onsdag 27 september 2017

Propp i hjärnan

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se var varan finns i lager. Svår akut yrsel, dubbelseende, balanssvårigheter och svårt att svälja är andra, något mindre vanliga symtom.


En blodpropp är levrat blod i ett blodkärl som kan täppa till.

Ofta fastnar dessa blodproppar i en förträngning i blodkärlet. Förträngningar bildas i kranskärlen när fett, blodkroppar och bindväv under en längre tid lagras i kärlväggen. Det kallas för åderförfettning eller åderförkalkning. Blodproppar kan vandra i kroppen och fastna på olika ställen så som benen, hjärnan och hjärtat. Får du en blodpropp i hjärtat får du en hjärtinfarkt.


Vid en blodpropp i hjärnan så blir det syrebrist i den del av hjärnan som försörjs av kärlet. Hjärncellerna dör och hjärnskada uppstår. Se hela listan på stroke.

En senare behandling är att man tar bort blodproppen. Efteråt kan du behöva äta läkemedel för att förhindra fler blodproppar. Ibland kan man också behöva operera bort en förträngning i ett blodkärl. Bland annat läkemedel som sänker kolesterolhalten, hämmar koagulationen och minskar blodtrycket. Enligt studier i USA som Neuroportalen tagit del av så ser prognosen ut så här för dig som drabbas av en stroke: 1. De flesta som får stroke är äldre personer.


Har man förmaksflimmer ökar risken för stroke, men det finns ett enkelt sätt att upptäcka förmaksflimmer och därmed förebygga risken för stroke. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom. Den främsta orsaken till stroke är blodpropp i hjärnan, så kallad hjärninfarkt. Den något mindre vanliga orsaken som drabbar ungefär av dem som får stroke beror på att ett kärl i hjärnan eller på hjärnans yta brustit. Stroke kan orsakas av två helt olika problem i hjärnan.


Den vanligaste orsaken är en blodpropp som täpper till ett blodkärl i hjärnan och förhindrar blodet från att leverera syre och energi till de delar av hjärnan som ligger efter stoppet. Cirka procent av alla som får en stroke får det på grund av en propp. Du får den blodproppslösande medicinen direkt i blodet med ett dropp. Ibland avlägsnas proppen med en slang i kärlet-trombektomi.


Ibland behövs kirurgi vid hjärnblödning på grund av det tryck som orsakas i hjärnan. Små och snabbt övergående blodproppar i hjärnan, så kallad TIA, kan vara en underskattad varningssignal för allvarlig stroke.

Det framgår av Socialstyrelsens nya riktlinjer för strokevården som presenterades på Medicinska riksstämman i Älvsjö igår. Orsaker till stroke. Ischemisk stroke: proppar i hjärnans kärl. En stroke är en medicinsk nödsituation.


Det finns två typer – ischemisk och hemorragisk. Det orsakas vanligtvis av en blodpropp som blockerar eller pluggar ett blodkärl i hjärnan. Detta håller blodet från att strömma till hjärnan.


Vad är en venös blod propp i hjärnan ? Tillståndet bör misstänkas hos alla patienter som uppger att de har allvarlig huvudvärk och kräkningar utan annan underliggande sjukdom. Det är en särskild form av stroke. Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det berörda området. Syrebristen kan uppkomma till följd av en blodpropp i något blodkärl, en så kallad hjärninfarkt eller ischemisk stroke.


Men i dessa fallen brukar blodproppen i hjärnan vara större och täppa igen ett stort kärl, vilket kan leda till omfattande skador med halvsidig förlamning, förlust av talet, delar av synen samt nedsatt koncentrationsförmåga. Du har fått behandling med Trombyl och en helt ny medicin som heter Plavix. Hjärninfarkt är vanligare än blodpropp och sker i av fallen och blödning i. Vid en hjärninfarkt täpper en blodpropp till ett kärl och orsakar syrebrist i det området. De berörda nervcellerna skadas eller dör snabbt (inom minuter) om inte proppen löses upp.


Blodpropp, även kallad trombos, är ett tillstånd som orsakas av blodkoagulation inuti blodkärlen. Tromboser kan drabba kranskärlen, venerna, och orsaka obstruktion av blodkärlen. Skador på hjärnan kan inträffa på flera olika sätt.


Det kan röra sig om fordonsolyckor, fall eller annat våld mot huvudet (trauma). Skador uppstår också när något blodkärl i hjärnan brister eller proppas igen (stroke). En hjärnblödning innebär att det sker en blödning inuti hjärnan eller i området som omger hjärnan. Blödning inne i hjärnan Om en blödning uppstår inne i hjärnan så beror det ofta på att du har ett högt blodtryck. Detta kan göra att kärlväggarna försvagas och brister.


TIA orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...