måndag 2 december 2019

Rot avdrag 2016 regler

Fakturera dagar gratis! Kom igång på mindre än minuter. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i rotavdrag.


Du som köper rotarbeten ansvarar för att alla villkor för rotavdraget är uppfyllda. Du kan dra av max procent av arbetskostnaden i rotavdrag. ROT och RUT, brukar folk i gemen inte bli speciellt nöjda och instinktivt leta efter andra alternativ som t.

ROT är en akronym för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad och är ett skatteavdrag. Se hela listan på vismaspcs. Lite förenklat uttryckt har alla skattebetalare som äger sin bostad rätt till rotavdrag. Avdraget godkäns först i deklarationen.


Det är sedan säljaren som ansöker om avdraget hos Skatteverket, utför arbetet och drar av en del av arbetskostnaden direkt på fakturan till köparen. Svenska företag som säljer rottjänster brukar ofta ta stort ansvar och informera köpare i förväg om vad som gäller och lämna en preliminär prisuppgift där rotavdaget redan är inräknat. Säljaren får inte vara en närstående till köparen.


Men det gäller inte alla.

Köparen av tjänsten ska betala med kontokort, inbetalningskort, BankID eller Swish. Alla betalningar som förmedlas av en betaltjänstleverantör enligt betaltjänstlagen är godkända. Syftet är att minska risken för felaktiga utbetalningar. Kostnader för material, hyror, expeditionsavgifter eller resor godkänns inte, bara arbetet. Nybyggda bostäder, exempelvis ett Attefallshus, går inte att göra rotavdrag för.


Definitionen av nybyggt är ett småhus befriat från fastighetsavgift, alltså de fem första åren. Dock kan även yngre småhus i vissa fall få återställas till ursprungligt skick, enligt Skatteverket. Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material.


Precis som rotarbeten som utförs inom landets gränser har du rätt till procent i avdrag på arbetskostnaden. Det är företaget som du anlitar som har i ansvar att ansöka om att få rotavdraget utbetalat av Skatteverket. Du måste helt eller delvis bo i den bostaden där tjänsten utförs. Fritidshus, andelslägenhet eller stuga kan också räknas som bostad såvida du äger eller hyr (oberoende av tid). Rutavdraget står kvar på av kostnaden men rotavdraget har sänkts från till att i dagsläget vara av arbetskostnaden.


För att utnyttja max skattereduktion för ROT -arbete måste arbetskostnaden uppgå till minst 166. Det är du som företagare som ansöker om Rot- och Rutavdrag för din kund. Din kund ska ha ett intyg på hur mycket rot- och rutavdrag de har att nyttja.


Intyget får din kund från Skatteverket.

Följande förändringar har beslutats. Rutavdrag medges fortfarande med av arbetskostnaden. Rotavdraget sänks till max procent av arbetskostnaden. En förutsättning är att ni äger och bor i bostaden.


ROT-AVDRAGETS STORLEK. ROT - regler , innebär det att skattereduktionen vid köp av ROT -arbete sänks från till av arbetskostnaden. Regeringens förslag har igenom, d. Vidare ska RUT-avdraget inte omfatta matlagning och mer avancerat städarbete såsom rengöring av inomhuspool. Nyheter om ROT och RUT avdrag samt design.


Nuvarande regler säger att rotavdrag skall sammanräknas med Rut-avdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...