måndag 17 juni 2019

Mäta laddning generator

Det simplaste sättet att se om generatorn laddar är att titta om laddningslampan slocknar. Ett enkelt sätt att mäta hur mycket den laddar är att koppla in en voltmätare över batteriets poler. Tyvärr så måste generatorn demonteras och dioderna (sex stycken) lödas loss så att samtliga kan kollas med multimetern om man ska vara säker på att hitta en defekt diod. En hel diod leder bara ström i en riktning. En trasig diod leder antingen inte ström i någon riktning – eller så leder den ström i bägge riktningarna.


Koppla ur laddningen och mäta efter natten vad som hänt med spänningen. V över natten, men de brukar hålla kvar 14V i flera dygn. Mitt enda Odysse batteri håller spänningen i månader. Slå på startnyckeln.


Eller så kopplar du skiljereläets ena stift till minus på batteriet, sätter en kabel på reläets andra stift som du testar mot generatorns olika anslutningar. Om värdet på batteriets poler är lägre än på generatorn, så leder inte kabeln den strömmen som den skall. Kontrollera så att generatorn har ordentligt med jord. Jag tror nog att det är själva generatorn som är trasig, tror inte på laddrelät. Men jag vet inte riktigt hur man ska mäta på bästa sätt för att ta reda på detta tyvärr.


För att mäta likspänning ansluts den svarta proben till COM (jord) och den röda till uttaget märkt med V (se bild 1). Om multimetern har autorange ställs vredet till likspänning. Multimetrar som saknar autorange har flera olika spänningar utskrivna inom området för likspänning (se bild 2). Innan generatorn själv börjat generera ström, jordas laddningslampan genom fätlindningen, lampan lyser.


Felsök din generator själv innan du går till verkstaden Om generatorn inte laddar alls finns det ett enkelt test du kan utföra. Jag får nämligen inte upp den så jag kan kolla kolen och sånt. Kan man mäta en generator med multimeter eller liknande så att den är okej ? Att byta en bilgenerator bör utföras av en verkstad. En generator kan sitta trångt till i motorutrymmet och man måste mäta spänningen från den nya generatorn för att försäkra sig att den laddar rätt.


Mäta laddning generator

Vi hjälper dig gärna med bytet av generatorn. Den visade att batteriet endast hade laddning. Laddning generator. Har en tid hos Framtida Bil i Köping på tisdag så att de skall mäta generatorn.


I Coulombs lag har laddning samma roll som massa i Newtons gravitationslag, men skillnaden är att laddning kommer i två varianter, positiv och negativ. Mät med voltmeter över batteriets poler när motorn går. Det bör vara ca volt , har du inte det kolla kabelanslutningar till batteri, generator och jord. Nästa steg är att byta laddrelä. Det kan ju vara något som drar ur batteriet också.


Vad är en laddningscykel? Hur ska jag sköta om mitt nya batteri? Lär dig mer om hur batterier fungerar och hur du ska sköta om dem. Med lite batterikunskap är det enkelt att välja rätt, och du lär dig sköta dina batterier så de håller längre!


Här hittar du artiklar och utbildningsmaterial. Funkar då inte med denna generator. Generatorn ger 125A. Kanske har den då inbyggd temperaturbegränsning som förhindrar överhettning.


Mäta laddning generator

Kolla tekniska data!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...