torsdag 13 juni 2019

Hur fyller man på vatten i värmesystemet

Prova StayFriends gratis medlemskap! Planera återträff md klassen. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Har ett gammalt vattenburet värmesystem med elpatron.


Nu har det börjat porla kraftigt i radiatorerna på våning (varmvattenberedare mm sitter i källaren) och dessa blir bara lite ljumna i kanten.

Misstänker att jag behöver fylla på vatten , men hur ? Finns såvitt jag vet inget expansionskärl, ingen manometer som visar trycket i systemet. Ok då kan du fylla med slang via avtappningen till höger om expkärlet, kanske där du tappade ur? Se till att ha ordentliga kopplingar så du kan börja med att lägga på tryck innan du öppnar kikventilen (avtappningsventilen) så inte radvatten går bakåt ut i vattenledningen. Och sen om vänt stäng avtappning innan du stänger av vattnet.


Hur fyller jag på vatten i värmesystemet ? För att fylla på vatten i systemet, gör du så här: Du kan enkelt se om det behövs mer vatten, genom att kontrollera tryckmätaren (i närheten av systemets kontrollpanel).

Rätt tryck är vanligtvis 1-bar, men beror på hur ditt värmesystem är utformat. Om trycket är lägre, behövs det fyllas på med vatten. Har luftat och på övervåningen och det var luft i systemet som försvann (slutade pysa) men inget vatten kom ut och allt är fortfarande kallt så misstänker att jag måste få i mer vatten. Bifogar lite bilder på hur det ser ut.


På grund av fluiditet och hög värmekapacitet används värme för att överföra värme från pannan till konsumenterna flytande kylmedelbland vilka det första är vatten. Det används för att fylla även de mest rymliga värmesystemen. Det är utifrån värmekurvan som värmepumpen bestämmer temperaturen på vattnet till värmesystemet (framledningstemperaturen) och därmed inomhustemperaturen.


Du kan här välja värmekurva och även avläsa hur framledningstemperaturen ändras vid olika utetemperaturer. Beroende på hur mycket luft som finns i systemet kan man behöva fylla på mer vatten. Först nu, när luften är borta, startas pumpen. Samma metod används om man bara ska fylla på lite vatten i systemet, eller om ett element behöver luftas. Lufta till det kommer vatten – kontrollera trycket i värmesystemet och fyll på till rätt tryck under och efter luftningen av samtliga element utförts.


Har jag fattat det rätt så måste det fyllas på vatten i systemet, men vart gör. Om ni har kommunalt vatten, stäng av huvudkranen vid er vattenmätare. Tecken på läckage i ett värmesystem.


Ett tecken på ett läckande värmesystem kan vara att systemet tappar i tryck, eller att det allt oftare kräver påfyllning.

När man måste fylla på med färskt vatten ofta blir systemet mindre effektivt i uppvärmningen. Hur gör ni för att fylla på vatten i husbilen ? Använder ni en slang eller en kanna? Vi tycker att det är ruskigt smidigt att använda en slang. Då kan man ganska snabbt fylla hela vattentanken, och slipper springa fram och tillbaka. Med en fast nyckel öppnas tilloppsventilen så att vi kan fylla på vatten i systemet.


Om man bara kopplar slangen från påfyllningsventilen till anläggningen trycks luft från den tomma i slangen in i systemet. Och då blir värmeeffekten sämre. I den här anläggningen ligger vattentrycket på bar.


Hur vet man att det är rätt tryck i värmesystemet ? För att du ska få ut värmen i hela huset behöver du ha rätt tryck i värmesystemet. Därför finns det i ett vattenburet värmesystem ett expansionskärl som håller trycket och tar hand om expansionen som blir av det varma vattnet i ett värmesystem. I de tidigare värmesystem med till exempel en värmepanna i en källare har man utnyttjat självcirkulation, det fungerar endast till radiatorer belägna över värmepannans nivå.


Varmt vatten stiger och det kallare vattnet sjunker i systemet, den här metoden är utförd med grövre diameter på rörsystemet. I det slutna kärlet tas vattnets volymutvidgning upp av ett gasfyllt membran, det vill säga en slags gummibälg. Ena sidan av bälgen har förbindelse med pannvattnet, medan den andra är fylld av gas eller komprimerad luft.


När vattenvolymen ökar, förskjuts bälgen åt luftsidan. Dricksvatten ska ha ett pH-värde på mellan och 0. Surt vatten (under i pH) beror oftast på den allmänna försurningen i luft, mark och vatten. H-värdet visar balansen mellan vattnets sura och alkaliska egenskaper, där surt och aggressivt vatten innebär att pH-värdet är lågt.


Och nepp – ingen klarar av att dricka så mycket vatten. Det är istället andra aspekter som påverkar vattenförbrukningen desto mer. Sydvatten menar att vattenförbrukningen för en person, i ett genomsnittligt villahushåll, är fördelad på det här sättet: Personlig hygien = liter vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...