fredag 5 april 2019

Krigarkast kerala

Kerala är ett annat Indien. Lugnare, grönare och ännu vänligare. Så hit åkte vi – på bilsemester. Följ med på en helt fantastisk resa. Oansenlig och intetsägande.


Se hela listan på vagabond. Kolla tågtider på cleartrip. Buss:Statliga KSRTC och flera privata bussbolag kör mellan varenda stad och by. Bil:Hyr bil med chaufför via resebyrå. Brunton Boatyar Fort Kochi, lyxigt och ekologiskt hotell i gammalt traditionellt hus med vita stenväggar och mörka trädetaljer.


Dubbelrum från 2 0kr. Vårt val: Coconut Lagoon, Kumarakom. Aveda Kumarakom, sjönära lyx i The Backwater. Bungalow från 1 5kr. Traditionell stil, ekologisk ambition.


Spice Village, Thekkady. Kokosmjölk och kokosolja används istället för smör och grädde. Typiska kryddor: tamarin kardemumma och bockhornsklöver (fenugreek). Många rätter wokas.


Basen är rött rundkornigt ris – till det äter man rotfrukter som tapioka och fiskar som pomfret och karimeen. Nötkött, som man aldrig ser på restauranger i övriga Indien, är vanligt. Tre måsten: rispannkakan appam, tradi-tionell fish curry och syrliga kokos-mjölksgrytanfish molee.


Längre norrut hittar du vackra Nattika Beach och söderut strand-klassiker som Varkala, Kovalam och Poovar. Bästa sättet att lära känna ett land är att bo hemma hos en familj. Bo ombord på husbåt i trä som sakta glider fram på floderna, åarna, kanalerna och sjöarna mellan kokos-palmerna och risfälten. En majoritet av turerna utgår från Alappuzha.


Hundratals arrangörer. Tour India, tourindiakerala. Två bra: At home with Nimmy and Paul, nimmypaul. Thodapuzha, sju mil öster om Kochi. Kochi och Dewalokam (som också har homestay), dewalokam.


Redan under århundradena runt Kristus bedrev kungadömena i Sydindien handel med greker och romare. På 700-talet kom araber och bedrev handel och spred islam. Idag är det inte riktigt så. Reguljärflyg finns till Mumbai, Delhi, Bangalore eller Chennai, Hyderabad. Lufthansa planerar att börja flyga direkt från Frankfurt eller München till Kochi.


Exempel: Thrissur–Thiruvananthapuram är mil, tar drygt fyra timmar med expresståg och kostar åtta kronor utan sittplatsreservation och kr med bokad sittplats. Om du är sent ute och inte har bokat biljett: köp en biljett utan sittplatsreservation på stationen. När tåget kommer in, sätt dig i en vagn som kräver bokad sitt- eller liggplats.


När konduktören kommer ber du bara att få uppgradera. Köp biljett på busstationen eller på bussen. Taxi: Att hyra bil med chaufför i en dag eller flera är ett bekvämt sätt att ta sig runt. Båt: Ta lokalfärjan på floden och över sjöarna mellan Allapuzha och Kottayam. Det går fem båtar om d. Boende på Kovalam Beach: Kovalam har numera ett enormt utbud av hotell, allt färre billiga lågbudgetställen, allt fler mellanklass-ställen som passar den prispressade men kvalitetskrävande chartern.


Om du ska stanna i Kovalam över jul och nyår måste du boka i förväg. Långt ifrån Kovalams lyxigaste, men däremot absolut bäst belägna hotell. Med eller utan luftkonditionering. Bra hotell, rum med balkong eller altan.


Populär kvällsrestaurang framför hotellet, vid strandpromenaden. Ayurvedisk klinik, liksom de flesta mellanklasshotell i Kovalam. De har alla liknande menyer och ungefär lika energiska inkastare. Tandoorigrillade tigerräkor, skaldjurssizlers, grillad barracuda och svärdfisk, bara för attt nämna några populära rätter. Testa fish molee, bit fiskfilé i kokosmjölkssås.


Anses av många ha Kovalams bästa fisk- och skaldjursrätter. Vegetarisk restaurang med mat både från norra och södra Indien. Lighthouse Beach bästa och ambitiösaste ställe. Skönt med gröna omgivningar som omväxling till all sand. Homestay i The Backwater.


Ett fantastiskt sätt att få djup inblick i indiskt vardagsliv. Husbåt i The Backwater. Boka på homestaykerala.


En stad som dels ligger på fastlandet (Ernakulam) och dels på en halvö i Indiska oceanen (Fort Kochi). Här hittar du kyrkor från portugisernas ti ett gammalt maharajapalats, en synagoga, kinesiska fiskehåvar och massor av kolonial charm. Maharajapalatsmuseet i Thiruvananthapuram, öppet tisdag–söndag 8. Precis som i Goa hittar du mycket hemvävda tyger att köpa, exempelvis med broderier och insydda glasbitar.


Av de vackra tygerna görs sedan bland annat kudd- och sängöverdrag, dukar och kläder. Givetvis är priserna lägre än hemma. Här odlas också kanel, vanilj, stjärnanis och en massa annat.


Köp med dig några kilon hem så har du så du klarar dig tio år framöver. Undvik dyra turistpresentförpackningar, handla i lösvikt på en basar i en stad. Bronsfigurer och träarbeten.


Gudafiguer som Ganesha och Shiva förekommer både i brons och snidade i trä. Fickstölder förekommer. Du kan även köpa små snidade djurfigurer.


Var försiktigt när du befinner dig i folksamlingar. Lämna heller inte saker på stranden. Generellt är stränderna barnvänliga med långgrunt hav, men det kan förekomma höga vågor och underströmmar längs hela kusten, speciellt i början eller slutet av säsongen.


Polis har tel 10 brandkår tel 10 ambulans tel 102. Dom flesta budgetalternativen ligger nära eller på klippan ovanför huvudstranden. Priserna varierar kraftigt så det kan löna sig att titta runt en liten stund. Svensk ordbok online.


Gratis att använda. Kart- och ritningssamlingarna är än idag något av Krigsarkivets stolthet. För en del städer finns här de äldsta planer som överhuvudtaget existerar. Samlingen av utländska kartor är unik i Sverige. Indien är ett land som upptar större delen av den indiska subkontinenten i södra Asien och är den näst folkrikaste landet i världen.


Den har en lång historia men i dag anses vara ett utvecklingslan liksom världens största demokrati. Rajput var en beteckning på en hinduisk krigarkast. Ordet kommer från sanskrit, raja-putra, som betyder son till en kung.


De hinduiska rajputernas viktigaste område var Rajastan, öster om Sindh. Tågen är, i motsats till flygen, markbundna. Men åtminstone på indiska tåg flyger tankarna högt. Mikko Zenger reste mellan Chennai och Madras och mötte herrarna R.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...