onsdag 7 november 2018

Högerhandsregeln spole

Fältet är format som om det låg en stavmagnet inuti ledningsvarvet som bilden visar. Hur magneten ligger får du lätt fram med högerhandsregeln. Vilken ände som blir nord- respektive sydpol går att bestämma med hjälp av högerhandsregeln. Regeln innebär att om man griper om en spole med högra handen så att fingrarna pekar i strömriktningen så pekar tummen i magnetfältets riktning (mot elektromagnetens nordpol). Högerhandsregeln ger då strömriktningen ut från lindningen.


Riktningen på magnetfältet i spolen fås med hjälp av en variant av tumregeln. Lägger man höger hand runt spolen med fingrarna i strömmens riktning kommer tummen att peka i magnetfältets riktning inuti spolen. Flödestätheten B inuti spolen kan bestämmas med formeln. När det går ström genom denna tråd så kommer ett magnetfält att uppkomma i spolen.


En spole är et metallrör som är lindat med en strömledande tråd. Testa och använd högerhandsregeln på flash animeringen nedan. Jag försöker förstå mig på högerhandsregeln utan att riktigt lyckas fullt ut. När jag ska visa kraftens riktning så har jag märkt att när det kommer till elektroner så blir svaret rätt om jag använder högerhanden medans om jag ska bestämma kraften från en proton så blir det rätt om jag använder vänsterhanden.


Magnetsik flödestäthet (fältstyrka) betecknas och har enheten (Tesla). Då tummen representerar strömmen I, fingrarna flödestätheten B och handflatan krafen F. Solenoid och varvtäthet En solenoid är liten spole med ett cirkelformat tvärsnitt. B, I och F är vinkelräta mot varandra.


Spole i yttre magnetfält 1. Vridmoment på spole Då en strömförande spole sätts i ett yttre magnetfält, påverkas den av ett vridmoment som får spolen att vridas. Beroende på om strömbrytaren är stängd eller öppen så kommer den påverka flödet. Så står det under med riktning åt höger enligt högerhandsregeln Så står det på nästa sida LEnz lag Handen i exempeldrar slingan åt vänster. Då induceras en spänning i slingans högra kortsida, och följden blir en inducerad ström i slingan.


Högerhandsregeln spole

Om man tänker sig att man håller högerhanden runt spolen med fingrarna pekandes i. Tumregeln Tumregeln är en regel som gäller för elektriska spolar. När det gäller riktningen på kraften finns den sk FBI-regeln, även kallad högerhandsregeln. Man kan även resonera sig fram genom att se på vilken sida av ledaren som det blir ett försvagat magnetfält.


Magnetism – Elektromagnetism – Fysik Instuderingsfrågor. Här nedan följer instuderingsfrågorna till avsnittet som kombinerar både magnetism och elektriska fält. När riktningen av A och B är bestämda vet man. Den högra säger oss att kretsen har en strömbrytare som kan slutas. Sluts den så skapas ett magnetiskt fält med en högerriktning.


Detta kommer såsmåning om att påverka den vänstra spolen då den är placerad precis bredvid. Slingan går sträckan L genom spolen där B är konstant och parallellt med L. Utanför spolen är slingan vinkelrät mot B och ger inget bidrag. Slutligen avslutas slingan på mycket stort avstånd där B antas nära noll, d. En spole på varv har ena kortsidan nedsänkt i ett homogent magnetfält enligt figuren till höger.


Då strömmen genom spolen är A påverkas den av en kraft på mN. Bestäm magnetfältets flödestäthet. Använd inte prefixer (som kilo osv)!


Jo, spolen ÖKAR spänningen för att försöka behålla samma ström! Ofta avses en passiv elektrisk komponent (elektrofysik), eller så kallad induktor, som används i apparater för att filtrera eller välja ut signaler av bestämd frekvens. Tråden i en sådan kan vara lindad kring en kärna, ofta i form av en stav eller en ring, men det förekommer också så kallade luftlindade spolar Induktion. Magnetfältets riktning beror på strömmens riktning.


Med hjälp av tumregeln kan man därför lista ut dess riktning. Genom att placera tummen på högerhanden i strömmens riktning visar fingrarna riktningen på magnetfältet. TIPS se detta klippet som förklarar högerhandsregeln.


Eleverna kopplade spolarna till en stromkiilla, stoppade ner en jdrnkdrna i spolarna och undersokte vilken spole som kunde lyfta mest spik, Men eleverna kopplade polika siitt:. Lina kopplade forst 3varvs- spolen och sedan 6varvs- spolen till stromkdllan. Brahim kopplade de bida spolarna samtidigt till stromkillan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...