onsdag 2 september 2020

Silver stämplar

Vill du sälja ditt silver? Lär dig att gjuta i silver eller få skötselråd för silverbestick. Svenska silverstämplar Swedish Silver Hallmarks. Allt om svenska silverstämplar.


Mästarstämplar, ortsstämplar, datumstämplar.

För silver finns inga krav på finhaltsstämpel eller andra stämplar. Namnstämpeln är för ädelmetallarbeten en obligatorisk ansvarsstämpel. Den svenska namnstämpeln består alltid minst av två stora bokstäver placerade efter varandra i en rektangulär figur.


I det här fallet står namnstämpeln BUL för formgivaren och silversmeden Liljedahl på Östermalmsgatan i Stockholm. Den som vill använda en namnstämpel skall först vara godkänd av och registrerad hos Swedac. Den som stämplar sin namnstämpel på ett ädelmetallarbete ansvarar också för att den angivna finhalten stämmer.


Se hela listan på silverklubben. Ortsmärket anger tillverkningsorten eller importörens hemvist.

Märket fastställs av Swedac. Vi har med vänlig tillåtelse från Swedac publicerat förteckningen över ortsmärken. Kattfoten kan sägas vara Sveriges äldsta konsumentskydd. Svea Riksråd att ädelmetallföremål skulle förses med mästarstämpel.


S för silver, P för platina Bokstaven S efter kattfotstämpeln representerar Silver som material. Bokstaven P innebär att ädelmetallföremålet är kontrollstämplad Platina. En halt som i vardagligt tal brukar kallas för Sterlingsilver. I undantagsfall kan andra halter förekomma, då för importerat silver. Finhalten anges i tusendelars renhet.


I fallet ovan talar flera av stämplarna om för oss att det är ett importerat föremål men då det försätts med kontrollstämpel, att importören garanterar finhalten. Denna har precis som kattfoten de tre kronorna i stämpeln, men skiljer sig till formen från kattfoten genom sin ovalitet. Denna säger oss att föremålet är importerat till Sverige. Månskärvan som visserligen förekom i andra länder säger oss att föremålet kommer från Tyskland.


Långt ifrån allt importerat silver har fått med den svenska kontrollstämpeln. På stämpeln ovan ges exempel på ryskt silver utan svensk kontrollstämpel. Webplatsen fylls på den närmanste tiden då det ännu saknas mycket detaljer kring små silverstämplar och silver.

Dessa namnstämplar är en viktigt del av silverstämpeln och de silversmycken eller silverserviser från de riktigt kända silversmederna är ofta värda många gånger mer per gram än annat silver. Sådant silver kallas finsilver och används ibland även till infattning av ädelstenar i smycken. Man kan även se stämplar med 9och 8på smycken som ser ut att vara av guld. En liten guide om stämplar på smycken i silver och guld.


En silverstämpel anger att du håller i ett föremål som innehåller silver. Stämpeln kan visa hur många procent silver föremålet innehåller och varifrån det kommer. Silverstämpel viktig när du köper eller säljer silver. Silversmycken, bestick och prydnadsföremål är oftast stämplade med 8eller 92 vilket innebär att det är eller 9 rent. Följ gärna länken till Ädelmetallkontrollen, där finns mer information om stämplar och regler kring ädelmetaller.


Nilsson” Antik miniatyr, mm Miniatyr och mm Juvel större. ESKILSTUNA MATSILVER AB. Vi har som mål att vara Sveriges främsta leverantör av matsilver, nysilver- och rostfria bestick med hög service, snabba leveranser och bra pris. Gul silver och tenn.


The unit originated as the weight of a gold coin of the same name which circulated as late as 11th century in Kievan Rus. Användningsområden. Silver har många användningsområden, bland annat för smycken, där det är ett av de vanligaste materialen.


Den finaste silverkvalitén i smycken och konstföremål kallas sterlingsilver och består av 9 silver och resten koppar och andra metaller, vilket deklareras genom instämpling av talet 925. Designstämpeln berättar vem som är designaren. Denna stämpel innehåller vanligtvis designaren eller makarens initialer eller hans fullständiga namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...