onsdag 12 augusti 2020

Propp symtom

Blodproppar är vanligast i benen och börjar ofta i ett blodkärl i ena vaden. En blodpropp som lossnar och fastnar i lungorna kan ge allvarliga symtom. När och var ska jag söka vård? Om proppen snabbt täpper till kärlet i ett ben blir symtomen dramatiska med svullna rodna ömhet och värme.


Långsamt växande proppar kan å andra sidan vara symtomlösa.

När mindre proppar hamnar i lungorna blir besvären obetydliga och övergående men stora proppar kan ge allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Om du fått proppar i lungorna är det vanligaste symptomet bröstsmärta. Smärtan kan likna håll i bröstet eller ryggen.


Plötslig andnöd är ett tecken du alltid bör ta på allvar, särskilt om du känner dig yr, kallsvettig och att hjärtat börjar rusa. Torrhosta är vanligt för den som får proppar i lungorna. Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.


Anders Danielsson säger att det finns en propp i systemet som gör att även de som har beviljats uppehållstillstånd blir kvar i Migrationsverkets tillfälliga bostäder.

Om man haft en blodpropp i benet och får svårt att andas kan en bit av proppen ha lossnat och i stället fastnat i lungan. Om man får hosta, andnöd eller bröstsmärta efter en propp ska det tas på mycket stort allvar. Du märker oftast inte om du har fått en liten propp eftersom de ofta kan lösas upp av sig själv utan att du får några problem. Större proppar märks tydligt.


I sällsynta fall kan du hosta upp slem som det kan finnas lite blod i. Vid centralvenstrombos sitter proppen i den centrala venen och en stor del av näthinnan påverkas. Vid grenvenstrombos sitter proppen längre ut i venträdet och en mindre del av näthinnan påverkas. Se hela listan på raddasynen. I många fall återhämtar sig faktiskt synförmågan helt eller delvis några månader efter en grenvenspropp. I vissa fall kan dock sjuka kärlnybildningar utvecklas som gradvis försämrar synen.


Blodpropp i ögat är vanligast hos personer över år, men kan även drabba yngre personer. Riskfaktorer för att drabbas kan vara högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt tryck i ögat, diabetes och rökning. En centralvenstrombos leder inte sällan till svåra komplikationer. Både central- och grenvenstrombos kan till exempel leda till svullnad i gula fläcken, en vanlig orsak till synnedsättning.


Skulle proppen äga rum i vaket tillstånd blir synen märkbart sämre under ungefär en timmes tid. Seendet blir dimmigt, men inte svart.

Hur stor synförändringen blir beror på var i näthinnan blodproppen sitter. Det finns behandling. Synprognosen efter proppen beror både på vilken del av näthinnan som påverkats och hur stor skadan på vävnaden är.


En vanlig orsak till bestående synnedsättning är svullnad i gula fläcken, som tidigare ofta varit svårbehandlat. Om man drabbas av en synstörning är det alltid lämpligt att göra en självkontroll genom att hålla för ett öga i taget och kontrollera skillnad i synen mellan ögonen. Skillnaden kan vara svår att upptäcka i sitt vardagliga seende. Om orsaken till synnedsättning är svullnad i gula fläcken finns idag betydande möjligheter till behandling.


Den förändring i näthinnan som uppstår till följd av blodproppen leder, tillsammans med ett minskat blodflöde i näthinnans blodkärl, till syrebrist. VEGF gör så att nya kärl bildas, men tyvärr är dessa av sämre kvalitet än vanliga kärl, vilket medför att de läcker ut vätska i näthinnan. Då uppstår en svullna ett så kallat makulaödem.


Genom att blockera VEGF kan man dock förhindra denna svullnad och på så vis undvika att synen blir försämrad. Behandlingsmetoderna av svullnad i gula fläcken till följd av centalvenstrombos respektive grenvenstrombos ser olika ut. Tidigare har det inte funnits någon behandling alls vid blodpropp i centralvenen. Vid propp i en grenven har man haft viss framgång med så kallad fotokoagulering med laser. Fråga din läkare om just ditt läkemedel är godkänt för behandling av svullnad i gula fläcken på grund av propp i ögat.


Du som patient har rätt att få ett godkänt läkemedel. Den andra typen av behandling innebär att man för in en partikel i ögat som långsamt avger ett kortison. Vilken behandling man får beror på vilken och hur allvarlig typ av blodpropp man har och hur stor risken för följdkomplikationer är. Efter att ha drabbats av en blodpropp följs man som patient noga för att undvika komplikationer och säkerställa att läkandeprocessen går som planerat.


Ofta fastnar dessa blodproppar i en förträngning i blodkärlet. Förträngningar bildas i kranskärlen när fett, blodkroppar och bindväv under en längre tid lagras i kärlväggen. Får du en blodpropp i hjärtat får du en hjärtinfarkt. Vid en blodpropp i hjärnan så blir det syrebrist i den del av hjärnan som försörjs av kärlet.


Hjärncellerna dör och hjärnskada uppstår. En senare behandling är att man tar bort blodproppen. Efteråt kan du behöva äta läkemedel för att förhindra fler blodproppar. Ibland kan man också behöva operera bort en förträngning i ett blodkärl.


Bland annat läkemedel som sänker kolesterolhalten, hämmar koagulationen och minskar blodtrycket. Enligt studier i USA som Neuroportalen tagit del av så ser prognosen ut så här för dig som drabbas av en stroke: 1. Några av de symtom du kan uppleva är blindhet på ett öga, dimmig syn eller att det känns som något är i vägen för fri sikt ( som när man har ett gruskorn eller hårstrå i ögat). Användarnas bidrag. En lokal och skarp smärta är ett annat symptom på blodpropp.


Man kan också uppleva domningar tillsammans med smärtan. Om blodproppen lossnar och förs till lungan kan symtomen bli plötslig andnö smärta vid andning eller hosta. Symtom på blodpropp i lungorna. De vanligaste symtomen är: Domningar eller förlamning i ansiktet, i armar och ben och att det oftast bara är ena kroppshalvan som drabbas. Svårighet att tala eller att förstå vad andra säger.


Synstörningar på båda eller ett av ögonen. Symptom på blodpropp i benet kan vara svullna ömmande vader och rodnad. Misstänker du att du har en blodpropp i benet ska du genast uppsöka din vårdcentral, men handlar det om lungorna är det akuten som gäller.


Andra tecken och symtom på blodpropp i en fot kan omfatta yrsel eller medvetslöshet, illamående eller kräkningar, andnö förändrade tal, förvirring eller kramper. En propp i något av de större blodkärlen i ögat gör att du plötsligt får en kraftig synnedsättning på ett öga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...