tisdag 7 juli 2020

Propp i lungan lunginflammation

En propp som följer med blodet och fastnar i lungan kallas för lungemboli. I lungorna tar blodet upp syre. Luften du andas in och drar ner i lungorna innehåller syre som behövs för att kroppen ska fungera.


En del av blodet når då inte fram till lungblåsorna där syre tas upp och syretillförseln till blodet blir därmed sämre. Se hela listan på netdoktor.

Symtomen på blodpropp i lungorna varierar beroende på proppens placering och storlek. Diagnosen kan ibland vara svår att ställa i sjukdomens tidiga fas. Hosta, ibland med blodfärgade upphostningar. Plötslig oförklarlig andfåddhet, eventuellt utan smärta. Tillståndet kan utlösa ångest och oro.


Små lungembolier behöver inte ge symtom alls, eller kan yttra sig som stickande smärta, hosta eller måttliga andningssvårigheter. Större proppar ger kraftigare andningssvårigheter, hosta och bröstsmärtor som ökar vid andning. Detta motsvarar omkring 115–1nya patienter per vecka, året runt.

Om hela eller delar av proppen lossnar förs den vidare med blodströmmen till hjärtat, där den pumpas vidare till lungorna. Det finns flera faktorer som ökar risken för att utveckla lungemboli: 1. Långvarigt sängläge. Tidigare blodpropp i benen. Benbrott i ben eller bäcken. Stora, långvariga operationer (timmar).


Misstanke om lungemboli som grundas på sjukdomshistorien leder alltid till bedömning och i många fall till inläggning på sjukhus. Där tas blodprover, bland annat för att utesluta att någon annan sjukdom orsakar besvären. Lungorna undersöks noggrant och en särskild datortomografiundersökning (DT) av blodkärlen ger säkert svar. Behandlingen bestäms utifrån svårighetsgraden av tillståndet.


Alla ska behandlas, men lindriga fall behöver inte sjukhusinläggning. Allvarliga fall kan kräva omfattande och avancerad behandling på sjukhus. Om behandling påbörjas snabbt är dödligheten mycket liten. Patienter som har haft lungemboli rekommenderas att undvika användning av p-piller eller östrogenbehandling senare i livet.


Virus och bakterier kan också ta sig snabbt ut till lungsäcken och orsaka en lungsäcksinflammation, utan att först skapa någon lunginflammation. En blodpropp i lungan kan leda till en lungsäcksinflammation.

Proppen brukar vanligtvis bildas i ett ben, för att sedan lossna och föras vidare till lungan. Mellan en och tre av tusen personer i Sverige drabbas årligen av blodpropp i lungan, lungemboli. Den hänger ofta ihop med att det finns blodproppar i benen. I värsta fall kan lungemboli vara livshotande. Blodpropp i lungan.


Vilka symtom ger lungemboli? Luftsäckarna blir då i sin tur inflammerade – detta kan i sin tur bidra till lunginflammation , säger han. Lungor som fylls med inflammatoriskt material inte kan få tillräckligt med syre. Det är oftast äldre eller redan sjuka personer som får blodpropp i lungan.


Lunginflammation är en infektion i lungorna som ger symtom som hosta, bröstsmärta, feber och andningssvårigheter. Var hos läkare idag pga ryggont samt ont vid djup inandning. Det onda har jag haft i ett par dagar, trodde först jag sträckt mig.


Läkaren missade vid denna granskning att det fanns lungembolier ( proppar ) i ena lungan. Det kan vara många små proppar eller en stor. Läkaren bedömde förändringarna som fanns som lunginflammation. Där konstaterades att hon hade både en propp i lungan och lunginflammation.


Försenad behandling. Trots att kvinnan kom till sjukhuset utan ambulanstransporten, valde hon efteråt att anmäla SOS Alarm för bemötandet och bedömningen att hon inte behövde ambulans. Sjukdomen är en nedre luftvägsinfektion som orsakas av både virus och bakterier, men det är vanligast att bli sjuk av bakterier som heter pneumokocker. En lunginflammation kan drabba ena lungan eller vara dubbelsidig. När man får en blodpropp levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl.


Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. Kring dessa tunna luftrör finns det klasar av luftfyllda blåsor. En kvinna med propp i lungan skickades hem från Centrallasarettet i Växjö med diagnosen lunginflammation. Proppar färdas genom hjärtats högra kammare till lungkretsloppet för att sedan blockera blodflödet i. Lungemboli är proppar i artärer eller artärgrenar i lungan.


Då röntgades jag och man hitatde flera små proppar i lungan. Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod. Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker. Luftstrupen delar sig i två huvudbronker som går till vardera lungan och delar sedan upp sig grenlikt i allt tunnare bronker, allt längre ut i lungvävnaden.


Den svenska friidrottsstjärnan Linda Haglund är död. Hon avled i lördags på Södersjukhuset, år gammal. När hon kom till sjukhuset hamnade hon på intensiven omedelbart.


Där blev hon liggande tills hon avle de hittade cancer och massa metastaser, säger Lindas bror Jimmy Haglund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...