onsdag 27 mars 2019

Feber stel i nacken

Feber stel i nacken

Huvudvärken brukar komma snabbt om du har hjärnhinneinflammation. Vanligt att du blir sjuk i två omgångar. Virus är den vanligaste orsaken till hjärnhinneinflammation. Stress och oro kan också bidra till att du spänner dig och får ont i nacken. Vid nackspärr kommer smärtan plötsligt, nacken blir stel och det är svårt att röra huvudet.


Du bör uppsöka sjukvård för nackont om du får feber, känner dig sjuk, är stel och har värk som gör att det är svårt att böja huvudet och nacken framåt. Skulle du plötsligt få ont i nacken på ett sätt du inte tidigare upplevt, och samtidigt få feber eller känna dig mycket sjuk bör du uppsöka vård akut så snabbt som möjligt. Detsamma gäller om du skulle få mycket ont i nacken efter en olycka eller skada. Iblan men det är ovanligt, kan nackvärk vara ett symtom på en allvarlig sjukdom. Då brukar smärtan vara kraftig och komma plötsligt.


Då kan du också få feber och känna dig sjuk. Så här ställs diagnos. Oftast kan diagnos ställas genom ingående samtal mellan patient och behandlare kombinerat med en klinisk undersökning. Se hela listan på netdoktor. Hjärnhinneinflammation (meningit) är det första man ska tänka på när man ser ett barn med nackstelhet som är allmänpåverkat och oftast har feber.


Feber stel i nacken

Svullna och inflammerade lymfkörtlar på halsen: 1. Orsakas av en lokal infektion, till exempel halsinflammation 1. Andra infektioner som kan ge lättare grad av nackstelhet: 2. Ett sällsynt men mycket allvarligt tillstånd 1. De vanligaste är influensa, halsinflammation, öroninfl. Debutsymtomen kan variera med huvudvärk, feber, påverkat allmäntillstån underhudsblödningar och lokal smärta 1. Fynden varierar med allvarlighetsgraden: påverkat medvetande, nackstelhet och blödningar i huden (petekier) är typiska 2. Subaraknoidalblödning: 2. Kan förekomma hos yngre vuxna. En viktig del av undersökningen är att utvärdera allmäntillståndet och medvetandenivån.


Det görs en generell undersökning av öron, munhåla, hals, lungor, mage. Huden granskas för att upptäcka eventuellt tecken på hudblödning 2. Finns det tecken på förlamning eller talrubbningar? Nackstelheten bedöms 3. Det kan bli aktuellt att ta enkla prover som CRP. Vid äkta nackstelhet med misstanke om hjärnhinneinflammation eller subaraknoidalblödning bör den drabbade komma till ett akutsjukhus så snart som möjligt.


Det gäller även vid oförklarlig feber som inte ger med sig efter 4–dagar eller om febern först går ner och sedan kommer tillbaka. Sök vård akut om du har feber i kombination kraftigt påverkat allmäntillstån svår frossa, smärta eller andningsbesvär. Om du har feber och blir stel i nacken ska du vända dig till en akutmottagning. Ta ett lätt tag på baksidan av stolen, men dra inte, och låt nacken och blicken följa med rörelsen bakåt utan att forcera.


Stanna 3–djupa andetag. Väx lite uppåt på inandning och fördjupa rotationen på utandning. Tv, dator och mobiltittande är bara några av de saker som lätt gör att vi blir stela och får ont i nacke och axlar. Håller du på att förlora medvetandet behöver du också vård akut.


Om ditt barn får kramp i samband med feber eller får feber och är yngre än sex månader ska du söka vård akut. Skriv gärna hur det går. Vid tidigare cancersjukdom eller nedsatt immunförsvar finns också en ökad risk för allvarlig orsak. Cervikogen huvudvärk beror på en nedsättning i nackens leder, muskulatur, bindväv, diskar eller nervstrukturer.


Ofta är rörligheten i nacken försämrad. Huvudvärk med uppkomst från nacken debuterar aldrig akut (likt en åskknall). Kraftig akut huvudvärk samt huvudvärk i samband med nackstelhet och feber bör utredas av läkare. Diskbråck i nacken. Torrhosta, feber och svårt att andas är vanliga symtom vid en coronainfektion och covid-19.


Men det finns även andra, mer diffusa tecken på smitta. Ont i halsen, käken, öronen eller tänderna kan vara akut hjärtsjukdom. Det visar en ny studie där 3personer med hjärtinfarkt eller kärlkramp ingått. Spänningar i nacken kan orsaka yrsel och ostadighetskänsla.


Allmän sjukdomskänsla, matthet, svaghet. Det beror på att hjärnan får svårt att tolka signalerna från musklerna i nacken. Vid stress läggs all kraft på kroppsdelar som kan hjälpa oss att fly eller fäkta, och immunförsvaret prioriteras ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...