måndag 17 september 2018

Hund i kall bil

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig! Hitta rätt bil för dig. Boka en provkörning online!


Hund i kall bil

Billig Heute bestellen, versandkostenfrei. För nu kan hunden istället bli kall om bilen står stilla en längre stund. Tänk på att inte lämna hunden utan tillsyn om temperaturen sjunker under -5°C. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha med vid bilresor vintertid. Att även kalla bilar kan vara farligt för hunden är inte lika välkänt som för varma bilar.


Visste du till exempel att det är förbjudet att lämna en hund utan tillsyn i bilen om temperaturen ligger under -5°C. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller om du har hunden i bilen när det blir kallt ute. Olagligt att lämna hund i kall bil.


Men räknar du med att temperaturen i bilen sjunker under -grader får du, enligt lag inte lämna din hund utan tillsyn! Polarhundar har givetvis sällan några problem medan nakenhundar och tunnpälsade hundar kan behöva täcke på höst- och vintersäsongen. Gemensamt för alla raser är dock att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse. En hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre. Se hela listan på agria.


Isolera mot kylan kan man göra på många olika sätt, bland annat genom att bädda med filtar eller fällar i material som inte drar åt sig fukt. Om du har en frusen hund kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på i bilen. Detta är speciellt viktigt om du har hunden sittande i bilen i väntan på sin tur under träning – då är det extra viktigt att den inte blir kall i musklerna på grund av skaderisken. En hund ska inte bli sittandes bunden en längre stund utomhus, vilket även gäller i din kalla bil. Om hunden ändå måste vara uppbunden en stund eller liggandes i en kall bil är ett bra täcke och något varmt att sitta på värt att införskaffas – helst en filt i värmereflekterande material.


En frusen hund som är bunden kan drabbas av förfrysningsskador och urinvägsproblem. Om du av någon anledning måste lämna din hund i bilen en kort stund på vintern, förbered bilen och hunden på ett bra sätt. Lägg en fäll, gärna ett fårskinn, där hunden ska ligga.


Se till att bilen är ordentligt varm när du lämnar den. Gärna några filtar som hunden kan krypa under om den vill. Om man har en hund kan det ibland vara nödvändigt att ta med den i bilen även vintertid. På vintern är bilen ofta kall , och det kan vara bra att utrusta hundens plats med extra filtar så hunden inte fryser. Utöver ovanstående regler gäller ytterligare bestämmelser för transport av flera hundar.


Hund i kall bil

För dig som transporterar djur i din ekonomiska verksamhet eller är djurtransportör finns ännu fler bestämmelser, du hittar det på sidorna om transporter inom ekonomisk verksamhet. Det ska finnas skyltar på motordrivna fordon och släpvagnar som djur transporteras i. Kravet gäller inte personbilar. Svenskregistrerade fordon ska ha skyltar både bak och fram. Det ska vara tydligt att det är levande djur i fordonet.


Skyltarna ska vara lätta att läsa på håll. Texten kan vara på svenska eller engelska. Utrymmet för en arbetande hund i yrkesverksamhet som bara transporteras kortare sträckor, som mest i två timmar, får ha följande minsta mått: 1. Längd = minst meter 2. Bredd = minst meter 3. Därför bör mankhöjden inte överstiga cm. Om du transporterar draghundar på lastbilsflak eller liknande ska transporten ske i burar eller liknande. Du måste se till att det inte förekommer någon genomströmningsventilation och att avgaser inte sugs in i burarna.


Hund i kall bil

Om du i yrkesmässig verksamhet ska transportera hundar utomlands ska de besiktigas av en veterinär. Burarna ska vara väl förankrade på flaket och skydda hundarna mot ogynnsamt väder. Besiktningen får göras tidigast timmar före lastning.


Vid transport utförd av privatperson finns inte motsvarande krav. Det är viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Det finns också bestämmelser som ska motverka handel med skyddade arter. I Reseguide för hundar och katter hittar du mer information om de villkor som gäller då hundar ska föras in i Sverige. När du åker bil med din hund måste den, enligt lag, vara säkrad vid inbromsning.


Men se upp så inte hunden får glassplitter på sig. I en akut situation har man rätt att i nöd (Brottsbalken 24:4§) slå sönder en bilruta, öppna dörren och få ut djuret så snabbt som möjligt. Det är förbjudet att lämna hunden i en kall bil ! Varje sommar duggar varningarna om att inte lämna hunden i en varm bil tätt.


Men vad många glömmer är att även på vintern blir bilen en dödsfälla för hunden om den lämnas där inne för. Vinter och minusgrader över stora delar av landet – till mångas glädje inför den stundande julen. Samtidigt kan kylan bli en dödsfälla för våra fyrbenta vänner. Det är många som inte vet om att man inte får lämna hunden i bilen om det är minus fem grader ute, säger veterinären Caroline Andersson. Bilen blir snabbt kall när den stängs av.


Lämna inte hunden ensam i kall bil. Om hunden sitter stilla en längre stund i bilen kan det snabbt bli väldigt kallt. Se upp med vägsaltet - skölj av och torka tassarna. I samband med att snön faller saltas vägarna. Saltet torkar ut huden och det kan börja svida i tassarna.


Men medan exempelvis en siberian husky inte skulle ha några problem med att ligga en stund i minusgrader skulle en liten chihuahua eller en tunnpälsad whippet frysa och känna obehag redan vid betydligt högre temperaturer. Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Särskilt utsatta är sällskapshundar, små hundar eller de som inte har så mycket päls och hull naturligt. Men ta inget för givet. Ha värmetäcke på hunden.


Kommer hunden vara stilla så ta gärna med ett sittunderlägg till er fyrbenta vän. Hund i bil – regler. Tänk också på att det kan bli kallt i en bil även vid mildväder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...