Köp din kurslitteratur billigt och få snabb leverans och exklusiva erbjudanden. Idag är medicinsk honung ett etablerat behandlingsalternativ för svårläkta sår. Läs mer om manukahonungen. Redan på stenåldern förstod man värdet av honung, som var ett viktigt läkemedel i många gamla kulturer – Egypten, Assyrien, Kina, Grekland och i Romarriket. Med allvarliga sår menas här sår som når underhuden, dermis på fackspråk.
Används vid akuta och svårläkta sår, maligna tumörsår, andra gradens brännskador och infekterade sår. Kan i vissa fall framkalla kortvarig sveda i såret. Superfärsk hon ung kan döda multiresistenta bakterier och bli ett alternativ till anbitiotika. Honung kan vara en dundermedicin.
I höst prövas behandlingen på människor med kroniska sår. Effekten av honung i sår är varierad och kan grovt beskrivas med nio punkter: Osmolariteten (effekten av Sockerhalt av honung) drar vävnadsvätska (lymf) från vävnaden under såret. Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår.
Eliminerar även lukter från illaluktande sår. Maorifolket använder honungen bland annat som saft, extrakt och inhalant vid matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, förkylning, urinvägssjukdomar, halsont, ryggont och som lugnande medel. Och med kompresser gjorda av manuka behandlar de effektivt även brännskador, inflammationer, insektsbett och sår.
Mer effektiv än antibiotika. Medicinsk honung används idag i sårvård inom bland annat hemsjukvården, men evidensen för honung är inte helt tydlig. Därför görs denna litteraturöversikt med syftet att studera honungens effekter på sårläkning av kroniska sår.
Sockret i honungen drar ut död och skadad vävnad från såret, honungen kan även bryta ner antibiotikaresistena bakterier. Produkterna används för alla typer av sår. Från ytliga sår på tassar och ben till mer svårläkta och djupare sår på karleder från exempelvis mugg på en häst. Eftersom honungen har positiva effekter på sårläkningen kan honungspreparat användas under längre tid än andra antiseptiska preparat, berättar hon. Manukahonung används inom sjukvården för att komma till rätta med svårläkta sår.
Oavsett om det är en ytlig sårskada, ett skärsår i trampdynan, ett klobrott med blottad pulpa eller andra sår eller inflammationer. Antibakteriell och antiinflammatorisk. Lågt pH-värde och osmotisk effekt gynnar sårläkning och drar upp skadad och död vävnad från såret och gör plats för sårläkning och ny vävnad. Därför har forskarna testat att tillsätta de mjölksyrabakterierna till vanlig honung och sett positiva effekter på bland annat sårläkning. Men vanlig butikshonung, utan dessa bakterier, kan också innehålla antibiotikaliknande ämnen, samt andra ämnen med bakteriedödande effekt, till exempel organiska syror och väteperoxid som kan fungera.
Förbandsval okomplicerade sår Sitta kvar. Vid klinisk infektion bör patienten ordineras systemisk antibiotikabehandling samtidigt som man bör lokalbehandla såret med antiseptiskt förban typ PHMB, silver, medicinsk honung eller jo eventuellt med hydrofobt förband. Medicinsk behandlingshonung som appliceras i sår resorberas inte, och honung kan användas även hos personer med diabetes.
Det finns människor som man kämpat med allvarliga sår under lång tid utan vidare resultat, men som sedan fått igång sårläkningen tack vare behandling med honungen. I dagens artikel kommer du att upptäcka några överraskande och effektiva sätt att använda honung. Bakteriebelastade sår. Osmotisk verkan som underlättar debridering av död vävnad.
Bibehåller en fuktig sårmiljö. Lägg ett lager direkt på såret eller stryk ett lager direkt på det förband som ska ligga mot såret. Men en tredjedel uppger också att de bistår med medicinska insatser, såsom omläggning av sår. Traditionellt har honung använts vid förkylning och sårbehandling. Men nyare rön visar att den har flera andra läkande effekter.
Och idag ökar åter honungens medicinska användning på grund av det tilltagande problemet med antibiotikaresistens. Många menar att det är lite av ett universalmedel som både kan läka sår och motverka ärrbildning. Inte nog med det - den har även vissa positiva effekter vid brännskador och infektioner som t.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.