onsdag 13 januari 2021

Volt i vägguttag

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Allt du behöver när du behöver det. Besök oss i butik eller på ClasOhlson.


Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Anledningen till att en industrianläggning kan ha en annan matningsspänning än nätspänningen beror på att de olika drifterna inom industrins processer i vissa fall behöver en högre spänning för att kunna köras på ett. De berättade att huvudnolledaren gått av, så att vi fått 4volt i vägguttagen istället för 230.


Om vi inte varit hemma, så det fått stå och pyra ett tag, så kanske det hade börjat brinna, säger Kurt-Åke Holmqvist. För utrustning med mycket hög effekt, till exempel spisar, finns oftast trefassystem med andra större kontakter. Se hela listan på sv.


Volt i vägguttag

Ytterligare sex grannfastigheter drabbades. I en av dem uppmättes spänningen 4volt i ett vanligt väguttag. Spisen gick sönder, liksom stereon, en klockradio, en mobiltelefonladdare och en telefon.


Nominellt är spänningen i Sverige 2volt. Glödlampor går oftare sönder vid 2volt än 220. Sänker man spänningen till 2så har man i princip en evighetslampa.


Volt i vägguttag

Du skulle ha bott i min förra lägenhet för att slippa fundera för den hade 2volt i vägguttagen. Jag har volt i mina vägguttag. I början stod valet och kvalet mellan 12V och 24V.


Vid V finns det massvis med apparater färdiga man kan ansluta, medans urvalet vid 24V är så mycket mindre. För att fysiskt sett koppla in en apparat i ett eluttag som inte stämmer överrens med apparatens elkontakten kan det behövs en adapter som oftast kostar under 1kr. För en del utrustning kan det också krävas en spänningsomvandlare som går att köpa från ett par hundra kronor.


Volt i vägguttag

Re: Vägguttag spänningsmätning. Det är nog inget som jag vågar ge mig på. Det som hade mest låg på 2volt.


Kanske det bara var något tillfälligt när jag mätte första gången, eller inom felmarginalen då. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Spänning mäts i volt (V). Ju högre spänning desto mer vill elektroner röra sig. Vanliga batterier (AA och AAA) brukar ha spänningen V. I vägguttagen är det, i Europa, 2Volt och i USA 1Volt.


Strömmen är just en ström med elektroner, som rör sig i en ledning. Växelspänning finns bland annat i våra vägguttag och transformatorer till lågvolts­belysning. Ställ mätinstrumentet på lämpligt mätområde utifrån vad som ska mätas. I vårt exempel ska vi kontrollera spänningen i ett vägguttag (bild 1). Vägguttag rök, lampor small och elektronisk utrustning för tiotusentals kronor förstördes när paret fick 4volt rakt in i uttagen.


Nu när jag mätte uttagen igen så var det inget som låg under 2volt. Nu får de rätt mot Skelleftekraft. I januari berättade Elinstallatören om ett ovanligt elfel som plötsligt drabbade Kurt-Åke och Marie Holmqvist i byn Kattistjärn i Västerbotten.


Exakt hur hög spänning som gick ut i byggnaden är oklart, men det var betydligt mer än 2volt. Peter Hansson har hört att det handlade om upp emot 4volt. Stickproppen har i detta fall alltså fyra ”pinnar” plus jord. Det används i effektkrävande maskiner (vitvaror) och maskiner där jämn tyst gång är viktig som exempelvis värmepumpar.


Industriella maskiner är ofta trefas. Välj mellan utanpåliggande och infällda strömbrytare och vägguttag klassade för både torra och våta utrymmen. BAUHAUS har strömbrytare med trapp, kors och 1-pol samt jordade och ojordade vägguttag.


BAUHAUS strömbrytare och vägguttag finns i många olika färger som vit, silver och svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...