tisdag 11 augusti 2020

Propp i benet

En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig. Om man haft en blodpropp i benet och får svårt att andas kan en bit av proppen ha lossnat och i stället fastnat i lungan. Om man får hosta, andnöd eller bröstsmärta efter en propp ska det tas på mycket stort allvar.


Om hela proppen eller en del av den lossnar från kärlväggen och följer med blodets flöde till lungorna, kan det orsaka lungemboli, propp i lungan.

En djup ventrombos innebär att blodproppen sitter i de djupa venerna i benet. En propp bildning i vaden brukar sakta försämras och hela vaden blir då ömmande och kan kännas som en stock. Man brukar även se att vaden blir tjockare än den andra vaden. Benet blir mer fast och hårt. Du som drabbats av blodpropp i benet kan i princip röra dig helt fritt, om benet är svullet kan du när du sitter lägga upp det på en pall eller stol.


Om man tror att man har fått en blodpropp ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Se hela listan på eliquispatient. Man har ökad risk att få en blodpropp i ben eller lunga om man: 1.

Om man inte rör på sig och använder vaderna blir blodcirkulationen i benen långsammare, och det gör att blodproppar bildas lättare. Tänk på detta när du sitter länge t. Tips är att göra tåhävningar och gå en bit när du sitter mycket stilla. Här kan ärftlighet spela en roll. För att undvika blodproppar i benen är det viktigt att röra på benen så gott man kan även om man är sängliggande eller är mycket stillasittande.


Att sluta röka och gå ner i vikt kan minska risken för att få blodproppar. Behandlingen hjälper kroppen att lösa upp proppen så att blodkärlet öppnas igen och dessutom minskar risken för nya proppar. Om man har en blod propp i benet får man ofta använda stödstrumpa både under tiden man får behandling och efteråt. Cirka av de som har haft en blodpropp får en ny blodpropp inom år.


Därför är det viktigt att du känner igen symptomen och är uppmärksam på dem och söker läkare i tid. Redan de första månaderna efter avslutad behandling kan en ny blodpropp bildas hos en del patienter och då är det viktigt att söka upp läkare snarast. När man inte använder sina vadmuskler blir det sämre blodflöde i benet och benet riskerar att svullna upp. Detta gäller vare sig man ligger, sitter eller står. Om man är sängliggande kan man försöka trampa med fötterna, vifta med tårna och röra på benen flera gånger varje dag.


Vadmusklernas sammandragningar pressar ihop venerna och hjälper till att. Smärta och ömhet i benet eller vaden. Det är bra att promenera.


Du kan också få ont i hålfoten, framförallt när du går med benet.

Har du ytliga blodkärl kan dess se röda ut och eventuellt ömma. Om du fått proppar i lungorna är det vanligaste symptomet bröstsmärta. Smärtan kan likna håll i bröstet eller ryggen. Om proppen snabbt täpper till kärlet i ett ben blir symtomen dramatiska med svullna rodna ömhet och värme.


Långsamt växande proppar kan å andra sidan vara symtomlösa. När mindre proppar hamnar i lungorna blir besvären obetydliga och övergående men stora proppar kan ge allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Av de 1patienter som på så sätt friskförklarades från misstanken om blodpropp var det bara en som under dessa tre månader återkom med blodpropp i benet. En missad patient av 1är en felmarginal som också finns hos kontraströntgen och ultraljudsundersökning, vilket innebär att den nya metoden är lika säker som dessa mer komplicerade metoder. De bör därför behandlas så fort som möjligt med blodförtunnande och propplösande medel.


Men din svägerskas propp var tydligen ytlig och satt i ett åderbråck strax under huden. Då finns ingen sådan risk. Proppar kan uppstå var som helst i kroppen, men vanligast är att de bildas i benen. Ofta löses blodproppen upp av sig själv, utan att ge några symtom, men i vissa fall kan obehandlade proppar bli akuta och få allvarliga följder. Proppar som lossnar och når lungorna kan till exempel leda till andnö stroke eller hjärtinfarkt.


Proppen gör det svårare för blodet att passera och uppstår oftast i de blodkärl som leder blodet till hjärtat, de så kallade venerna. När kärlen blir för smala fastnar proppen och stänger då plötsligt av blodflödet helt. Dessa proppar är därför ofta allvarligare än tromboserna. Emboli i lungorna är särskilt allvarligt.


En tromboflebit är en inflammerad blodpropp i ett ytligt blodkärl, oftast på benet. Men värk i benen kan bero på en rad andra orsaker också. Ofta handlar det dock om problem med muskelvävnaderna, en eller flera nerver som kommit i kläm eller problem med blodkärlen.


Jag har haft grymt ont i benet i några dagar och igår kom den troliga diagnosen: en ytlig venpropp! I sitt nuvarande skick och läge är den tydligen harmlös men smärtan och rodnaden får inte sprida sig så mycket mer för då kan det tydligen vara fara å färde. De flesta som får stroke är äldre personer. Vid inflammation i ytliga vener kan man känna den tilltäppta venen som en hård sträng, till exempel på handen, armen, benet eller foten.


I ovanliga fall kan blodproppen infekteras och då leda till feber och allmän sjukdomskänsla. Symtom och fynd vid undersökning är ofta tillräckliga tydliga för att ställa diagnosen. Eftersom jag opererades och förlorade massa muskler i samband med att jag hade en skena så påverkas blodcirkulationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...