tisdag 21 augusti 2018

Lufttryck abborre

De abborrar som befinner sig på jämna bottnar har vid lågtryck ingen möjlighet att kompensera det lägre trycket och blir slöa och svåra att locka till napp. När lufttrycket är stabilt eller stigande är chansen att abborren är på hugget högre medan fallande tryck brukar dom generellt vara tjurigare. Jag använder mig av en app, eller rättare sagt widget, i telefonen som heter YR Widget HD (Android).


Lufttryck abborre

I den har du en prognos med lufttrycks-kurva för kommande två dygnen (den gröna linjen). Men observera att detta bara gäller från havsytan upp till cirka 5meter. I själva verket når atmosfären åtskilliga hundratals kilometers höjd.


En bättre tumregel är att lufttrycket ungefär halveras för var femte kilometer i höjdled. Tabellen visar ungefärliga höjder för olika tryckytor. Höjden kan dock variera från fall till fall beroende på de meteorologiska förhållandena.


Se hela listan på smhi. För att kunna jämföra lufttrycket mellan platser på varierande höjd över havet, så är det nödvändigt att först korrigera det uppmätta lufttrycket till en och samma nivå. Vanligen används havsytans nivå. Bakgrunden till den något överdrivna noggrannheten är att det motsvarar 7mm kvicksilver.


Pa förekommer i sammanhanget. Det genomsnittliga lufttrycket är inte detsamma över hela jordklotet. På grund av jordrotationen, temperaturskillnaden mellan ekvatorn och polerna m. Det gäller exempelvis subtropiska högtrycksceller vid omkring 30° nordlig respektive sydlig bredd samt vandrande lågtryck över framför allt mellanbreddernas havsområden.


Sverige finns geografiska skillnader när det gäller normalt lufttryck. I medeltal är alltså lufttrycket cirka hPa lägre i nordligaste än i sydligaste Sverige. Ute på Atlanten har betydligt lägre lufttryck observerats än i Sverige.


Analyser uppskattade lufttrycket i lågtryckets centrum till ca 9hPa. Ett par mätbojar fanns i närheten men de hade tyvärr inte kapacitet att mäta lufttryck lägre än ca 9hPa. De allra lägsta lufttrycken (bortsett från extrema tromber) förekommer i tropiska cykloner. På en väderkarta förbinds orter med samma lufttryck med linjer som kallas isobarer. Ett område där lufttrycket är högre än omgivningen kallas högtryck och ett område där det är lägre kallas lågtryck.


Eftersom lufttrycket varierar med höjden så korrigeras lufttrycket till havsytans nivå innan isobarerna ritas. Lufttrycket spelar roll. Självklart är högtryck bäst för fisket men i Sverige är det inte bara att beställa ett högtryck när man ska ut och fiska.


Stabilt lufttryck så rör sig abborren mer över flacka, det vill säga mer plan bottenstruktur. Snabba luftrycksförändringar medför oftast slö, apatiskt abborre som är föga intresserad av det du har att erbjuda. Ladda ner observationsdata för lufttryck.


Via länken nedan kan observationsdata laddas ned för lufttryck. Det går även att visa observationsstationer. Högt lufttryck innebär ofta att Abborrarna blir riktigt på hugget och flera av de större. Man kan fånga abborre vilken tid på dygnet som helst.


Flera dagar av samma lufttryck är de bästa dagarna för borre. Från ytan ner till djupet 12m ökar trycket med 1bar tror jag dykarfilurerna räknar i sött vatten. Tipsa om dina bästa länkar här.


Logga in eller registrera dig Loggar in. När det blir kallt går stimmen samman och ut på djupt vatten. Abborren lever på sommaren i större eller mindre stim. Då abborren har sluten simblåsa, anpassar den sig till olika lufttryck genom att flytta sig till olika djup.


Minskar lufttrycket (fallande barometer) blir abborren ”uppblåst” och slö innan gastrycket regleras, vilket ofta betyder dåligt fiske. Under sommaren drabbas abborren inte lika påtagligt av lufttrycksförändringar då ämnesomsättningen är snabbare. Går lufttrycket upp och ner så blir abborren inaktiv och står oftast bara på botten och trycker. Ett stabilt högtryck är helt klart det bästa för abborrismete.


Perfekt väder och lufttryck vid ismete efter abborre. Så fort isen släpper startar för många av oss den hetaste perioden för stor abborre. Det är inte alltid lätt att lura fiskarna - men med rätt tillvägagångssätt ökar chanserna avsevärt.


Här berättar Martin Wasberg (team Gunki) och Manuel Fyrestam (Team Illex) hur du ska göra för att öka dina. Tog mig lite tid att försöka leta reda på lite fakta om abborren och hur den. Fin abborre som högg mitt i sommaren under ett trögt fiskepass. Efter flertalet kast i samma område kom så hugget. Ibland lönar det sig att nöta, speciellt om man vet att abborrarna finns där.


Tips och trix för att lura abborrarna till hugg. Det är rätt vanligt att abborrarna ibland bara följer med men vägrar att hugga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...