torsdag 9 januari 2020

Nationaldagen boulognern 2016

Sveriges nationaldag har ingen etablerad mattradition. Min mat, som exempelvis färskpotatis med örter, sill, ägg (eller omelett), lax, knäckebröd och jordgubbar (eller bär). I fiket, som öppnar på nationaldagen och står öppet till och med. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag.


Boulogner, Fik, Studentkåren, kafé, Fika). Bara det en trevlig anledning att vara ledig. Valet vid riksmötet i Strängnäs markerar slutet på Kalmarunionen och starten för Sverige som ett självständigt land. LÄS ÄVEN: Helgdagar och röda dagar – så får du koll!


Det dröjde dock länge innan juni blev nationaldag. Och vi ska tacka Skansens grundare Arthur Hazelius för att vi slapp fira i november. Men Gustav III, en kung med sinne för att framhäva sig själv, såg till att själv få namnsdag på föregångaren Gustav Vasas stora dag. Det ryktas att det regnade alla dagar utom just juni och därför, tillsammans med att det var Gustavsdagen. Se hela listan på expressen.


Att det står flaggstänger på många villatomter kan vi tacka den här dagen för. Ett av skälen till att göra dagen till helgdag var att många invandrare var förvånade att svenskarna inte firade nationaldagen. För att göra juni till röd dag ströks annandag pingst. Många fackförbund klagade, eftersom annandagen alltid infaller på en måndag, men juni kan vara närsomhelst.


Många fack löste frågan genom att göra måndag eller fredag arbetsfri om nationaldagen inföll en tisdag eller torsdag. Andra har löst det med en extra semesterdag om juni infaller på en lördag eller söndag. På Skansen firas nationaldagen med konsert och fint besök av kungafamiljen.


Ingen överraskning här. De flesta länderna i Norden och Skandinavien firar i somrigt väder. Danmark (grundlagsdagen). Färöarna (Olav den heliges dödsdag). Finland (självständighetsdagen).


Stockholm intas först på midsommarafton. Viborgs fästning oktober. Drottning Kristina abdikerar och avslutar Vasaättens tid på den svenska tronen. En ny regeringsform godkänns och avslutar det kungliga enväldet.


Kronprins Oscar, den blivande Oscar II gifter sig med Sofia av Nassau. Riksdagen antar den regeringsform som gäller i dag. Fråga: Under de senaste månaderna, gjorde du något av följande? Enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet är det främst personer över som firar nationaldagen.


Sett till politisk ideologi ökar firandet ju längre till höger de tillfrågade placerar sig. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna firar dagen. Vänsterpartister (procent) och miljöpartister (procent) är minst benägna att fira.


Nationaldagen boulognern 2016

De övriga partiernas sympatisörer hamnar mellan och procent. Män firar lite mer än kvinnor, folk på landet mer än dem i storstan. Mest firar invandrare, särskilt de som kommer från utomeuropeiska länder (procent). SVT firar nationaldagen under ledning av Anne Lundberg och Tara Moshizi.


Medverkar gör Fredrik Zetterström, Janice och Oscar Zia, Sarah Dawn Finer, Mando Diao, Anis Don Demina, Good Harvest och Björn Dixgård och Arméns Musikkår under ledning av musikdirektör Andreas Hanson. Det är något speciellt med juni - sommaren står för hörnet, syrenen står i blom och alla (de flesta) är lediga. Men vad äter man egentligen för mat på nationaldagen ? Detta kanske ska bli vår tradition för Nationaldagen framöver?


En måndag som innebär ledighet för många och därmed en långhelg i år! Ledighet blir det dock inte för min del. Jag har en hel del jobb framför datorn att beta av och även min underbara träningsgrupp ikväll. Patrik Svensson: 1procent Sverige. Välkommen till landet där du inte behöver kunna räkna för att göra en statistisk.


Vi ses i hembygdsparken klockan på morgonen för att hissa flaggan. Sedan tar vi fram våra medhavda fikakorgar och slår oss ner för en skön stund tillsammans. Georg bidrog med musik på sitt horn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...