torsdag 17 september 2020

Stämplar silver nysilver

Kontorsvaror För Företag! Alltid snabb leverans. Färre mellanhänder, fler diamanter! Unna dig själv något nytt eller överraska någon du tycker om. Gul silver, diamanter!

Snabb leverans, oslagbara priser! Klassisk bestickset i doppresent. Däremot förekommer frivilliga stämplar som många tillverkare använder. En av de mest spridda stämplarna för nysilver är EPNS som är förkortning av Electro-Plated Nickel Silver. ENPS-stämpeln förekommer främst på silverföremål som tillverkats i USA och England.


I Sverige användes länge stämpeln Extra Prima Nysilver. Det är stämplat, därför är det äkta silver! Ibland med både stiliga och fantasifulla stämplar.

Rätt ofta också med omfattande stämpling. Detta utan att stämplarna behöver ha någon större betydelse eller att föremålen är av riktigt silver. Förutom ansvarsstämplarna kan andra stämplar förekomma. Nysilver, trots sitt namn, innehåller därmed inget silver men kallas silver eftersom det ser ut som silver och var lättare att sälja då.


På engelska kallas nysilvret för nickel silver och även för German silver. Stämplarna på nysilver kan se lite olika ut. Några av de vanligaste är EPNS, ALP och NS.


ALP står för Alpacca, vilket är benämningen på ett mässingsföremål som elektropläterats. Silverstämplar är ett sätt för den som tillverkar ett silversmycke att visa att föremålet består av äkta silver. NS står för Nickel-Silver alternativt Ny-Silver. Silverstämpeln kallas formellt för kontrollstämpel och används för många typer av ädelmetaller så som gul silver, platina och palladium.


Namnstämpeln är för ädelmetallarbeten en obligatorisk ansvarsstämpel. Den svenska namnstämpeln består alltid minst av två stora bokstäver placerade efter varandra i en rektangulär figur. I det här fallet står namnstämpeln BUL för formgivaren och silversmeden Liljedahl på Östermalmsgatan i Stockholm.


Den som vill använda en namnstämpel skall först vara godkänd av och registrerad hos Swedac. Den som stämplar sin namnstämpel på ett ädelmetallarbete ansvarar också för att den angivna finhalten stämmer. Se hela listan på silverklubben.

Ortsmärket anger tillverkningsorten eller importörens hemvist. Märket fastställs av Swedac. Kattfoten kan sägas vara Sveriges äldsta konsumentskydd.


Svea Riksråd att ädelmetallföremål skulle förses med mästarstämpel. S för silver, P för platina Bokstaven S efter kattfotstämpeln representerar Silver som material. Bokstaven P innebär att ädelmetallföremålet är kontrollstämplad Platina. Finhalten anges i tusendelars renhet.


I undantagsfall kan andra halter förekomma, då för importerat silver. I fallet ovan talar flera av stämplarna om för oss att det är ett importerat föremål men då det försätts med kontrollstämpel, att importören garanterar finhalten. Denna har precis som kattfoten de tre kronorna i stämpeln, men skiljer sig till formen från kattfoten genom sin ovalitet.


Denna säger oss att föremålet är importerat till Sverige. Månskärvan som visserligen förekom i andra länder säger oss att föremålet kommer från Tyskland. Långt ifrån allt importerat silver har fått med den svenska kontrollstämpeln.


På stämpeln ovan ges exempel på ryskt silver utan svensk kontrollstämpel. Matsilver är en fantastisk produkt som kan förgylla vardagar och högtider för många generationer. Nysilver, NS, är en legering bestående av koppar och zink samt nickel. Nicklet gör att mässingens gula färg försvinner, och med tillräckligt hög nickelhalt blir legeringen silverfärgad – dock fortfarande utan att innehålla något egentligt silver.


En relativt vanlig förkortning och stämpel är EPNS samt EP i olika kombinationer. Förkortningen kom ursprungligen från engelskans Electro-Plated Nickel Silver. Något som i svenskan kom att kallas Extra Prima Nysilver. Silver juli, är det frivilligt stämplar få kattfoten stämplad av SP Statens Provningsanstalt.


Personlig service på plats. Hitta örhängena för just dig! Vi har smycken för alla. Länkar och armband för alla smaker. Här hittar du riktiga fynd. Ringar, armband och halsband. Frågor om öppettider eller köp? Lugn, här har vi alla svar! På jakt efter en ny ring? Fynda bland vårt stora sortiment. Billig frakt, oslagbara priser!


Stort utbud av stämplar för företag. Skedar tillverkade i silver eller nysilver kallas silverskedar. Silversked är ett av de bestick som i vardagslag kallas för silverbestick.


Förr var det ganska vanligt att man använda sig av det fina matsilver exempelvis när man åt söndagsmiddagen, numera är användandet av bestick i silver mer ovanligt. Sådant silver kallas finsilver och används ibland även till infattning av ädelstenar i smycken. Man kan även se stämplar med 9och 8på smycken som ser ut att vara av guld. Den silverfärgade ytan får man fram genom att plätera föremålet.


Utländska stämplar på silver och guld. En helt fantastiskt sida med nästa hela världens stämplar. Sidan är på engelska.


På en underavdelning av sidan finns även en förteckning över nästan alla utseenden på silver bestick. Resterande procent är vanligtvis koppar. När silvret är helt eller delvis legerat med kadmium kallas det för verkssilver, och är den vanligaste finhalten i matsilver.


Den vanligaste smyckeslegeringen är 9tusendelar, det vill säga 9procent, silver och resten är koppar. Sterling eller Sterlingsilver. Sverige är det också kontrollstämplat med tre kronor men inom en oval. Det innehåller endast låga procent silver. Leta efter de här stämplarna: PLATE eller PLAT, , ALP, EP.


Nysilver har inget att göra med om silvret är nytt eller ej. NS EPALP, NS, PRIMA NS, ALPACA. Det kan också ha stämpel GERMAN PLATE, GERMAN SILVER , Vad är nysilver värt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...