fredag 8 maj 2020

Seebeckeffekten

Seebeckeffekten

Upptäckt av tysken Thomas Seebeck. Häll varmt vatten i ena lådan och rumsvarmt i den andra. Propellern börjar snurra! Varifrån får motorn sin energi? Ytterväggen i ett plan utsätts vid start och landning för stora temperaturförändringar, och det blir stora differenser mot innerväggen.


Slå över omkopplaren till Seebeck effect. Byt poler på spänningen så att strömmen går åt andra hållet gen. I Store norske leksikon. Seebeckeffekt blir utnytta mellom anna i termoelement for måling av temperatur. Vi tittar på lite förklarande bilder: Här ser.


Termo-emk:n beror endast av ledarens material och temperaturdifferensen mellan ledarens ändpunkter och förhållandet är inte linjärt. Principen är att om olika metaller med olika temperaturer sammankopplas i en krets börjar elektrisk ström flöda mellan dem. Detta beror på att laddning diffunderar från den varma till den kalla metallen.


När jag påstår att seebeckeffekten kyler så menar jag inte att det som genererar värmen blir så mycket kallare, utan snarare att man tappar värmeenergi ur hela det lokala systemet och omvandlar det till elenergi. Det är i paritet med att peltierelement tappar elenergi ur sin elförsörjning som blir till värme. Peltiereffekten är tvärtemot, d. Verkningsgraden på dagens termoelement är dock låg.


Kaminfläkt som ökar effekten från en kamin genom att cirkulera den varma luften som genereras. Rummet värms upp snabbare och det går åt mindre bränsle. Den drivs av värme, är fri från batterier och sladdar och är dessutom helt tyst. Utnyttjar ett peltierelement ( seebeckeffekten ) och högre värme ger högre hastighet.


Seebeckeffekten

Seebeck-effekten blev opdaget af den estisk-tyske fysiker Thomas Johann. Effekten hänvisar till den enkla egenskapen hos vissa metaller för att ändra i betydande sätt i enlighet med förändringar i temperatur. En elektrisk potential skapas i kretsen och kan driva en ström.


Den inducerade spänningen kan beräknas enligt ekvation (). Tidningen Ny Teknik berättar varken hur långt man måste gå eller eller hur svettig om fötterna man måste bli för att fulladda mobilbatteriet. Den kemiska test, eller kemiska spot test-metoden utnyttjar tillämpningen av känsliga kemikalier som kan indikera närvaron av enskilda legeringsämnen. Lär dig vad DC betyder. DC är en förkortning för likström.


Denna ström går i en riktning, antingen kontinuerligt eller i pulser. Andra källor är bränsle och solceller. Den kalla sidan kyler en aluminiumplatta till en temperatur på cirka -6˚C.


Man kopplar in det vid ditt elskåp. Du måste dock installera en speciell brytare, som växlar mellan nätkraft och reservkraft. Man bryter alltså nätströmmen när du vill använda reservelverket, annars kan det bli väldigt skumt. Undrar bara om man kan kyla en dator med bara en radiator? Effekten er den motsette av seebeckeffekten og blir òg kalla reversert seebeckeffekt.


Thomsoneffekten har lita praktisk tyding. Anordningar som eliminerar statisk elektricitet. Avmagnetiseringsapparater. Stötvågsgeneratorer. Halvledare ökar spänningen.


Anders berättar om utvecklingen av halvledarmaterial till elgeneratorer utan rörliga delar, använda i rymdsonder och snart också i fordon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...