tisdag 25 december 2018

Kemiska risker

Kemiska risker

Att ha de kemiska riskerna under kontroll är en del av arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön. Broschyren ger information om hur riskbedömning ska göras, att välja produkt och arbetsmeto luftföroreningar och hanterings- och skyddsinstruktioner med mera. Vi omges av allt fler kemiska ämnen i arbetsmiljön. För att skapa en säker arbetsmiljö behöver man undersöka vilka kemiska risker som finns. Prevent har olika typer av material för den som vill veta mer om kemiska ämnen.


Kemiska risker

Föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker är grunden som gäller för alla kemiska riskkällor. För vissa kemiska riskkällor finns det dessutom mer detaljerade föreskrifter. Regler om kemiska risker finns även i andra föreskrifter. Att ta reda på vilka regler som gäller är en del av riskbedömningen. Farliga kemiska produkter har ämnets namn eller handelsnamn (för blandningar) på etiketten.


Samma namn finns också på säkerhetsdatabladet. Detta ska anges i förteckningen. Om det inte är en inköpt kemisk produkt anger man det namn som man använder på arbetsplatsen. Var tydlig och konsekvent i all dokumentation och information. Exempel på ett namn som kan användas är ”Svetsrök från rostfritt” för rök från svetsarbeten med rostfri metall.


Se hela listan på av. För farliga kemiska produkter kan man använda uppgifter ur märkningen såsom faroangivelser eller faroklass och farokategori för att ange typen av farlighet. Det är oftast tillräckligt att beskriva en kemisk riskkällas typ av farlighet med några ord som ”Kan ge brännskada” eller ”Kan bilda brandfarlig gas”.


Information från leverantören, märkning och säkerhetsdatablad För andra kemiska riskkällor anger man typen av farlighet med egna ord. Men reaktionsblandningar som i senare skede förbrukas behöver inte förtecknas. Ge möjlighet att föra in farliga situationer, exponeringsbedömningar och beslut om åtgärder i anslutning till den förtecknade riskkällan, så blir dokumenten överskådliga.


Kemiska risker

Utforma förteckningen så att den blir lätt att hålla aktuell. En tabell med de kemiska riskkällorna och resultaten från riskbedömningen kan ge en god överblick. Tabellen behöver ofta kompletteras med dokument som innehåller mer detaljerade riskbedömningar, exponeringsbedömningar, instruktioner och handlingsplaner. Det finns inget som hindrar att man hänvisar till samma dokument för flera kemiska riskkällor. Om man till exempel gjort en detaljerad undersökning och riskbedömning för lackering med en färg med vissa farliga egenskaper så kan man i förteckningen hänvisa till den när det gäller lackering med andra färger som har samma egenskaper.


Vad orsakar kemiska risker i arbetsmiljön? När det finns kemiska risker behöver du olika typer av skydd beroende på kemikaliernas mängd. Bland riskerna finns även allvarligare sjukdomar såsom cancer och kronisk förgiftning. Kemiska risker i arbetsmiljön.


Kemiska risker

Vissa produkter är frätande, särskilt koncentrera. Vanligast är eksem och påverkan på luftvägarna. Den här checklistan är lämplig att användas vid skyddsronden av chef och skyddsombud tillsammans i syfte att minska riskerna på grund av kemiska riskkällor. Det kan du göra genom att du väljer bra arbets-metoder, anpassar lokaler, arbetsutrustning och plats.


Du ska se till att så få personer som möjligt utsätts för så lite kemiska riskkällor som möjligt. Bild: Åtgärder Informera alla som kan komma i kontakt med den kemiska riskkällan om åtgärder som ska vidtas och varför. En kemisk fara (ämne) medför oftast en risk för konsumenten först då konsumenten får i sig en viss mängd av det kemiska ämnet. Explizit Environment har arbetat inom miljö och kemikalieområdet i mer än år och har en gedigen kompetens kring kemikalier. Dagens lagstiftning tillåter viss resthalt av kemiska bekämpningsmedel i livsmedel, men det finns gränsvärden och när halten överstiger dessa anses det vara en risk för människors hälsa.


Risker med bekämpningsmedelsrester i mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...