fredag 28 augusti 2020

Skaffa fiber eller inte

Vänta inte på 5g, uppmanar Fredrik Tufvesson. En fördel med fiber är att man får den hastighet man köpt, i alla fall nästan. I mobilnäten varierar det, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor. Blir man erbjuden fiber , så tveka inte , säger Björn Berg på Telia, som liksom Telenor säljer både fiber och mobilitet.


Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber. Ska du köpa hus kan det därför vara bra att fråga om det finns fiber draget eller inte.

I vissa fall kan kommunen erbjuda bredband via fiber genom ett så kallat stadsnät. Det ägs av kommunen eller privata aktörer och möjliggör bredband via fiber. Om fibernätverket är öppet kan du välja vilken operatör du vill teckna abonnemang hos.


Det ska dras öppen fiber i området och vi står nu inför valet att ansluta oss … eller inte. Fiber till villan viktigt val. Fördelarna med fiber är: 1. Jämn hastighet, du får det du betalar för, vilket inte är fallet med de andra teknikerna 3. Betydligt mindre störningskänslig än andra tekniker 4. Avståndsoberoende 5.

Man fibrerar till exempel telestationerna för ADSL och masterna för 4G-nätet eftersom fiber kan hantera stora mängder data. Det gör ju att man får en förståelse för varför den är så bra, säger Camilla Jönsson som är projektchef hos Svenska Stadsnätsföreningen. En nackdel med fibermot mobilt internet, så som 3G och 4G, är att du. Se hela listan på byggahus.


När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt. Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset. Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Ibland kan det redan finnas rör, tex efter telefonstolpar, på tomten som går att använda och då slipper du gräva vilket ger mindre åverkan på din tomt.


Det här sättet att torpedera in fiber gör naturligtvis mindre åverkan på din tomt. Men allt detta kräveratt det redan finns ett befintligt fibernät i närheten av din tomt, annars kan du inte ansluta hushållet. Finns det inte det måste en fiberleverantör vara intresse.


Att anslutningskostnaden kan variera har vi redan konstaterat, det ser man inte minst i Byggahus forum, där vi har följande prisexempel på vad fiberanslutning kostade: Pumba: Jag har fiberlinor in i huset. Bra med öppen fiber är att man har som mest månaders uppsägning. Länk: Dra in fiber i villan - smart eller dumt? Vi bor i ett villaområde i Göteborg med relativt tät bebyggelse. En kollega på jobbet har erbjudits samma sak av annan operat.


Oavsett vilket sätt du tar dig an frågan så finns det en del bidrag och annat som kan vara värda att kolla upp.

Jordbruksverket och Post- och Telestyrelsen har till exempel bidrag, du kan söka bidrag via Länsstyrelsen. Du kan även få ROT-avdrag för själva grävjobbet på din tomt. När fibern väl är installerad har du dessutom gett ditt hus en värdeökning.


Exakt hur stor är idag svårt att säga, det finns inga större undersökningar bland mäklare på olika orter som fastställer beloppet. Att det uppstår en värdeökning är garanterat. Men vi kan inte säga hur stor den blir. Vi hoppas att Bredbandsforum ska försöka ta fram sådana siffror, säger Camilla Jönsson och fortsätter: – Värt att notera är ju dock att man dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses som en avdragsgill förbättringsåtgärd.


Med ett bra pris på anslutningen av fiber och lite tur kan. Med bredband via fiber får du ett nät som är snabbt och säkert utan avbrott och begränsningar. Oavsett vilka tjänster du använder och hur många personer som är uppkopplade samtidigt, kan du lita på ditt bredband - varje dag, dygnet runt - som en självklar och naturlig del av din digitala vardag - idag och imorgon. Avgiften beror på förhållandena i området där du bor. Här får du mer info om hur du skaffar villafiber.


Data skickas med ljusets hastighet och bredbandslösningen är dessutom mycket stabilare än exempelvis ADSL eller bredband via parabol. En annan anledning till att skaffa fiber är att det kan påverka värdet på din bostad. Allt fler efterfrågar fiber i sina nya bostäder. Det kan du inte göra med fiber -tv för det finns in ga CA-moduler eller TV-apparater som har dom. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det.


På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber. Med fiber kan du komma upp i hastigheter omkring gigabit per sekun även om ingen köper så höga hastigheter i dag. En annan fördel är att fiber är stabilt och fritt från störningar. Med fiber påverkas inte uppkopplingen av åskväder, stormar, avstånd eller att många använder uppkopplingen samtidigt.


Man kan ju se det såhär: Jag har aldrig sett att nån som har skaffat fiber har skrivit att de ångrat sig, däremot har jag flera gånger sett folk som ångrat att de inte hoppade på direkt. Nyckeln till en snabb internetuppkoppling har länge stavats fiber , men det omständliga i att gräva ner kablar under marken har gjort att det fortfarande är många hushåll som saknar. Eller , framför allt, läsa ifatt den underbara hög med böcker jag inte hann med under arbetssäsongen. Eller de ännu mer underbara romanerna som köpts in för ändamålet: sommar och hängmatta. Stadsnätet använder optisk fiber vilket ger i stort sett obegränsade överföringsmöjligheter.


Till skillnad från ADSL och mobilt bredband påverkas inte uppkopplingen av terräng eller mottagning. Hastigheten är alltid densamma, oavsett hur många som surfar, tittar på tv eller pratar i telefon samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...