torsdag 27 september 2018

Energikällor i sverige

Energi i Sverige avser att översiktligt sammanfatta alla aspekter på energikällor såsom tillgång på energiråvaror, deras omsättning, utvinning, användning och restproduktshantering liksom frågor kring energiomställning och energiomvandling i landet. Den höga användningen beror delvis på det kalla klimatet och delvis på den högt utvecklade och energikrävande. All el du köper av oss i Sverige är nämligen fossilfri. Den el du köper av oss i Sverige kommer från fossilfria energikällor som sol- , vind-, vatten- och kärnkraft - ingenting annat.


Du kan själv välja energikälla och det kostar inget extra.

Vi på Vattenfall vill möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Gör en värderingsövning – fyra hörn – om Sveriges användning av de olika energikällorna. Eleverna får sedan ställa sig vid den energikälla de anser påverkar miljön minst. Solenergi, vindenergi, vågenergi, vattenkraft och biomassa är förnybara energikällor som ständigt fylls på genom solens strålar. Solens strålar påverkar massor av processer på jorden.


Få en samlad bild över nuläget och utvecklingen på energiområdet i Sverige med tillhörande statistik. Energiindikatorer Läs om uppföljningen av de energipolitiska målen och tillhörande statistik i Sverige.

Vattenkraft: 6TW h Vindkraft: 1TWh Kärnkraft: 6TWh Kraftvärme i industrin: TWh Kraftvärme: TWh Övrig värmekraft: TWh. I stort sett alla energikällor har sitt ursprung i solen. De kan delas in i tillgångar som flödar eller är lagrade.


Flödande energi kommer från solstrålning och ger oss vind och vågor. Fossila energikällor är däremot lagrade där solens energi bundits i växter och djur för länge sen. Det är denna energi som vi på olika sätt sedan omvandlar till energi. Se hela listan på bixia.


De icke förnybara energikällorna är bränslen som olja, kol och naturgas. De finns lagrade i jordskorpan sedan miljoner år tillbaka. Har vi tagit upp dessa lagrade bränslen förnyas de inte på överskådlig tid.


När vi förbränner de icke förnybara energikällorna släpper vi ut mängder av koldioxid i atmosfären. Det skapar obalans i växthuseffekten, vilket bidrar till den globala uppvärmningen. Men utsläppen från kärnkraftverken är inte i form av koldioxid.


Utsläppen är istället i form av livsfarlig strålning som inte försvinner förrän efter tiotusentals år. Förutom att uran inte är förnybart så uppstår det också en problematik i att slutförvara kärnkraftens restprodukter.

Den enda lösning vi har idag är att gräva ner de livsfarliga restprodukterna och låta kommande generationer ta hand om det. De kallas även för alternativa energikällor, eftersom de erbjuder alternativ till de icke-förnybara energikällorna. De förnybara källorna står för hållbar energi. Energi som ser till att kommande generationer på jorden kan tillgodose sina behov.


Vi på Bixia har en önskan om att elproduktionen i Sverige skall vara 1procent förnybar. När vi enbart använder de förnybara energikällorna för att skapa elektricitet slipper vi koldioxidutsläpp, och då minskar vi den globala uppvärmningen på sikt. Vi strävar efter en elproduktion i Sverige som vi kan vara stolta över – och det vill vi fortsätta göra tillsammans med dig som kund! Som privatkund kan du göra skillnad genom att teckna ett elavtal med förnybar, närproducerad el. Teckna ett avtal med oss, så stödjer du lokala elproducenter och bi.


De två största energikällorna i Sverige är vattenkraft och kärnkraft. Börja med att låta klassen ta reda på vilka energikällor vi använder i Sverige. Ta reda på fördelningen mellan dem i stora drag.


Sveriges största energikällor är vattenkraft och kärnkraft, dessa två står för i stort sett all elförbrukning i landet och de är dessa två energikällor som mitt arbete kommer att handla om. I Sverige har vi ett stort behov av kärnkraft. Elproduktionen från kärnkraftverk är nästan lika hög som från vattenkraft. Förnybara energikällor , som vatten, biobränsle, vind och sol ökar i betydelse, medan fossila energikällor som kol och olja länge har minskat i Sverige , framför allt inom värme- och elproduktion. Idag är procent av elproduktionen och över procent av värmeproduktionen i Sverige fossilfri.


Olika energikällor. Det kan vara svårt att hålla isär begreppen för vad de olika energikällorna är och var de kommer ifrån. Därför kommer här en kort genomgång om de vanligaste energikällorna som vi har i Sverige. Bioenergi kommer från växter som i sin tur har samlat sin energi från solen. Lan miljö och energi.


Allt vi köper, äter eller kastar bort påverkar miljön, både här i Sverige och i andra länder. Det gör också den energi som behövs för att värma våra bostäder och som krävs för att transportera människor och varor. Andra energikällor.


Skiffergas är ett energislag som väcker allt mer intresse, framför allt internationellt men i viss mån också i Sverige. Energi i Sverige är att man översiktligt sammanfattar alla aspekter på energikällor som tillgången på energiråvaror, utvinning av dem, användningen, omsättningen och restproduktshanteringen men även frågor om energiomvandling och energiomställning i Sverige. IEA (International Energy Agency) publicerar årligen statistik över energiproduktion och energianvändningen i världen.


Här finner du en samlad bild av energianvändningen i världen och hur den fördelar sig mellan olika energikällor och olika länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...