fredag 13 mars 2020

Jordning fysik

Med jordning ⏚ menas att ansluta flera ledare till en gemensam potential, en jordningspunkt. För långa enkelledare för telegrafi eller nutida likströmskablar används ibland mark som återledare, vilket egentligen inte är liktydigt. Elektrisk Potential.


I en jordad punkt är den elektriska potentialen alltid noll. En jordning i exempelvis en elektrisk produkt, säg en dammsugare, innebär att det finns en konstruktion som leder bort ström om något skulle gå fel. Om vi bygger en ugn är det absolut viktigaste att ingen människa kommer till skada om det skulle bli kortslutning eller något annat går fel. Earthing vs Grounding Earthing och Grounding är i princip samma i konceptet.


Betydelsen av jordning i kommersiella och industriella installationer kan aldrig underskattas. Kretsar av maskiner är jordade för att ge en effektiv returväg från maskinerna till kraften. Elsystemet fungerar som det ska utan kontakt med marken via en jordning.


Spänningen som driver ström genom glödlampan finns mellan de två trådarna i lampsladden. Den spänningen ändras inte med en jordning till mark av elsystemet. När man talar om jordning kan man mena den jordning som man bör göra vid till exempel medialt arbete och då man använder sig av kristaller med hög vibration, och den jordning man menar då är mental och själslig jordning.


Re: Vad är jordning ? I detta kapitel kommer vi att börja titta lite på hur elektriciteten fungerar för att i nästa kapitel titta på hur den används. Vi kommer börja med lite som för vissa kan tänkas vara gammal kunskap, men var inte oroliga, vi kommer snabbt in på nya saker, alltså nya chanser till kunskap! Se hela listan på studerasmart. Laddningar är(som man hör på namnet!) laddade partiklar. Atomer är uppbyggda av en kärna med positiva laddningar(protoner) och negativa laddningar(elektroner) som rör sig runt kärnan.


Ni kanske har märkt att vissa saker leder ström medan andra inte alls gör det. Nu ska vi titta på vad detta beror på. Ledningar är ju ofta gjorda av någon metall och detta är för att de är bra ledare.


Metaller har vissa elektroner(ledningselektroner) som rör sig mellan atomerna i hela metallstycket. En isolator är ett ämne som inte leder ström särskilt väl, då det inte har elektroner som är lätta att få i rörelse. Plast är en typisk isolator, och därför finns inga plastledningar! Vi låter dessa två nudda varandra och iakttar vad som händer. Det är i och för sig ganska svårt att se men laddningen kommer i alla fall att fördela sig lika på de bägge kulorna.


Om den ena oladdade kulan är väldigt stor, såsom jorden kommer den laddade kulan att bli neutral. Man använder detta för att ladda ur ledare, och metoden kallas för jordning. I enklare ord kan man förklara på följande vis: Vi säger att kulan är negativt laddad och har elektroner för mycket. Vi låtsas på samma vis att jorden sammanlagt har miljarder elektroner och protoner. Då förstår ni antagligen att de där elektronerna som går från metallkulan till jorden när de nuddar varandra inte kommer att ge jorden en särskilt stor laddning, och både jorden och metallkulan blir alltså neutrala.


När ett föremål har en negativ nettoladdning har det överskottselektroner. Därför blir föremålet lika laddat överallt, vilket kallas för elektrostatisk jämvikt. På motsvarande vis kommer positiv laddning, dvs.


Hittills har vi konstaterat att likadana laddningar repellerar varandra och olika laddningar attraherar varandra. Vi har dock inte räknat på hur stor kraften blir mellan dem. Innan vi tittar på Coulombs lag måste vi berätta att de bägge laddningarna kommer att påverka varandra med lika stora krafter fast motsatt riktade.


Detta kan man göra med Coulombs lag! De är varandras motkrafter. Här är Coulombs lag: I denna formel är () en konstant på och är laddningarnas storlek mätt i enheten Coulomb(1C).


Tips: När du räknar med Coulombs lag ska du ofta bestämma om kraften ger upphov till en attraktion eller en repulsion. Det lättaste sättet att göra detta på är att först räkna på hur stor kraften blir, utan att använda tecken(dvs. även om laddningar är negativa så blir de positiva i formeln), sedan tittar du i uppgiften om det bör bli e. Vi och Coulomb är nu helt överens om att laddningar påverkar varandra med krafter, även om de inte vidrör varandra. Nedan har vi två oladdade ledare, nämligen ett klot och en stav. De ligger fridfullt i kontakt med varandra, inga konstigheter!


Nu låter vi en annan stav komma i närheten av metallstaven. Den positivt laddade staven kommer att göra att elektroner kommer att ansamlas vid den kant av metallstaven som ligger nära den positivt laddade staven. Denna stav är positivt laddad. Eftersom den förut så neutrala staven är i kontakt med metallklotet kommer även ledningselektroner från detta att kunna vandra till stavens kant.


Nettoeffekten blir att klotet får en positiv laddning och staven får en negativ laddning. OBS: Om vi i detta läge tar bort den positivt laddade staven skulle elektronerna gå tillbaka till sina ursprungliga platser och både metallstav och klot skulle bli neutralt ladd. För att förklara vad ett elektriskt fält är ska vi börja med att titta på ett mer välkänt begrepp, nämligen jordens gravitationskraft.


Vi tänker oss att gravitationen är ett stort antal linjer som träffar alla föremål och drar dem mot marken. Lokalt är de riktade rakt ner mot marken enligt bilden nedan. Dessa kallas för fältlinjer. Vi säger att fältet är homogent: Nu tittar vi ur ett större perspektiv, nämligen på hela jorden och fältlinjerna kan då ritas som bilden nedan. Här ser vi att linjerna inte ligger lika tätt överallt längre.


Jordning fysik

Vi blir ju tyngdlösa upp i rymden! Tyngdkraftfältet är alltså inte homogent om man ser i ett större perspektiv. I tidigare kapitel har vi påstått att allt som sker egentligen är energiomvandlingar, och då är testladdningar som rör sig självklart inget undantag! Vi undersöker vad som händer när vi stoppar en positiv testladdning i ett homogent elektriskt fält mellan två plattor.


Vad som händer är att testladdningen kommer att falla mot den negativa plattan med en allt högre hastighet, tills den träffar den negativa plattan. En ”fallande” testladdning bör alltså få en allt större rörelseenergi eftersom den har en massa och får en allt högre fart. Den energin som omsätts är en sorts lägesenergi som brukar kallas för elektrisk lägesenergi, eller kort och gott, elektrisk energi. Energiändringen under fallet kommer att vara större ju större laddningen är, vilket kan förklaras med Coulombs lag.


Per Coulomb kommer dock energiändringen att vara konstant för ett visst fält, och det är detta som kallas för fältets spänning(U). Som en final på detta kapitel ska vi titta på blixtar och varför de uppkommer. När det blixtrar byggs det upp en spänning och ett starkt elektriskt fält mellan jorden och molnen. Genom en serie snabba kollisioner kan man då få en snabb elektrontransport från molnen till jorden vilket blir den elektriska urladdningen som vi kallar en blixt. Urladdningen gör att det elektriska fältet och spänningen försvagas till en obetydlig nivå.


Man brukar prata om att blixtar ofta slår ner i träd samt att det är dåligt att vara ute på vattnet när det åskar och detta är för att den elektriska urladdningen gärna väljer den kortaste vägen, vilket i skogen är via trädet, och på vattnet kan vara via dig tyvärr. Ordet jordning hänvisar till att skapa en elektrisk koppling med jorden. En växande mängd forskning har upptäckt att jordning av kroppen har många positiva effekter på hälsan. Tyvärr har våra moderna sulor av gummi och plast, tillsammans med isolerande inomhusmiljöer, gjort att vi förlorat vår naturliga elektriska koppling till jorden, såvida vi inte går barfota utomhus.


Unsubscribe from Patrik Sandström? Jordning, Coulombs lag Patrik Sandström. Tomas Rönnåbakk Sverin 41views. Om två olika stora ledare förs ihop kommer de inte dela jämnt på laddningen utan den större kommer få en större andel av. Som du er är kretsen i övre bilden jorda nedanför spänningskällan den.


Skillnad mellan elektriskt fält och magnetfält. Lär dig om elektriska fält, kopplingsscheman, spänning, ström och mycket mer. Lär av de som har kunskaperna istället för att försvara okunskapen. Fysik - Sida Fysik. Läs mer om trefas växelström på svenska.


Den vanligaste typen av transformator kan anses bestå av tre delar: primärlindning, sekundärlindning och kärna. En växelström genom primärlindningen ger upphov till ett tidsvarierande magnetiskt fält i kärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...