torsdag 10 oktober 2019

Fylla på vatten i expansionskärl

Fylla på vatten i expansionskärl

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Det finns inget egenvärde i att ha vatten i expansionskärlet. Volymen ökar ju som bekant på vatten med värme.


När systemet fylls helt eller vattentemperaturen ökar vattnets volym, kan eventuellt överskottsvatten rinna ut genom skvallerröret. Som en extra säkerhet vid hastiga tryckökningar, till exempel om pannvattnet skulle börja koka- finns det ett imrör som går från expansionskärlet , genom yttertaket och ut i fri luft. Reaktionen på detta blir ofta att man fyller på systemet med mer vätska för att höja trycket, vilket i sin tur leder till att ytterligare vätska trycks in i expansionskärlet. När sen en temperaturökning sker har den expanderande volymen ingenstans att ta vägen då expansionskärlet redan är fullt i vätska.


När vatten värms upp utvidgas det. Det innebär en volymökning på ca. För att förhindra att systemet ska gå sönder av volymökningen finns expansionskärlet anslutet till systemet. Platsen som expansionskärlet placeras på måste vara frostskyddad.


Slutet system Panna och värmesystem har ingen direkt kontakt via luftledning med det fria. Istället är det slutna tryckkärl som tar upp vattnets expansion och en säkerhetsventil öppnar om trycket blir för högt. Sedan när vattnet blir varmt ökar volymen och vattnet fyller expansionskärlet medans trycket blir det samma. Trycket i systemet skall minst vara lika med höjdskillnaden från lägsta punkten till högsta punkten.


Fått ordning på grejerna nu! Precis som Icecap så lätt jag där ligga tryck på från kompressorn och rätt som det va så hände det grejer! Har ingen koll på vad där skall vara för tryck i blåsan med smällde i 5bar efter att släpt ut vatten tills det inte kom mer vatten när jag pumpa i mer luft.


Fylla på vatten i expansionskärl

Funkar nu kanon som sakt! Med motorn igång fyll på lite i taget så det blandar snabbare. Glykolen blandar sig snällt med vattnet och bildar en homogen vätska.


Håll säkerhetsventilen på expansionskärlet öppen så inte trycket i värmesystemet stiger när luft fylls på. Sedan fyll på vatten i värmesystemet så manometern på expansionskärlet visar ca bar. Men jag har förståt det som att man måste ha ett speciellt tryck i expansionskärlet ? Jag har kollat vårat och trycket är runt 0. Om jag har förstått allt rätt så bör det ligga på 0. Om jag nu luftar elementet så kommer trycker sjunka va? Jag hittar inget vred där jag kan fylla på mer vätska.


Fylla på vatten i expansionskärl

När man måste fylla på med färskt vatten ofta blir systemet mindre effektivt i uppvärmningen. Dessutom kan det färska vattnet förkorta värmesystemets livslängd då den höga syrenivån i vattnet bland annat kan ge upphov till invändig korrosion. Eller ändra om den andra ordningen om jag gjort något fel där. Fyll bara på med 4. Ett expansionskärl är tänkt att hantera mediets varierande volym som uppstår på grund av temperatur skillnader. Beräkningarna är gjorda för att hantera rent vatten.


Avser den totala volym av vätska som finns i systemet. Släp trycket på systemet sen pumpar du upp förtrycket till 5-bar sen är det bara att fylla på vatten tills du har runt 8-bar i systemet. Det sitter en säkerhetsventil med manometer på mellan tanken och expansionskärlet. Om jag släpper ut trycket med säkerhetsventilen till nästan kg då bör jag väl kunna trycka i 0. Klarar -ig glykol blandning.


Max arbetstryck bar. Teknisk informationStorl höjd m3Förtryck bar: Storl Ø m3Ansl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...