tisdag 14 juli 2020

Propp i lungan sjukskrivning

Inom sjukvården kallas en blodpropp som följer med blodet för emboli. En propp som följer med blodet och fastnar i lungan kallas för lungemboli. I lungorna tar blodet upp syre.


Om du är mycket trött, andfådd och har ont i bröstkorgen men är lite osäker, ska du vända dig till en akutmottagning på sjukhus. En blodpropp i lungan kan vara svår att skilja från en blodpropp i hjärtat.

Vid misstanke om en blodpropp ska du genast tillkalla ambulans genom att ringa 112. Hur behandlas en blodpropp i lungan? När läkaren har ställt diagnosen propp i lungan kommer du genast under behandling med mediciner som förtunnar blodet. Magnus Härenstam berättar för Expressen att blodproppen vandrat till lungorna. Han blir nu sjukskriven i flera veckor från Viva la Greta och tvingas till rehabilitering.


Om en propp täpper till en lungartär, hindras frisättningen av koldioxid i den del av lungan som artären går till och. Tvåbarnsmamman Hanna Felixon, 4 är stark, sportig och normalviktig.

Hon har haft andnöd i sex veckor och är sjukskriven i hemmet. Specialisten John Wilson berättar vad det är som sker i lungorna efter att man smittats av covid-19. Coronaviruset (covid-19) smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från.


Symtomen på blodpropp i lungorna varierar beroende på proppens placering och storlek. Diagnosen kan ibland vara svår att ställa i sjukdomens tidiga fas. I värsta fall kan lungemboli vara livshotande. Vilka symtom ger lungemboli? För ca en månad sen så fick jag göra en akut titthåls-op i magen , då hittade man endometrios och avlägsnade en hel massa cystor och sammanväxningar i magen.


Innan denna tid gick ut fick jag plötsligt djup ventrombos som ledde till lungemboli ( propp i vad och lunga ). En till två personer av tusen insjuknar årligen i djup ventrombos eller lungemboli (blodpropp i benen eller i lungorna ). Koagel (blodproppar) uppkommer speciellt i samband med operationer, om man inte rör sig på länge, till exempel vid sängläge på grund av sjukdom eller motsvarande, samt under graviditet. Om du fått proppar i lungorna är det vanligaste symptomet bröstsmärta. Smärtan kan likna håll i bröstet eller ryggen.


Plötslig andnöd är ett tecken du alltid bör ta på allvar, särskilt om du känner dig yr, kallsvettig och att hjärtat börjar rusa. Torrhosta är vanligt för den som får proppar i lungorna. Sjukskrivning vid perifera kärlsjukdomar, Försäkringsmedicinskt beslutstö Socialstyrelsen (nytt fönster) Uppföljning.

När man läser texterna om blodpropp i lungan så får man en känsla av att det är snabbt som attan att sätta in behandlingen oavsett hur patienten visar för tillstånd när en propp misstänks. Om nu propp lossnar och orsakar hjärtstopp så ska det vara näst intill omöjligt att starta upp hjärtat igen(så fattade jag det i alla fall). Man kan även behandla mer långvariga fall, så kallade kroniska fall, med proppupplösande behandling. Detta kan också bli aktuellt om proppen sitter i lungan och påverkar cirkulationen i kroppen eller ger svikt av höger hjärthalva.


Proppupplösande behandling innebär dock högre risk för blödning, i värsta fall i hjärnan. När man får en blodpropp levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. De vanligaste symptomen vid propp i lungan är akut påkommen andnöd och smärta vid andning.


Blodpropp i ben eller lunga. Låg kunskap om symtomen Inom vården för blodproppar brottas man ofta med det som på läkarspråk brukar kallas för ”patient delay”, säger Peter Svensson. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot en läkare vid Höglandssjukhuset som missade att en patient hade proppar i lungan vid en granskning av röntgenbilder.


Efter en hjärtoperation känner de flesta sig väldigt trötta, men det är viktigt att få igång kroppen så fort som möjligt. Sjukgymnasten hjälper patienten med det, bland annat genom att instruera andningsövningar. Fick åka till röntgen på sjukhuset och där syntes ingen propp i benet på ultraljudet. Sen var jag på akuten i 5½ timme sammanlagt, de flesta timmarna i onödan. Fick inte göra kontraströntgen för att kolla lungan när allt kom omkring.


Hade förhöjt värde på dim-test(?) vilket tydligen kan betyda propp. Det kunde skada embryot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...