fredag 28 juni 2019

Fiberkabel grävdjup

Multimode och singlemode. Stort sortiment i lager. Mellan 8-svarar vi inom signaler! Snabbt direkt från lager. Se till att slangen är tätad i båda ändar innan du hanterar den.


Fiberkabel grävdjup

En fiberkabel måste ha sökband. När kabeln plöjs ned kontrolleras marken först genom att dra en tjälkrok, och därefter en läggs slang (arna) ned med plogen. Det gröna bandet som syns på bilden är ett band som läggs någon decimeter över slang för att markera att det finns fiber när andra grävarbeten skall göras. Hur går det till när man ska gräva fiber. Oftast används en minigrävare för att lägga ner fiber i backen.


Sedan lägger man fibern i en kabel eller slang och sedan fyller man med sand och jord. På utsatt ställe handgrävde jag bort plantorna men hittade ingen fiberkabel. Fine tänkte jag, den ligger djupare än vad jag trodde. Tji fick jag när jag upptäckte att fiberkabeln är indragen på en helt annan sida av tomten och vipps, avgrävd.


Riktigt fundersam blir jag när jag nu ser att den ligger otroligt nära marken. Godkända och säkra skydd för kabel. Skydda kabeln mot mekanisk åverkan i mark och på fasad.


Kabelskyddsrör att gräva ner som även är godkända av elleverantörer i sortimentet. Optiska fibrer må vara snabba, billiga och hålla låg dämpning, men är inte helt lätta att skarva. TechWorld sökte upp ett proffs för att se hur det går till. Fiberkabel metervara.


Många olika installationer kräver också ett stort utbud av olika fibertyper. Direktroniks fiberkabel på metervara ger dig flera möjligheter att välja rätt fibertyp beroende på vilken installation du ska göra. Samtliga kabeltyper går att beställa färdig kontakterade i önskade längder. Nedanstående beskrivning är generell och byggsättet skiljer sig mellan olika områden. Prata med din byggprojektledare för att få veta vilka förutsättningar som gäller för dig.


Observera även att fiberinstallationen kan komma att ske först under vintertid då vi inte gräver på grund av tjäle i marken. Detta gör vi för att fiberarbetet inte ska bli stillastående under vintern. Vad är fiberkabel ? Själva nätet består av en glasfibertrå skyddad av isolerande plast. Glaset i kabeln är så rent och klart att om man hade gjort ett fönster med glas av samma renhet skulle det kunna vara flera meter tjockt utan att man hade kunnat se glaset.


Tänk på att du som fastighetsägare är ansvarig för ev. Ett lämpligt grävdjup på tomtmark är ca cm. I det gröna markeringsnätet finns en liten metalltråd. En skadad fiberkabel ska heller inte beröras.


Du ska alltid vara försiktig när du gräver i närheten av ledningar Vi anger inte ledningars djupläge eftersom det kan variera. Rekommenderat grävdjup inom fastigheten är minst 40cm. Om fiberslangen förläggs under väg, parkering etc.


Det finns inget som hindrar att den förläggs grundare. Dock ska man tänka på att den kan skadas lättare när den ligger grunt. Som ett extra mekaniskt skydd vid grund förläggning kan vi rekommendera att förlägga 14mm slangen i en vattenslang så kallad.


Två termer som är nära förknippade när man diskuterar husgrunder är grundläggningsdjup och tjäldjup. Läs mer om det här. Minigrävare är lätta att transportera, tar sig fram i trånga utrymmen och är ändå förvånansvärt effektiva. Det är flexibla och lätta maskiner vilket gör att man enkelt kan transportera med lastbil eller släp.


Maskinerna används med fördel till alla typer av grävarbeten: markanläggning, dränering, gräva diken, avlopp, fiberkabel med mera. Med fiberkabel finns egentligen ingen övre gräns för hur stor kapacitet som kan överföras. Billigt Jämfört med ADSL och kopparbaserad telefoni är fiberbaserade tjänster billigare.


På kundprojekteringsbesöket, det hembesök, alla avtalskunder får går man igenom förutsättningarna på din tomt och i din fastighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...