torsdag 3 oktober 2019

Hur laddar man ett bilbatteri

Bilbatterier i alla storlekar och priskasser och effektiva batterier i sträng kyla! Miljöavgiften ingår i alla våra priser samt låga fraktpriser även på stora batterier! Om batteriet är helt urladdat, måste du ladda upp det. Du kan göra detta på flera sätt.


Hur du laddar batteriet.

Innan du laddar batteriet, måste du se till så att du har följande artiklar: vatten, bakpulver, hushållspapper, en nyckel, batterifett och en batteriladdare. Först kopplar du bort batteriet. Att ladda ett bilbatteri i en veteranbil är inga konstigheter. Men moderna bilar kan få problem om man plötsligt bryter strömmen. Ofta måste man följa en särskild procedur för att undvika problem – är du osäker ska du låta bilverkstaden byta ditt batteri om det blivit dåligt.


För att ladda bilbatteriet från en annan bils bilbatteri ska ni göra på följande sätt: Ta fram laddkablarna från båda bilarna och välj den laddkabel som är längs och har tjockas ledare. Kör fram bilen som har fungerande batteri så att det går att koppla ihop kablarna mellan bilarnas bilbatterier.

Längst livslängd på ett bilbatteri får man genom att ständigt ha batteriet fullt laddat, då tål det också minusgrader (även under minusgrader!). Ett urladdat batteri kan däremot frysa sönder redan vid minusgrader. Slutligen ska vi tänka på miljön.


Det fixar du med två gem och ett fulladdat batteri. Sedan sätter du det andra ovanpå så att de är parallellkopplade i fyra-fem sekunder. Sätt sedan batteriet som ska laddas i laddaren, och den börjar ladda.


Med en vanlig amatörladdare på - ampère tar det - timmar att ladda det fullt. Prova att starta bilen med kablar men låt bägge bilarna går på tomgång minuter innan ni skiljer dom åt. Så undviker man de värsta rusningarna i elsystemet.


Kör en kort sväng bara för att chocka igång batteriet. Ställ den sen på laddning igen. Dock sjunker laddströmmen i proportion till hur mycket laddning det är i batteriet.


Vilket innebär att laddaren kanske skickar ut 4A första timmarna, för att sedan sjunka mer o mer juh fullare batteriet blir på laddning. Ladda batteriet fullt eller så mycket det går. Därefter låt batteriet stå i vila ett dygn för att batteriet ska somna in.


Inget får vara kopplat på polerna under vilan) Därefter kontrollera spänningen med multimetern.

Då märker man ganska snabbt om batteriet är dåligt eller bara behöver laddas upp. Kontrollera batteri med multimeter. Om du har tillgång till en multimeter så kan du mäta ditt batteri för att få en fingervisning om hur skicket är. I videon nedan kan vi se ett exempel på hur du kan kontrollera ditt bilbatteri med en multimeter. Sveriges största utbud av batterier – inga avgifter och garanterat bra service!


Ett bilbatteri är en förbrukningsvara och slits successivt, vilket märks främst när det börjar bli kallt. När ett bilbatteri börjar bli riktigt dåligt har det tappat det mesta av sin lagringskapacitet och startkraften räcker inte längre till. Då måste ett bilbatteri bytas. Istället bygger man normalt laddarna så att de lämnar en maximal ström på mellan och A för laddare som om de är avsedda för normalstora bilbatterier.


I det första laddningssteget låter man laddaren ladda med sin maxström till dess att spänningen över batteriet når gasningsspänningen. Jag har tidigare hört att när man laddar ett bilbatteri så ska det laddas i minst timmar för att inte förstöra batteriet, och få full laddning. Jag sa det till en kompis som höll på att ladda ett bilbatteri genom en timer för motorvärmare. Ladda i min för att sen slå av- ladda i min osv.


När temperaturen sjunker ökar motståndet inne i batteriet. Den tid involverad du laddar ett bilbatteri kommer att kräva en viss grad av kunskap, verktyg och en förståelse för matematiska ekvationer. Det enkla svaret är att det beror på hur urladdat batteriet är.


En laddare kan vara på 4A. Ett bilbatteri håller i snitt ungefär fem år. Dvs, med en laddare på 4A, tar det 15timmar att ladda upp ett helt dött 60Ah batteri. Men det kan vara helt olika beroende på hur man använder bilen.


Dom vanligaste orsakerna till att batteriet förbrukas i förtid är stadskörning, sommarbilar och dieselvärmare. Om man kör mycket stadskörning och sällan längre sträckor hinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...