fredag 5 april 2019

Vad är lufttryck

Atmosfärens densitet minskar med höjden och blir i dagligt tal tunnare med ökande höjd. Men observera att detta bara gäller från havsytan upp till cirka 5meter. I själva verket når atmosfären åtskilliga hundratals kilometers höjd. En bättre tumregel är att lufttrycket ungefär halveras för var femte kilometer i höjdled. Tabellen visar ungefärliga höjder för olika tryckytor.


Höjden kan dock variera från fall till fall beroende på de meteorologiska förhållandena. Se hela listan på smhi. För att kunna jämföra lufttrycket mellan platser på varierande höjd över havet, så är det nödvändigt att först korrigera det uppmätta lufttrycket till en och samma nivå. Vanligen används havsytans nivå. Bakgrunden till den något överdrivna noggrannheten är att det motsvarar 7mm kvicksilver.


Pa förekommer i sammanhanget. Det genomsnittliga lufttrycket är inte detsamma över hela jordklotet. På grund av jordrotationen, temperaturskillnaden mellan ekvatorn och polerna m. Det gäller exempelvis subtropiska högtrycksceller vid omkring 30° nordlig respektive sydlig bredd samt vandrande lågtryck över framför allt mellanbreddernas havsområden. Sverige finns geografiska skillnader när det gäller normalt lufttryck.


Vad är lufttryck

I medeltal är alltså lufttrycket cirka hPa lägre i nordligaste än i sydligaste Sverige. Ute på Atlanten har betydligt lägre lufttryck observerats än i Sverige. Analyser uppskattade lufttrycket i lågtryckets centrum till ca 9hPa.


Ett par mätbojar fanns i närheten men de hade tyvärr inte kapacitet att mäta lufttryck lägre än ca 9hPa. De allra lägsta lufttrycken (bortsett från extrema tromber) förekommer i tropiska cykloner. På en väderkarta förbinds orter med samma lufttryck med linjer som kallas isobarer.


Vad är lufttryck

Ett område där lufttrycket är högre än omgivningen kallas högtryck och ett område där det är lägre kallas lågtryck. Eftersom lufttrycket varierar med höjden så korrigeras lufttrycket till havsytans nivå innan isobarerna ritas. Vad är egentligen lufttryck ? Av: Zendry Svärdkrona. Det är hur mycket luften väger på en viss yta.


Att det går att suga upp vätska med sugrör handar om lufttryck. Om trycket är lägre i ena änden av sugröret kommer vätskan åka åt det hållet. I denna Väderskola ska vi beskriva och förklara begreppen lufttryck , högtryck, lågtryck, isobarer, lufttrycksrekord samt lufttryckskartor. Försök har gjorts att bestämma ett medelvärde för lufttrycket vid havsytan i olika standarder, exempelvis STP och NTP. I dessa standarder anges det normala lufttrycket vid havsytan som atm, det vill säga 103kPa.


Om däcken är varma, vilket de blir, efter bara km körning, så bör d. En mol ideal gas har då volymen 22. Enkelt beskrivet är lågtryck ostadigt väder och högtryck är oftast vackert väder. Och luft som rör sig, det är detsamma som vind.


Lufttrycksförändring, låga höjder. Vindar uppstår av samma anledning på jordytan. Om lufttrycket är högt i ett område, kommer luft att börja röra sig från det området, mot områden med lägre lufttryck. Att köra omkring med felaktigt däcktryck kan påverka både säkerheten och din ekonomi. Häng med så reder vi ut vad som gäller.


Vad är lufttryck

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för både dig och din bil. Temperaturen är av avgörande betydelse vid kontrollen av däcktryck. I en varm hall kan temperaturen vara upp till 30˚C varmare än utomhus. Om däcktrycket kontrolleras inomhus, är trycket för lågt i utomhustemperaturer.


Utöver det rätta lufttrycket är det viktigt att kontrollera att däck med bestämd rotationsriktning är rätt monterade. En pil på däcksidan visar rotationsriktningen. Då slits däcken jämnare och deras livslängd ökar.


Vad är lufttryck

I en vätska med hög densitet är trycket högre än i en vätska med låg densitet. Trycket i en gas eller vätska beror på densiteten. Det mäts i hektopascal (hPa), äldre namn millibar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...