torsdag 11 april 2019

Mäta jordfel multimeter

Styr eluttag, lampor etc. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Spara en massa pengar här! Stort urval av multimeters.


Byggvaruhuset på nätet som erbjuder hög kvalitet till superpriser!

Välkommen till Hemfint. Vissa typer av jordfel kan man mäta sig fram till med multimeter, andra kräver att man använder en isolationstestare. Skillanden mellan instrumenten är att isolationstestaren mäter med hög spänning.


Antag att du har en spricka i isoleringen någonstans. Ledarna ligger inte ihop galvaniskt, men de ligger kanske någon dels millimeter isär. DMM - Digital multimeter med mätprober.


En vanlig multimeter har tre eller fyra anslutningar dit mätproberna kan kopplas. Hur de kopplas beror på vad som ska mätas. Oavsett vad ska alltid den svarta (minus) ­kopplas till COM (jord).

Att mäta jordfel behöver inte vara så svårt om man har tillgång till en multimeter (voltmeter räcker). Forumindex › Elektronik › AllmäntCachadLiknandeaug. Mäter man mellan och 2V på trafon visar mätpennan 2V.


Sedär ja, då är det inga problem att mäta upp knappen. Fixa en multimeter, mät mellan fas o jordpinnen, får du 230v har du. Att mäta ström med en multimeter är ett effektivt arbetsredskap, särskilt i händerna på en erfaren tekniker. Att leta jordfel som kommer ibland med en multimeter är inte så lätt för om felet kommer då och då kan det vara litet och en multimeter kanske inte klarar att se det vore felet stort så skulle JFB lösa omedelbart.


Felet kan även vara i en helt annan grupp än den grupp som får JFB att lösa. För att kunna utesluta jordfel är det bäst med en megger(en miljon Ohm)men det har inte så många privatpersoner i sin ägo. En kraftfull multimeter tex Fluke eller Metravatt kan ge en indikering men avslöjar inte små jordfel. Stumma jordfel kan avslöjas med Slurfis metod. En multimeter visar OL i båda riktningarna när dioden är öppen.


En kortsluten diod har samma spänningsfall (ca V) i båda riktningarna. Vid isolations- och jordfel (läckströmmar). Om höljet på en apparat blir strömförande.


Om någon kommer åt spänningsförande delar och jord samtidigt. Om någon får för sig att använda en apparat på ett felaktigt sätt i ett våtutrymme. Om en apparat installerats på ett felaktigt sätt.

Om apparatens kabel klämts eller skadats. Du vet väl att vi också har mängder av reservdelar. Det är bra för dig och bra för miljön. Beställ online idag. Enormt sortiment, billigt.


Hemfint är byggvaruhuset på nätet som erbjuder högsta kvalitet till bra priser. Gör i princip likadant som med en megger. Du kan för enkelhetens skull mäta resistans med multimetern, bryt jordfelsbrytaren, så att nolla och jord är separerade.


Köp Multimetrar online på kjell. När du hittar någon med ett värde så är du rätt på det. Annars ska ju värdet vara noll om du mäter fas och nolla gemensamt. Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.


Vissa modeller av multimetrar (t.ex Uni-T) visar ”1. Betydelsen är densamma: utanför (högre värde) multimeters mätområde. Ex: En ohmmeter kan ofta mäta upp till t. Vissa digitala multimetrar inkluderar tillvalslägen relaterade till frekvensmätning. Frekvensräknarläge: Det mäter frekvensen i AC-signaler. Det kan användas till att mäta frekvens vid felsökning av elektrisk och elektronisk utrustning.


Läge för registrering av MIN MAX: Gör att frekvensmätningar kan registreras under en viss tidsperiod. Om du provar att mäta med multimeter , tänk på att ha alla dörrar och baklucka stängda. Annars drar ju de lamporna ström och lurar dig. Du ska alltså haka av pluskabeln från batteriet och mäta mellan batteriet och pluskabeln. När du ställer multimetern på A, kan det finnas olika mätskalor.


Börja inte på minsta möjliga mA. Så det går inte på något vis att mäta upp med multimeter ? Ett bra 12v batteri ska ligga mellan 14-1V. På Clas Ohlson finns alla eltillbehör du kan tänkas behöva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...