tisdag 18 juni 2019

Felsöka slinga robotgräsklippare

Du kan koppla av och slipper tänka på gräsmattan vare sig du är hemma eller på semester! Med en robotgräsklippare får du alltid ett fantastiskt resultat utan ansträngning. Du vet väl att vi också har mängder av reservdelar.


Det är bra för dig och bra för miljön. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Det absolut första man ska kontrollera det är att begränsningskabeln är ansluten till laddstationen och att kontakterna sitter ordentligt på tråden.


Detta kan vara orsaken om man inte får igång klipparen efter vintervilan. Om spaden har varit ute så får man försöka att dra sig till minnes var man varit, kanske inte alltid så lätt. Har felet bara kommit utan att den mänskliga faktorn varit framme så är det oftast i en skarv som avbrottet finns.


Se hela listan på amowerknivar. I och med att slutet av guidenlinan är hopkopplad med begränsningsslingan kan man utnyttja att man får en mindre slinga genom att ansluta guiden tillsammans med en ände av begräsningskabeln till laddstationens kontakter för begränsningsslingan. Märk först upp dina trådar så att du vet vilken som tråd som ska ansluta till höger- respektive vänster kontakt för begränsningskabeln. Märk även upp guidelinan eller linorna om du har flera guider (bl a Husqvarna Automower 430X och 450X) 2. Du har nu fått en mycket mindre “gräsmattan”. Lyser kontrollampan?


Sätt tillbaka kontakten för vänstra änden av begränsningsslingna. I en video från Gardena beskrivs hur man med den så kallade intervallhalveringsmetoden systematiskt kan hitta ett kabelbrott. Koppla bort den högre änden av begränsningsslingan från laddstationen och anslut i stället. I korthet går metoden ut på att man kopplar loss en ände av slingan från laddstationen och drar ut en extra kabel och ansluter mitt på begränsningsslingan (på samma sätt som man använder guidelinan i beskrivningen ovan).


Felsöka slinga robotgräsklippare

Då kan man avgöra på vilken sidan om anslutningspunkten avbrottet finns. Efter ett par tre upprepningar hittar man avbrottet eller väljer att byta ut en bit av begränsningsslingan mellan två testpunkter. Det finns speciella instrument, kabelsökare, med vars hjälp man kan lokalisera avbrottet. Man kopplar bort begränsningsslingan från laddstationen och kopplar in instrumentets tongenerator i slingans ena änden samtidigt som man jordar en sladd från kabelsökaren.


Med instrumentets pennliknande del lyssnar man sedan efter tonen. När tonen upphör är man nära kabelbrottet. Man kan felsöka med hjälp av en gammal hederlig transistorradio inställd på AM-bandet. Börja vid laddstationen och håll antennen nära begränsningsslingan när du “rattar” in frekvensen, du hör ett tydligt knastrande i radion. Följ den delen av slingan som är inkopplad tills knastrandet försvinner, nu är du nära avbrotten.


Kolla även genom att koppla in den andra änden igen och nu lossa den första änden av begränsningsslingan. Följ nu slingan åt andra hållet och lyssna med transistorradion på samma sätt tidigare. Sluta knastret på samma ställe? När man väl har hittat avbrottet ska man vara noggrann när man lagar det.


Använd originalskarvdon från 3M, det är de skarvdonen som följer med robotgräsklipparen alternativt finns i installationspaketen från Husqvarna. Skarvdonen är fyllda med silikon och ger en fuktsäker skarvning som tål att ligga i jorden i många år. Detta kräver två skarvdon men ger en skarvning som även fungerar efter en kall vinter. Metalltrådar blir kortare vid lägre temperatur vilket kan innebära att slingan kanske inte fungerar efter vintern om man slarvat vid skarvning.


Avbrottet är vanligtvis orsakad av oavsiktlig fysisk åverkan på kabeln. Kapa slingan på mitten och mät. Oavsett om den är hel eller ej till fram till denna punkt, skarva och mät mitt på den felaktiga halvan. Om slingan är (låt oss säga) 1meter så blir intervallen m, m, m, m, m, m, m. Ett avbrott på slingan indikeras av lysdioden i laddstationen. Avbrott på slingan är vanligtvis ett resultat av ofrivillig fysisk påverkan på kabeln, som t ex trädgårdsarbete med en spade.


Kabelbrott kan också orsakas av djur, såsom kaniner eller sorkar. Sätt ner jordankaret i marken och lösgör en av begränsningskablarna från laddningsstationen. Använd krokodilklämman som sitter ihop med tongeneratorn (sändaren) för att koppla samman de två. Ställ in sändaren på ton, då skickas det ut en signal i slingan som uppfattas av mottagaren. Nu är det dags att felsöka ! Felsöka slinga till robotgräsklippare.


Bli guidad steg för steg hur du hittar ett kabelbrott på slingan samt hur du lagar slingar med Husqvarna skarvkoppling. Mer information om Husqvarna Automowe. Testutrustning för att söka upp avbrott i begränsning och guide kabel i en installation där du har en robotgräsklippare tex Husqvarna Automower. Träning, avkoppling, lek, trädgårdspyssel.


Hos Clas Ohlson hittar du allt för din fritid. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Delbetala i upp till månader. Se urval av Robotgräsklippare! Om du söker professionell hjälp med felsökning av begränsningskabel till robotgräsklippare orsakad av ingen slingsignal så kan TrädgårdSmarts servicetekniker hjälpa dig.


Vi har den senaste utrustningen för att felsöka er avgränsningsslinga. Ingen slingsignal till robotgräsklipparen beror oftast på kabelbrott på begränsningsslingan. I och med att vi har den senaste och därmed effektivaste felsökningsutrustningen så kan vi snabbt och effektivt felsöka er slinga. Följ slinga in (3-2-2) under avsnittet Menyfunktioner i din bruksanvisning. Orsak 2: Batteriet är dåligt.


Kom in till din närmaste butik för byte av batteri. Eller leta upp och köp nytt batteri här. Upprepa proceduren i den defekta delen av slingan, på så vis begränsar du delen du behöver söka av efter kabelbrott. Undvik onödigt grävande med hjälp av testutrustning för slingkabelavbrott. Har din robotgräsklippare klippt sönder begränsningskabeln eller slingan ? Se till att skarva ihop kabeln igen med rätt typ av skarvdon så att inte fukt kan tränga in.


Felsöka slinga robotgräsklippare

Annars kan det bli krypström till jord vilket gör att gränstråden inte fungerar som den ska. Begränsningskabel , även signalkabel, till robotgräsklippare av hög kvalité. Utan begränsningskabeln vet inte robotgräsklipparen vart den befinner sig och inte heller vart den ska klippa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...