måndag 6 augusti 2018

Elsäkerhetsföreskrifterna

Se hela listan på elsakerhetsverket. Vår vision är trygg och störningsfri el. Med elväg avses i denna förordning väg som kompletterats med en elektrisk anläggning avsedd för överföring av elektrisk energi till fordon under färd. Den som avser att påbörja arbete m. Tillstånd behövs dock inte om högspänningsledningen är en kontaktledning för järnvägsdrift. Ett drifttillstånd enligt § 1. En luftledning för starkström ska placeras och vara utförd på ett sådant sätt att den inte kan medföra risk eller hinder för trafiken på grund av el eller ledningens placering, om ledningen byggs 1. Om det inom ett område för sjötrafik byggs en luftledning för starkström eller en ledning för starkström i vatten, ska ledningen placeras och vara utförd på ett sådant sätt att den inte kan orsaka risk eller hinder för trafiken på grund av el eller ledningens placering.


Elsäkerhetsföreskrifterna

Tillverkarens eller fabrikatets namn eller varumärke samt typbeteckning ska finnas klart och tydligt angivna på utrustningen eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen. Om annat inte visas, ska en elektrisk utrustning anses uppfylla säkerhetskraven i denna förordning när utrustningen är utförd enligt en harmoniserad standard enligt definitionen i artikel 2. En elektrisk utrustning får släppas ut på marknaden eller tas i bruk endast om 1. Elektrisk utrustning och tillhörande komponenter ska ha ett sådant utförande att de kan sättas samman och anslutas på. I starkström sföreskrifterna beskrives hur elektriska installationer och anläggningar som innefattar starkström ska vara utförda. Dessa föreskrifter är sammanställda för att upprätthålla en god elsäkerhet i landet. Det kommer ständigt ut nya starkströmsföreskrifter och tillägg till dessa.


EIO och SEF tillsammans ett antal halvdagarsinformationer för både elinstallatörer och montörer i elsäkerhetsföreskrifterna. Genom att vid samma tillfälle framföra sitt gemensamma budskap visade årets pristagare på att när. Arbete med el kräver att du ska kunna hantera elfara.


Genom en utbildning i elsäkerhet kan du till exempel få en uppdatering över ansvar, skyldigheter och regelverk när det kommer till ägande, hantering och installationer av elanläggningar. Nu finns även en överenskommelse med Svenska Elektrikerförbundet (SEF), där vissa tillägg gjorts för bemanningsföretag, som gäller från den oktober. Det kräver en jätteinsats och många nya montörer behöver utbildas. Kvaliteten på jobben och säkerheten får vi aldrig släppa på menar Åke Persson, som varit ordförande i energibranschens arbetsgrupp för mätarbyten kategori 1. Elsäkerhetsföreskrifterna , Elinstallationsreglerna, SSSS42.


Det kommer vid nästa revision av elsäkerhetsföreskrifterna , dvs att klä hela byggnaden med armeringsmatta (från grund=skorsten). Finns det andra direktiv som kliver in om det inte finns med i elsäkerhetsföreskrifterna ? Det intressanta är att på besiktningen anmärkte man ej på detta men när hyresgästen gör sin förska skyddsrond så kommer det upp! Frågan är vilka grundkrav det finns eller om hyresgästen vill utöka skyltning för ren säkerhet.


Elsäkerhetsföreskrifterna

Kontrollera båtens elsystem regelbundet så den följer elsäkerhetsföreskrifterna. Endast använda lämplig oskadad elmaterial, förlängningssladdar av rätt kvalitet mm. Deltagaren skall efter genomgången utbildning ha tillgodogjort sig kunskaper om hur olika arbetsmaskiner får användas i Trafikverkets anläggningar. Angående om elinstallationer, så styrs de numera av elsäkerhetsföreskrifterna.


Deltagaren skall också kunna redogöra gällande elsäkerhetsföreskrifterna och därmed kunna utses till elsäkerhetsledare. EBR Konstruktionsstandard Schakt för belysningskablar,. De svenska elsäkerhetsföreskrifterna för våtrum är numera inte fullt så rigorösa som för några år sedan. Säkerhet vid användning av maskinen Tillåt inte någon arbetsmetod som påverkar säkerheten! Vedertagna och officiella metoder måste användas för att försäkra att maskinen används på ett säkert vis och på bästa villkor.


Elsäkerhetsföreskrifterna

All el-utrustning som används på varvet skall vara godkänt enligt Svenska elsäkerhetsföreskrifterna och med korrekt förläggning och montering. Inga skarvkablar får vara anslutna i uttagen om inget arbete utförs och ägaren inte befinner sig vid båten. Larm, skåp, lås här!


Brott mot elsäkerhetsföreskrifterna kan medföra fängelse i upp till ett år, berättar Christian Åkesson. Med det gamla systemet var det svårt på elleverantören att bevisa hur länge den olovliga kraftavledningen pågått. Detta har enligt elsäkerhetsföreskrifterna aldrig varit tillåtet, på grund av den elsäkerhetsrisk det medför. Det tyder på att det varit en del ovarsamma elektriker som varit i farten.


För din egen skull, ifall du upptäcker (trots utförd statuskontroll) att du har blandade uttag (i samma rum), inklusive lampkontakterna i taket, så bör du låta en elektriker åtgärda detta. Enligt elsäkerhetsföreskrifterna och svensk standard skall nya, ombyggda eller utvidgade elinstallationer kontrol - leras innan de tas i drift för att förebygga skada till följd av el. Kontrollen skall utföras genom inspektion och provning och resultatet skall dokumenteras. För övrigt är det lite moment om man ska byta den där kontakten samtidigt som man följer elsäkerhetsföreskrifterna.


Den kontakten som sitter är ojorda men utrustningen är dubbelisolerad istället (symbolen med dom två kvadraterna på kontakten indikerar detta) Om man byter kontakt så ska den vara ojordad och dubbelisolerad. Om IO3-anslutningen används som digital eller anagång, ska bygeln JPflyttas till plats IO3. Bättre att göra som man skall enligt elsäkerhetsföreskrifterna.


Försäkring och garantier gäller ju inte om man har högre motorskydd än vad motorn säger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...