torsdag 18 oktober 2018

Pelletsbrännare tänder inte

Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris. Pelletsbrännare EP-tänder inte.


Tack snälla för era tips.

Jag talade med hyresgästen tidigare och tydligare hade brännaren hoppat igång igen. Efter väldigt många försök. Vad kan det vara som gör att den tänder ibland och inte, för hög pelletsmatning eller något som inte är helt OK? Vi har kämpat med vår gamla pelletsbrännare.


Brännaren tänder inte! Vi tog över det nov 17. Fick byta ut rör och båda cirkulationspumparna.

Det kanske inte behövs då vi har kopplat in en 1L varmvattenberedare. Vill bara att pelletsbrännaren skall göra sitt jobb - vilket den ej gör när den stannar och lyser fast grönt sken. Om tändelement blir varmt vid start men kaminen inte tänder ändå kan man prova med att ändra hastigheten på rökgasfläkten vis uppstart, i vissa fall kan en liten ökning av fläkthastighet lösa problemet och i andra fall krävs en sänkning.


Om pelletsbrännaren har stannat och det inte står något på displayen. Har jag termostaten på 70-grader går pannan full fart upp till 95-grader och har jag den på 67-grader så tänder inte pannan förens. Jag testade att koppla en vanlig watts lampa på triacstyrningen, där tändelementet ska sitta. Precis som med elementet så tändes inte lampan heller när det är tänkt att brännaren ska tända.


Kontrollera att brännaren har rätt startbränslemängd. Har en pelletsbrännare som inte vill starta längre (leder bland annat till kalla duschar etc). Askade ur pannan för 1-veckor sedan, glömde därefter slå på den utan slog på den dagen efter, och då startade den inte.


Den var inte igång när jag askade ur. Jag har kollat glassäkringen och den ser hel och fin ut. Den är tillverkad med tanke på lång livslängd och låga installationskostnader. Värmebaronen har sålt brännare under namnet VIKING i över år. Se hela listan på varmebaronen.


Som hos alla pelletsbrännare är god pelletskvalitet en förutsättning för bästa funktion.

Genomtänkt upptändning eliminerar risken för att rökgaser ansamlas i pannan och antänds med explosiv kraft (ett problem med vissa pelletsbrännare). Sedan startar den lugnt och försiktigt med minimal rökutveckling. Lågan byggs stegvis upp till inställd effekt. Temperatur i fallrör och omgivning kontrolleras. Lågan övervakas av fotocell.


Viking Bio var den första pelletsbrännaren med denna typ av tändning. Skulle brännaren av någon anledning misslyckas med att starta så blåser den ur alla farliga rökgaser ur pannan innan den stannar. Alla delar som blir varma är tillverkade av högtemperaturbeständigt, syrafast rostfritt stål av allra högsta kvalitet. Startelementet övervakas så att det inte kan överhettas.


Det är därför ovanligt att elementet behöver bytas, ett vanligt förekommande problem på många andra pelletsbrännare. Elanslutningar och pelletsmatarslang har snabbfästen. Du lossar enkelt brännaren från pannan på c:a sekunder. Konverteringssats till CTC:s oljepannor finns att beställa.


Kombinationen är testad och godkänd av SP med hög verkningsgrad och godkända miljövärden. Att en kamin inte startar kan också bero på tryckfel som orsakas av dåligt rengjord kamin, skorsten eller läckage i dörrar. Kaminen tänder inte När en pelletskamin skall starta upp är den inställd att försöka ett antal minuter, vanligtvis uppåt minuter. Detta värde kan oftast ändras. Gäller PX- pelletsbrännare i detta fallet.


Gamla säkerhetsbrytare och överhettningsskydd kan orsaka fel. Dagens teknik på pelletsbrännare kan man beskriva som att dessa är uppdelade i olika kategorier. Dessa kan man dela in i tre faser, så som undermata horisontalmatad samt vertikalmatad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...