tisdag 21 augusti 2018

Drift och underhåll fastigheter

Underhållsplanering för Fastigheter. Skapa en digital underhållsplan med några klick. Prova kostnadsfritt i dagar och kom igång på minuter! Kom igång på minuter!


Drift- och underhållssystem för fastigheter, bostäder och industri.

Drift och underhåll fastigheter – Sök igenom de bästa fastigheterna på Mitula. Med drift menas fastighetsnära service som syftar till att övervaka och styra fastigheten. Här återfinns rapporter som kan stödja regionerna i arbetet. Driftkostnad är de kringkostnader du har för att kunna bo i din bostad.


Det kan till exempel vara utgifter som hemförsäkring, el, vatten, sophämtning och samfällighetsavgifter. Till driftkostnader räknas dock inte amortering eller ränta på ditt bostadslån. Boken ”Fastighetsekonomisk analys och fastighetsrätt – Fastighetsnomenklatur” innehåller en definition av driftnetto som lyder: ”Årligt överskott som står till förfogande för förräntning av totalt fastighetskapital sedan utbetalningar för drift och underhåll dragits från bruttoinbetalningarna.


Basfakta kring det här specifika huset är att det ligger i Ysta det är ett mindre hyreshus med lägenheter fördelade på ca 3kvadratmeter.

Marknadsvärdet bedöms till ca 5. Driften beräknas till ungefär 126. Hyresintäkterna beräknas till ungefär 473. Allt är hämtat ur pdf:en. Se hela listan på rikatillsammans. Den första beräkningen som jag gör är en snabb kalkyl på den totala avkastningen på kapitalet och för det behöver jag kassaflödet som är inkomster minus utgifter: Nästa steg är att baserat på kassaflödet beräkna totala avkastningen ROI (Return on Investment): En genomsnittlig svensk bostadsfastighet skall ha en medelavkastning på ca.


Så den första slutsatsen vi kan dra är att den här fastigheten ligger lite i överkant, vilket är bra men ger upphov till följdfrågor, särskild kring om skicket och om driften verkligen ligger på 126. SEK, men mer om det senare. Notera att ROI inte säger något om en eventuell värdeökning utan räknas uteslutande på kassaflödet.


Jag brukar något skämtsamt och förenklat säga att det bara finns två sorters pengar: 1. Dina egna – de som du är ansvarig för att sätta i arbete 2. Andras pengar – de som du kan få lova att använda mot en årlig avgift (ränta) I det här fallet så prövar jag att räkna hur avkastningen förändras om jag använder någon annans pengar, i det här fallet bankens pengar. Så låt oss gå genom ett sådant scenario. Just nu bortser jag från att det ägs av ett aktiebolag, eftersom det är ett specialfall och utgår från att jag skulle köpa huset via direktägande, då ser scenariot ut som följer.


Jag räknar med att jag kan förhandla mig till en belåningsgrad på , det kommer att ge mig en handpenning på: 1. SEK Jag utgår från att jag får en listränta på 3. Att en affär blir bättre om man lånar pengar till den är inte särskilt intuitivt, eftersom de flesta av oss är uppväxta med en tro och en sanning som säger att alla lån är dåliga, eller att har du inte råd ska du inte köpa etc.

Man behöver hålla i sär det som jag brukar kalla bra och dåliga lån som har följande definition: Ett dåligt lån får då följande lydelse: Noter gärna att definitionen ovan har inget med varken lånets storlek, ränta eller övriga villkor att göra. Men det är inte sant. Definitionen tar endast hänsyn till om du blir rikare över tid på grund av lånet eller fattigare. Resultatet av det här är inte heller intuitivt eftersom det betyder ju att det är dumt att amortera på ett bra lån, eftersom det de facto skulle göra dig fattigare.


Ett bra lån ska du ha så mycket som möjligt av. Låt oss ta ett exempel på ett bra och ett dåligt lån. Det typiska dåliga lånet är t. Lån till en bil det kostar dig ränta varje måna bilen förlorar i värde för varje m. I den tredje beräkningen så utgår från schablonsiffror och funderar dessutom på hur man kan göra affären bättre.


Här handlar det om att vara kreativ och fundera möjlighetsorienterat och se affären för vad den skulle kunna vara istället för vad den är idag. Några exempel på vad man kan fundera och vara kreativ kring följer nedan. Det första som dyker upp är ju naturligtvis att se om man kan öka inkomsterna genom t. Nu är det här ganska reglerat i Sverige och därför brukar jag använda schablonsiffror från skatteverkets förmånsbeskattningstabell som riktmärke. Det andra sättet att öka inkomsterna är att se om man kan öka den uthyrningsbara ytan i fastigheten.


Kan man göra något med källaren eller vinden? Nu ser förutsättningarna ut enligt följande: 1. Inkomst, samma som innan: 473. Kassaflöde, som innan: 347. Nytt förhandlat pris: 4. Ny räntekostnad: x x 4. Ny handpenning: x 4. Ny ROI på eget kapital: 221.


Det ger att vi ökar avkastningen ytterligare med några procent. Ny driftskostnad: 3x 4= 147. Så även om vi tar höjd för en ökad driftskostnad så ligger affären runt per år.


Ovanstående beräkningar säger ju bara att det ekonomiska perspektivet utifrån givna förutsättningar ser ganska okej ut. Naturligtvis behöver man ju beakta fastigheten från flera andra perspektiv. Hur är det med de saker som brukar kosta mest pengar, det vill säga t. Man behöver ju vara noggrann i sin besiktning och använda proffs om man inte är det själv. Andra frågor som jag tycker är väsentliga att beakta utifrån ett investeringsperspektiv är: 1. Kräver affären investeringar av fler resurser t. Vilka är de tio största riskerna?


Vad vet andra som inte du vet? Vad gör din hjärna för att försöka lura dig nu? Har du tagit feedback från ditt finansiella team? Beskattning och ägande kring små fastigheter är ganska komplext men jag har beskrivit det mer utförligt i mitt inlägg här.


Hur ser din skyddande vall. Avkastning på olika typer av investeringar beräknas alltid innan skatt, eftersom beskattning sker väldigt olika. Ofta är det lätt i dessa kalkylsammanhang bland ihop äpplen och päron. I mina utbildningar träffar jag ofta personer som räknad med bankens krav på amortering i kassaflödet men då trillar man i fällan att man blandar ihop likviditet med avkastning.


En amortering är per definition ingen utgift, eftersom en utgift är ”pengar ut ur din ekonomi”. Eftersom skulden minskar och eget kapital räknas som tillgångar minus skulder, så gör det dig de facto rikare. I din ekonomi blir du ju rikare på två sätt – antingen genom att tillgångarna ökar i värde eller skulderna minskar i värde. En amortering kan man således inte räkna in i ROI-beräkningen, eftersom den eventuella amorteringen kommer först efter att vinsten har gjorts (och i de flesta fall även beskattats).


Generellt sätt är det många gånger bättre att öka värdet på huset, t. Det vill säga att om huset ger som i exemplet ett årligt kassaflöde om 200. SEK i skatt om du räknar i alla arbetsgivaravgifter och din privata skatt. Välkommen till Sverige… : ) (ja, undantag finns här också, t.ex. via utdelning i AB) Däremot om du istället väljer att renovera huset för 200.


Huset bör ju, om du har gjort rätt saker på rätt sätt, nu vara värt 200. Vi erbjuder fastighetsskötsel inom drift och underhåll. Bolaget har sitt säte i Nacka. De iakttagelser som framkommit till följd av intervjuer och dokumentstudier redogörs under den rubrik som ansetts mest lämplig. I vårt standardsortiment erbjuder vi ett antal olika tjänster inom drift och underhåll.


Genom att säkerställa en effektiv systemsamverkan hjälper vi våra kunder att få ut största möjliga effekt av sin fastighet. En välgjord underhållsplan minskar dessutom oftast behovet av akuta reparationer och leder därför till lägre kostnader för bostadsrättsföreningen. Som drift- och fastighetstekniker arbetar du med teknik, miljö och energi i olika fastigheter. Du är specialist på drift , skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system vilket innebär att du säkerställer att dessa fungerar enligt fastighetsägarens och hyresgästernas förväntningar. Bravida erbjuder service , drift och underhåll av de funktioner som ger fastigheter liv.


Våra huvudsakliga teknikområden är el, vs, ventilation, säkerhet, sprinkler, kyla och kraft. Vi hjälper även till med teknisk fastighetsdrift i alla typer av fastigheter och anläggningar. Hestias fastighetstekniker utför tillsyn och skötsel samt felavhjälpande underhåll i kundernas fastigheter. SBA, energioptimering, bearbetning av driftstatistik samt avrop av myndighetsbesiktningar.


Med fastighetsförvaltning avses i denna förordning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom för statens räkning. Med fast egendom avses även tomträtt samt byggnad och anläggning som är lös egendom. Regeringen beslutar vilka myndigheter som skall förvalta fastigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...