måndag 6 januari 2020

Installera fiberkabel

Vi drar en fiberkabel den kortaste vägen från fibernätet i gatan fram till din fastighet och in i källaren. Från källaren bygger vi ett fastighetsnät och i varje lägenhet och lokal installerar vi en medieomvandlare som låter hushåll och företag beställa eller uppgradera sina bredbands-, tv och telefonabonnemang. Fiberhar egentligen bara fördelar gentemot de andra teknikerna om vi bortser från anslutningskostnaden och det eventuella ingreppet på tomten.


Fiber ger möjlighet till både högre hastighet, en jämn sådan, till bättre pris sett till vad du får för pengarna. Fördelarna med fiber är: 1.

Jämn hastighet, du får det du betalar för, vilket inte är fallet med de andra teknikerna 3. Betydligt mindre störningskänslig än andra tekniker 4. Avståndsoberoende 5. Påverkas inte av mängden användare – Fibern ligger till grundför all annan infrastruktur. Man fibrerar till exempel telestationerna för ADSL och masterna för 4G-nätet eftersom fiber kan hantera stora mängder data. Det gör ju att man får en förståelse för varför den är så bra, säger Camilla Jönsson som är projektchef hos Svenska Stadsnätsföreningen.


En nackdel med fibermot mobilt internet, så som 3G och 4G, är att du.

Se hela listan på byggahus. När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt. Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset. Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Ibland kan det redan finnas rör, tex efter telefonstolpar, på tomten som går att använda och då slipper du gräva vilket ger mindre åverkan på din tomt.


Det här sättet att torpedera in fiber gör naturligtvis mindre åverkan på din tomt. Men allt detta kräveratt det redan finns ett befintligt fibernät i närheten av din tomt, annars kan du inte ansluta hushållet. Finns det inte det måste en fiberleverantör vara intresse.


Att anslutningskostnaden kan variera har vi redan konstaterat, det ser man inte minst i Byggahus forum, där vi har följande prisexempel på vad fiberanslutning kostade: Pumba: Jag har fiberlinor in i huset. Bra med öppen fiber är att man har som mest månaders uppsägning. Länk: Dra in fiber i villan - smart eller dumt? Vi bor i ett villaområde i Göteborg med relativt tät bebyggelse. En kollega på jobbet har erbjudits samma sak av annan operat.


Oavsett vilket sätt du tar dig an frågan så finns det en del bidrag och annat som kan vara värda att kolla upp. Jordbruksverket och Post- och Telestyrelsen har till exempel bidrag, du kan söka bidrag via Länsstyrelsen.

Du kan även få ROT-avdrag för själva grävjobbet på din tomt. När fibern väl är installerad har du dessutom gett ditt hus en värdeökning. Exakt hur stor är idag svårt att säga, det finns inga större undersökningar bland mäklare på olika orter som fastställer beloppet. Att det uppstår en värdeökning är garanterat.


Men vi kan inte säga hur stor den blir. Vi hoppas att Bredbandsforum ska försöka ta fram sådana siffror, säger Camilla Jönsson och fortsätter: – Värt att notera är ju dock att man dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses som en avdragsgill förbättringsåtgärd.


Med ett bra pris på anslutningen av fiber och lite tur kan. Inomhus fiberkabel Vit, rund med blå kontakt. Bilden visar vad Imtech kopplar ihop och testar (SVART) och vad ni sedan själv kan koppla in (GRÅTT). SKILJ MELLAN KABLARNA!


Erfarenhet från att installera kopparkabel är bra men det är viktigt att inse att skillnaderna mellan fiberkabel och kopparkabel är fler än likheterna. Installera aldrig en fiberkabel genom att dra i manteln. Gör därefter en enkel adapter mellan dammsugare och slang med innerröret från hushållspappersrullen.


Skär en skåra till halva längden på rullen och forma som en strut kring slangen. Tejpa med silvertejp så att det blir lufttätt. Nu är det bara att suga igenom reven och ha den som draglina när kabeln skall dras. En fiberkabel är tunn.


Dyrt att installera fiber. Priset beror på flera faktorer, bland annat hur långt det är från huvudkabeln till ditt hus. Om ni är många i ditt bostadsområde kan det bli billigare att installera fiber än om du bor ute på landet och gör det själv. Hej, Vi håller på att installera fiber i huset vilket är jättebra men jag har ett problem med installationen i min lägenhet. Jag har ett perfekt ställe vid telejacket precis bredvid datorn och TVn för att sätta mottagaren men klåparna har dragit för kort fiber till min lägenhet och vill inte veta om att dra om en längre kabel.


Att få fiber installerat i sitt hus är ofta efterfrågat. Här försöker vi ge dig som blivande kund en bild av de olika stegen i din anslutning. För att du ska kunna skaffa bredband via fiber behöver du ha fiberkablar dragna till din bostad. Inne i fiberkabeln brukar det finnas en kärna för att öka hållfastheten på kabeln, eftersom de tunna fiberledarna är så sköra.


Om du inte har det måste du installera fiber själv. Då måste du först lägga en beställning hos en operatör som kan installera fiber hos dig. Generellt gäller att inkommande fiberkabel avslutas och skyddas av fiberboxen. Man placerar fiberboxen direkt innanför yttervägg och sedan monteras den aktiva utrustningen precis bredvid.


Hur går det till när man ska gräva fiber. Oftast används en minigrävare för att lägga ner fiber i backen. Sedan lägger man fibern i en kabel eller slang och sedan fyller man med sand och jord.


Nu kommer Wifi den nya trådlösa standarden, och många går nog i router -köpartankar. I den här guiden hjälper vi dig att komma igång med de viktigaste, grundläggande inställningarna i din router , samt vad du behöver tänka på. Vi betalar nu mer för tv och internet, och vi har idag inte så många möjligheter att få billigare internet än vi har på grund av husets läge, men jag är ändå tveksam till Stadsnätsbolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...