måndag 4 maj 2020

Saga om känslor

Prinsessen och Smaragddraken: en saga med moral som hjälper barn att hantera svåra känslor Det var en gång en prinsessa som bodde i ett avlägset sagoland. Hennes föräldrar, som älskade henne mycket, ägde ett enormt slott omgivet av skogar och berg. Glädje är de tankar och känslor som kommer när vi är lyckliga och mår bra. Ofta förknippar vi glädje med att vi skrattar och har roligt men det kan också innebära att vi tänker glada tankar eller att det känns bra i hjärtat när vi träffar dem vi tycker om.


Saga om känslor

Den riktar sig till barn på 3-år och barnet får en möjlighet att sätta ord på sina känslor. Genom att lära känna Stråla som boken handlar om och svara på frågor Stråla frågar om barnet blir barnet sedd och bekräftad samtidigt som barnet på ett lekfullt sätt får prata om sina känslor. Projektet utfördes vid två olika tillfällen. I projektet gick vi ut och samtalade med barnen om deras förkunskaper om känslor. Vi jobbade även med barnens ansiktsuttryck.


Dessa dokumenterades med digital kamera. Barnen fick uttrycka sina olika känslor med vattenfärgsmålningar. Ester Arg och Daisy Galej av Anna Platt och Maria Källström är en bok om vänskap och känslor.


Den handlar om att ha rätt till sin egen känsla, även om den är ilska, och om att man kan uppleva saker på olika sätt. Med hjälp av smileys kan man leka olika lekar där man får berätta om sina känslor. Vi har gjort en tärning med smileys som barnen tycker är rolig att göra charader med. Barnen har också fått berätta om vad som gör dem glada, ledsna, arga osv.


Vi väljer att utgå från, för barnen, kända och populära sagor om Nallen i vem- sagorna. Vi arbetar med flanosagor och en grupp på sju-åtta barn. För att komma vidare tittar vi på figurer som är glada, ledsna och arga, för att få igång en dialog med barnen kring dessa känslor. Introducera känslotemat med hjälp av en saga.


Saga om känslor

Material: Saga som handlar om känslan ni ska jobba me papper och penna. Förberedesler: Bestäm vilken känsla ni vill börja. Välj en bok som tydligt behandlar den känslan.


Förslag på frågor: Vad hände i sagan? Det spelar ingen roll om de är ett eller fem år. Det lilla röda trollet har något för alla. Här finns lägesor färger, empati, kamratskap, känslor.


Det här är en saga för alla. Jag missade någon bild men bilden på trollet som gråter kommer på måndag, likaså snigelbollens ögon och mun. Det är en barnbok som handlar om känslor, om att ha ett samtal och att bekräfta barnet. Sagorna ger kännedom om olika länder, kulturer och berättartraditioner. Andra sagor kommer från Irak, Pakistan och Nigeria.


Utforska Malin Skjäret Falchs anslagstavla Tema känslor på Pinterest. Visa fler idéer om känslor , livskunskaper, förskoleteman. Med våra färdiga flanosagor vill vi underlätta för dig som pedagog och förgylla barnen med språkglädje, fantasi och empati där alla blir delaktiga i en magisk berättarstund. Du berättar sagan med hjälp av flanobilder som sätts upp på en filttavla, samtidigt som du läser den tillhörande sagotexten.


De lekfulla och pedagogiska flanosagorna är färdigtryckta på. Alla vill vi vara glada och lyckliga, känna värme och kärlek, helst hela tiden. För att kunna stanna i dessa önskade känslotillstånd behöver vi kunna förstå och hantera de känslor , som drar oss ur ”det goda sinnestillståndet”. Räkna 0-rörelse s saga sagor samling sensoriskt. I sagorna handlar det om kampen mellan det onda och det goda och det goda alltid vinner.


Barn måste få se det mörka, men sen är det viktigt med ett lyckligt slut så att de förstår att även om vi går igenom något svårt så kan det bli bra igen, säger barnboksförfattaren Jessica Hardiman. Illustrerade känslor. När du läser för ditt barn får ni en lugn stund ihop. Barnet lär sig mer om känslor och vardagliga situationer. Högläsning får igång fantasin och utvecklar språksinnet.


Saga om känslor

Ni kommer varandra närmare. Dessutom förbättrar det barnets koncentrationsförmåga. Välkommen att ta del av många klassiska sagor !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...