande kateter i urinröret är fortfarande den vanligaste formen av urinavledning.


Intermittent kateterisering, framför allt självkateterisering, är bättre än permanent kateter ur infektionssynpunkt och minskar på så sätt risken för senare njurfunktionspåverkan. Ibland är det svårt att få in kateter på grund av smärta och att patienten spänner sig. Ge i så fall 5-mg Stesolid rektalt före nytt kateteriseringsförsök. Om det blir stopp i katetern på grund av riklig utfällning kan tätare rutinbyten minska risken för kateterstopp.


Borttagning av kateter

Om det är svårt att få katetern att passera delar i urinröret hos män kan en böjd och lite avsmalnad spets fungera bra. Katetern tas vanligen bort via en cystoskopi. Denna kallas Tiemann efter sin upphovsperson.


Den som sätter in en kateter med Tiemannspets, du eller någon annan, behöver ha ett riktmärke på utsidan av katetern så att spetsen hålls uppåt hela vägen in till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...