måndag 4 maj 2020

Spänningsfall

Spänning betecknas med U och har enheten volt. I elektronik, är en spänningsdelare en linjär krets som producerar en elektrisk spänning som är en bråkdel av dess ingångsspänning. En spänningsdelare kan exempelvis bestå av två motstånd i serie eller vara en potentiometer. Den används ofta för att skapa en referensspänning, eller för att få en låg spänning som är proportionell mot spänningen som skall mätas, och kan också.


Spänningsfall

Ellära A handlar framförallt om grundläggande samband och storheter inom ellära. Viktiga storheter är spänning, ström, resistans, effekt och energi, viktiga samband är Ohms lag och effektlagen. Kursen tar även upp växelström, elektromagnetiska tillämpningar som elmotorn och transformatorn samt mätteknik. Skolverkets kursplan säger så här om kursen: Kursen skall ge grundläggande kunskaper om likström och enfas växelström. Kursen skall också ge kunskaper i mätning, mätvärdesbearbetning och beräkning av elektriska storheter samt utveckla förmågan att välja rätt instrument i olika situationer.


Kursen skall dessutom utveckla förmågan att analysera mätvärden och därigenom lägga grunden till felsökning inom el- och elektronikområdet. Se hela listan på sv. Ett enkelt sätt att se på spänning, eller potentialskillnad som det egentligen heter, är att tänka sig två vattenbehållare med en slang mellan sig från botten till botten. Om vattennivån är olika i behållarna (=potentialskillnad) så kommer vatten att flöda i slangen tills nivåerna är lika. När det handlar om elektricitet är slangen den elektriska ledaren (ofta koppar), vattnet är elektroner och de två vattendunkarna kan vara till exempel två poler på ett batteri.


Om ledarens ena ände är mer negativt ladda exempelvis om den är kopplad till minuspolen på ett batteri, kommer elektroner att förflytta sig ut i ledningen om ledningen är kopplad till den andra polen. Elektrisk ström i en ledare är elektroner i rörelse. En metalltråd har, som alla andra ämnen en stor mängd elektroner, vilket gör att det är inte de elektroner som kommer från minuspolen som ensamma förflyttar sig genom ledningen, utan de krockar med en elektron i ledaren, som i sin tur krocka.


Ofta beror resistansen på vilket material ledaren består av (egenskapen heter resistivitet), men det kan också vara dåliga anslutningar som gör att resistansen i en krets ökar. Resistans mäts i ohm, som förkortas Ω. Följande tabell ger resistiviteten för några utvalda material: Tabellen är. Ofta behöver man räkna ut hur stor resistansen är för flera sammansatta komponenter.


Spänningsfall

Detta kallas vanligen för ersättningsresistans. För att kunna beräkna en ersättningsresistans måste man oftast dela upp kretsen i flera mindre delar, där delarna är antingen serie- eller parallellkopplade. Det finns många olika typer av mätinstrument, vilket man använder beror dels på vad man vill mäta, dels på hur noggrant man vill mäta det.


Exempel på mätinstrument som ofta används inom elläran 1. Den stora skillnaden mellan lik- och växelström är att i likström rör sig elektronerna åt samma håll hela tiden, medan i växelström byter elektronerna riktning. Elektromagnetismen beskriver hur elektricitet och magnetism hänger samman, hur man kan skapa en magnet av ström, men även tvärtom, hur man kan skapa ström från magnetism. Akta dej för spänningfallet Extraljus, larm, baslådor, slutsteg och så vidare. Listan kan göras lång. Alternativt kan man använda mm2för att ange arean, som i den andra kolumne.


Spänningsfall

För att räkna ut vilken grovlek på kabeln man ska ha finns formulär nedan för att använda. Vid parallellkoppling av likvärdiga spänningskällor förändras inte spänningen. Vid seriekoppling av spänningskällor adderas spänningarna. Reaktansen är växelströmsmotståndet som är frekvensberoende och betecknas X. Impedansen är den totala summan av resistans och reaktans för induktans och kapacitansen tillsammans och betecknas Z. Vanligast är att mäta spänningen mot en grundnivå, en nollnivå, även kallad jor ground (skrivs ofta Gnd).


Den ström som flyter igenom en ledning skapar ett spänningsfall. Fyll i er kabelläng både på plus- och minussidan, kabelarean på era befintliga kablar samt vilken ström som går genom. Då ser ni om det är ett tolerabelt spänningsfall som ni har.


I laddkretsen så bör man ha max V spänningsfall. Till normala förbrukare, lampor, lanternor etc, så rekommenderar vi ett spänningsfall på max V. Potential brukar anges med tecken. Pluspolen har högre potential än minuspolen. Strömmen genom en resistor går från högre potential mot lägre. Detta är en enkel kalkylator för att räkna ut spänningsfall i kablar.


Batterispänningen sjunker ytterligare i takt med att batteriets laddning förbrukas. Vi vet nu att spänningsfallet kommer att bli V över detta motstånd om man skickar en ström på mA genom det. En elektrisk krets består av elektromekaniska och elektroniska komponenter som till exempel ström- och spänningskällor, strömbrytare, glödlampor, elmotorer, reläer, resistorer, kondensatorer, induktorer, transistorer och dioder sammankopplade med elektriska ledningar så att de bildar en sluten krets, sådan att en elektrisk ström kan passera genom kretsen. Värmeutvecklingen kan ge upphov till eld och spänningsfall gör att maskiner och utrustning får för låg spänning och inte ger den effekt som kan behövas för ett användningsområde eller att funktion blir osäker. Hur mycket spänningsfall ? Svaret beror på vad som är inkopplat på kretsen.


För laddningskretsen, alltså mellan generator och batterier har våra mätningar visat att du bör hålla dig under volt för att bibehålla god laddning. DTC har ännu en teknisk fördel: den kan hantera ett spänningsfall på några millisekunder. Då styrs motorn till att bli en generator som matar frekvensomriktaren med ström. Det gör att motorn inte stannar utan processen fortsätter oavbruten när spänningen är på rätt nivå igen. En transformators spänningsfall är viktigt att veta eftersom det påverkar hur väl det elektriska system där transformatorn är installerad fungerar.


Således kan ett för högt spänningsfall göra att spänningen på sekundärsidan blir för låg, vilket i sin tur kan försämra hur inkopplad utrustning fungerar, eller att t ex motorer inte startar. Jag tänkte byta ut elen till våren och sitter nu och skissar på det nya. Jag skulle behöva en formel för att räkna ut minsta kabelarea där kända värden är spänning, last, maximalt önskat spänningsfall samt material (koppar).


Spänningsfall

Man brukar acceptera ett spänningsfall på 5V för 12V och 1V för 24V. Vid decimaltal använd punkt, ej komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...