måndag 12 februari 2018

Tyska silverstämplar

Namnstämpeln är för ädelmetallarbeten en obligatorisk ansvarsstämpel. Den svenska namnstämpeln består alltid minst av två stora bokstäver placerade efter varandra i en rektangulär figur. I det här fallet står namnstämpeln BUL för formgivaren och silversmeden Liljedahl på Östermalmsgatan i Stockholm. Den som vill använda en namnstämpel skall först vara godkänd av och registrerad hos Swedac.


Den som stämplar sin namnstämpel på ett ädelmetallarbete ansvarar också för att den angivna finhalten stämmer. Se hela listan på silverklubben.

Ortsmärket anger tillverkningsorten eller importörens hemvist. Märket fastställs av Swedac. Vi har med vänlig tillåtelse från Swedac publicerat förteckningen över ortsmärken. Kattfoten kan sägas vara Sveriges äldsta konsumentskydd. Svea Riksråd att ädelmetallföremål skulle förses med mästarstämpel.


S för silver, P för platina Bokstaven S efter kattfotstämpeln representerar Silver som material. Bokstaven P innebär att ädelmetallföremålet är kontrollstämplad Platina. En halt som i vardagligt tal brukar kallas för Sterlingsilver.


Finhalten anges i tusendelars renhet.

I undantagsfall kan andra halter förekomma, då för importerat silver. I fallet ovan talar flera av stämplarna om för oss att det är ett importerat föremål men då det försätts med kontrollstämpel, att importören garanterar finhalten. Denna har precis som kattfoten de tre kronorna i stämpeln, men skiljer sig till formen från kattfoten genom sin ovalitet.


Denna säger oss att föremålet är importerat till Sverige. Långt ifrån allt importerat silver har fått med den svenska kontrollstämpeln. På stämpeln ovan ges exempel på ryskt silver utan svensk kontrollstämpel.


Silverstämplar Silverstämpeln kallas formellt för kontrollstämpel och används för många typer av ädelmetaller så som gul silver, platina och palladium. Ja, det är tyska silverstämplar. Tyska silverstämplar. Visserligen förekommer kronor som symbol i flera olika länders silverstämplar.


Däribland både den svenska kattfoten (tre kronor), den finska och inom den tyska silverstämplingen. Tyvärr förekommer kronor tillsammans med andra stämplade symboler även på nysilver. Av silverstämplar kan man utläsa mycket.


Vem som var silversmeden. Var silvret kom ifrån samt inte minst, hur gammalt silvret är. För silver är 830-tusendelars renhet idag lägsta halt i Sverige. De första serierna infördes i Stockholm, Jönköping och Nyköping detta år.


German Hallmarks, Sugar bowl.

Hem Logga in Skapa konto Logga in Skapa konto. Home Login Create account Login Create account. Standard Silverstämplar från hela världen.


Urvalet presenteras tillsammans med texter av författarna och tv-bilder, filmaffischer och svenska originalomslag Silverstämplar. Den första stämpelbilden visar schweiziska silverstämplar. Den andra stämpelbilden visa den tyska kontrollstänpeln, en månskära och en krona. Gul silver och tenn.


Det förekommer då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...