måndag 29 juni 2020

Omvandla växelström till likström

Hos oss hittar du allt inom batterier, lampor, strömförsörjning och IT. Batterier till flera olika gadgets. Ebook, GoPro, Fitnessklockor m. Blybatterier för olika tillverkare. Växelriktning används för att omvandla likström till växelström.


Omvandla växelström till likström

Målet är en perfekt sinusvåg utan distorsion eller spikar. En snabbväxlande strömbrytare (switch) bestämmer frekvens tar fram sinusvågen (Hz) genom att hacka upp likströmmen upp till 25. Likriktning används inom elektronik för att omvandla växelström till likström.


Till detta använder man en likriktare bestående av sammankopplade dioder. Beroende på hur många dioder man använder och hur man kopplar dem kan man skapa antingen en halv- eller helvågslikriktare. För att ytterligare jämna ut strömmen efter likriktaren kan man koppla på en kondensator, vilket kallas för att glätta strömmen. Vi använder växelström för att x22fraktaxström till våra hem men de mesta prylarna använder likström och behöver alltså omvandla växelströmmen till likström. Varför använder vi då inte likström överallt?


Omvandla växelström till likström

I det här avsnittet från ElectroBOOM förklaras detta. Lite bonus är att man får lära sig lite om Edison och Tesla. Vid laddning av ett elfordon från ett normalt växelström-hushållsuttag omvandlas växelström till likström inuti fordonet – men det tar tid.


Du kan snabba upp saker och ting genom att installera en växelströms-laddbox. När solen lyser med sin frånvaro drivs anläggningen i stället på ­växelspänning från det allmänna elnätet. UPS-­systemet omvandlar då växelströmmen till likström som matas till servrarna.


Projektet har varit väldigt spännande. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av likström så jag har lärt mig jättemycket. Det gäller solceller, elbilar, batterier, led-lampor, datorer och annan elektronik. Vid växelström byter strömmen av elektroner hela tiden riktning, tillräckligt snabbt för att till exempel inga blinkningar hos glödlampor skall synas.


I det svenska elnätet är frekvensen hertz, medan den t. Att omvandla växelström till likström och tillbaka till växelström igen i stora datorhallar eller vid stora telekomsiter är helt enkelt inte energieffektivt. Likström har inte längre de nackdelar som tidigare motiverade användning av växelström. Problem med AC- till -DC omvandling En fråga med omvandlingen av växelström till likström är att 1procent effektivitet är inte möjlig. Den här typen av laddning är den vanliga laddning som till exempel sker hemma via laddbox. För att elen ska kunna användas i fastigheten används en så kallad växelriktare som omvandlar likström till växelström.


Omvandla växelström till likström

Nytt avsnitt, häng med in i garaget och titta på mitt nya avsnitt. I dagens avsnitt visar hur jag byter ut min gamla generator på grävaren. Likström = att strömmen i kretsen går HELA tiden åt samma håll och den är. Härefter ansluts en likriktarbrygga ( dioder) för att omvandla växelströmmen till. Hur görs elsystemet om på hojen för att kunna driva en bränslepump, dvs omvandla växelström till likström utan att montera ett batteri?


En typ av omvandling kräver. För att kunna använda elen i fastigheten används en växelriktare som omvandlar likström till växelström. Solceller omvandlar solstrålarnas energi till el. När man motorbromsar med en elbil fungerar ju elmotorn som en generator och växelriktaren omvandlar den genererade växelströmmen tillbaka till likström som laddar batterierna. När Renault Zoe laddas är det som om bilen konstant skulle motorbromsa, som om den skulle åka i en evig nerförsbacke.


Sedan omvandlas växelström till likström genom elbilens egna likriktare, även kallad on-board charger (förkortat OBC). Växelström från elnätet överförs till RAY, HALO Wallbox och AURA. OBC:n konverterar växelströmmen till likström för att kunna ladda batteriet.


Och många prylar innehåller halvledarelektronik som använder likströservrar, LED-lampor och batterier till exempel. Detta kallar vi för AC laddning. Därför kan solcellernas likström kopplas direkt till sådana prylar utan omvägen via växelström.


Men i praktiken så spelar det knappast någon roll om du får en kyss av 230AC eller 230DC du kommer likförbannat att tycka bra synd om dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...