torsdag 14 februari 2019

Blödning i hjärnan

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se var varan finns i lager.


Behandling vid blödning i hjärnan.

En blödning under den innersta hjärnhinnan beror ofta på ett litet pulsåderbråck på hjärnans yta. Läkaren kan då gå in i med en tunn slang i pulsåderbråcket och förhindra en ny blödning. Ibland kan du behöva opereras även om blödningen har skett inne i hjärnvävnaden. En hjärnblödning innebär att det sker en blödning inuti hjärnan eller i området som omger hjärnan.


Om en blödning uppstår inne i hjärnan så beror det ofta på att du har ett högt blodtryck. Vid en blödning i området runt hjärnan så orsakas detta oftast av en utvidgning av ett kärl. Se hela listan på stroke.

Symptomen vid hjärnblödning liknar symptomen vid hjärninfarkt. Alltså motoriken i ansiktet försämras, sidoförlamning och talsvårigheter. Beror på lokalisation och utbredning. Högt blodtryck är det vanligaste orsaken till både hjärnblödning och hjärninfarkt.


För att minska risken för stroke ska du röra på dig, äta bra mat, vara normalviktig och inte röka. I det akuta skedet är det viktigt att ta reda på om strokeanfallet beror på en blödning eller en propp. Medin som löser upp proppar är exempelvis farligt för de som har en pågående blödning. Om hjärnblödningen orsakar ett högt tryck eller en lägesförskjutning i hjärnan kan man behöva operera genom att suga ut blödningen.


Detta för att få rätt behandling. I vissa fall så täpps det brustna kärlet till med en klämma. Vissa blödningar behöver dock inte åtgärdas utan läker av sig själv. Enligt studier i USA som Neuroportalen tagit del av visar att procent återhämtar sig helt efter en stroke.


Epiduralblödning - blödning mellan skallen och den yttersta, hårda hjärnhinnan. Orsakas av att en artär brister till exempel efter ett kraftigt slag mot tinningen, kan också drabba unga. Akut operation kan vara livräddande.


En stroke på grund av en hjärnblödning innebär att det är ett kärl i själva hjärnan som brister och gör att blod tränger ut i hjärnvävnaden.

Det gör att blodet strömmar ut i hålrummet kring hjärnan och förstör nervceller och vävnader i området. En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet.


Blodet som samlas under skallbenet trycker mot hjärnan och kan leda till att du blir trött eller medvetslös. Ett annat ord för subduralblödning är subduralhematom. Antingen är det en arm, ett ben eller både arm och ben som blir förlamade. Om personen inte kan lyfta och hålla kvar armarna i sekunder är det stor sannolikhet att det rör sig som en förlamning.


Talet kan bli sladdrigt, som när man är berusad. Personen kan ha svårt att få ur sig kompletta meningar eller så kommer fel ord ut. Kan personen upprepa en vanlig mening som det är vackert väder i dag.


Om inte, kan det handla en stroke. Kraftig och mycket svår huvudvärk. Man ska inte bli uppskrämd av detta, och tro att man har en hjärnblödning om man någon gång får ont i huvudet.


Det här handlar om plötslig och nytillkommen mycket svår huvudvärk som man aldrig har haft tidigare. Förväxla inte med migrän. Vanligtvis drabbar det ena halvan av kroppen. Det kan drabba ansiktet, ben eller armar. Plötslig synstörning på ena eller bägge ögonen.


Alla stroketyper kan leda till att man förlorar synen åt en sida. Ska inte förväxlas med förvirring hos en gammal person. Ett mycket ovanligt symptom är att det plötsligt blir svårt att svälja.


Det orsakas av en artär i hjärnan spricker och orsakar lokal blödning i omgivande vävnader. Denna blödning dödar hjärnceller. Den grekiska roten för blod är hemo.


Blödningen syns på CT som subaraknoidalblödning (SAH), intracerebralt hematom (ICH) eller intraventrikulärt hematom (IVH). Ju äldre du blir desto stelare blir dina blodkärl. Risken för blödningar ökar om du till exempel faller och slår i huvudet.


Blir det en blodansamling under hjärnhinnan kan det blod som ansamlats under hjärnhinnan tömmas ut och skador på hjärnan undvikas. Det han kunde se då – tio år efter deras hjärnskada – var att de hade klarat sig bättre än förväntat. Nu har Lars Jacobsson gjort en uppföljning ytterligare fem år senare. Mina preliminära resultat av den nya studien tyder på att det fortfarande är relativt stabilt. I tidigare studier har andra forskare också sett att det brukar vara en omställningsprocess på fem till tio år efter en hjärnskada.


Först då har man fått en acceptans och anpassning till den nya situationen. En viktig slutsats i Lars Jacobssons forskning så här långt är att rehabiliteringen efter en hjärnskada behöver pågå längre än vad som normalt sett görs inom sjukvården idag. Det räcker ofta inte med de en till två år som rehabiliteringen brukar pågå. En del i mitt arbete handlar därför om att hitta sätt att tidigt avgöra vilka pat. En lättare hjärnskada efter till exempel ett fall kan till exempel göra dig mindre effektiv än tidigare genom att du har fått svårare att koncentrera dig och komma ihåg saker.


Utåt sett kan du verka återställ säger Lars Jacobsson. Du klarar av din vardag, men inte längre dina livsmål. Din egen upplevelse kan då stå i kontrast mot hur omvärlden upplever det. I det långa loppet tycks det inte vara skadegraden i sig som avgör hur man upplever sin livssituation, utan andra faktorer blir allt viktigare under resans gång.


I rehabiliteringen behöver man därför ha mer fokus på konsekvenserna av en skada och inte. Hjärnan består av två hjärnhalvor. Höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen och vänster hjärnhalva styr höger sida av kroppen. Orsaken till detta är att nervbanorna från storhjärnan korsar över till motsatt sida i thalamus och hjärnstammen (övergången till ryggmärgen). Vid en hjärninfarkt täpper en blodpropp till ett kärl och orsakar syrebrist i det området.


De berörda nervcellerna skadas eller dör snabbt (inom minuter) om inte proppen löses upp. Det beror på att blodet som läcker ut i hjärnan, eller i det vätskefyllda hålrum som omger hjärnan, förstör nervceller och sliter sönder nervbanor i den omgivande vävnaden. Hjärnblödningar som ger en blodansamling (hematom) medför också strokesymptom. Trycket inne i huvudet ökar och stör nervcellernas funktion.


Ett cavernöst angiom är ett hallon-format abnormt blodkärl med tunna, läckande väggar som finns mestadels i hjärnan och ryggmärgen. Cavernösa angiom är också kända som cavernoma eller cerebral cavernöst malformation. De flesta människor kommer dock inte ha några symtom. Ett hårt slag mot huvudet kan orsaka blödningar och resultera i att hjärnan svullnar upp. Man kan även få skador på skallbenet.


Det krävs ofta ett väldigt hårt slag för att orsaka blödningar men även ett lindrigare slag kan ha förödande effekt om det träffar fel. Intracerebral blödning Etiologi - Lokalisation: i storhjärnan ( i basala ganglier, i thalamus). Män är överrepresenterade och drabbas i av fallen. Utöver detta tillkommer andra droger. Durets blödningar är blödningar i mitthjärnan och pons som tros orsakas av skador på vener och artärer som försörjer övre hjärnstammen.


Dessa blödningar ger en dålig prognos. Central kärlocklusion i hjärnan. Påtagliga symtom (NIHSS vanligen ≥ individuell bedömning NIHSS 2–5). Radiologi har uteslutit intrakraniell blödning som orsak till symtomen. Om patienten ej är beslutsmässig förutsätts samtycke.


Patienten ska ge samtycke till behandling. Kontraindikationer trombektomi – Relativa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...