fredag 19 juni 2020

Ont bak i ryggen vid lungorna

Ryggbesvär är absolut vanligast i den nedre delen av ryggen, också känd som ländryggen. Ryggskott och ischias är exempel på vanliga bovar. Ibland sätter sig smärtan emellertid högre upp, i bröstryggen och då det finns vissa symtom du bör vara extra vaksam på – även om orsaken sällan är farlig. Blodpropp i lungan. En blodpropp i lungan kan leda till en lungsäcksinflammation.


Proppen brukar vanligtvis bildas i ett ben, för att sedan lossna och föras vidare till lungan.

Där fastnar blodproppen i det fina nätet av blodkärl i lungan, och skadar delar av lungan. Det kan skapa en inflammation. Men alla blodproppar i lungan ger inte så kallad hållsmärta, det vill säga att det gör ont när du andas djupt.


Huden kan bli gråblek på grund av att det finns för lite syre i blodet om du får en stor propp i lungan. Oftast är det dock själva området omkring lungorna som värker när känslan uppstår. Lungrelaterade sjukdomar kan kännas av i hela bröstkorgen.


Se hela listan på kry. Att få ont i lungorna är oftast ett resultat av en överansträngning eller att du under en längre tid utsatts för dålig luft eller skadliga ämnen.

Både hinnan och musklerna som sitter på insidan av bröstkorgen är mycket känsliga och om dessa är inflammerade kommer smärtan i omgångar. Ibland är denna smärta relaterad till andningen och ibland till fysisk aktivitet. De vanligaste lungsjukdomarna är relaterade till rökning och är därför lätta att spåra. När du upplever att du får ont i lungorna beror det ofta på yttre faktorer.


Vissa sjukdomar, som lunginflammation, tuberkulos eller lungfibros, beror dock på andra omständigheter som virus eller infektioner. Får du ont när du andas, utan att vara rökare, kan du ha fått en lungsäcksinflammation som är ganska vanlig och läker av sig själv i många fall. Lungfibros är ett tillstånd där du lätt blir andfådd och går inte att bota helt. Anledningarna till att du får ont i lungorna varierar och även de behandlingarna som erbjuds.


Många enklare inflammationer läker av sig själva med vila och receptfria läkemedel som kan lindra smärtan. En allvarligare lungsjukdom kräver dock behandling av olika slag. I många fall beror lungsäcksinflammation hos vuxna på en annan grundsjukdom som spridit sig. Då måste man konstatera vilken sjukdom som är aktuell och sedan ge behandling därefter. Lungsjukdomar kan vara allvarliga men de absolut vanligaste läker av sig själva, även om de orsakar smärta under tiden.


Om du fortsätter att ha ont i lungorna en längre ti eller om smärtan ökar, bör du uppsöka hjälp. Du kan lindra smärtan på egen hand med värktabletter och genom att undvika att ligga ned. Får du akut ont med flera olika symptom som hög puls, svettningar och andnöd bör du besöka läkare omgående.


På KRY har vi i nuläget svårt hjälpa dig som upplever smärta från lungorna. Vi rekommenderar dig därför att söka fysisk vård för utredning.

Jag har till och från senaste månaden haft ont på en knepig punkt i ryggen. Nu har det tilltagit dom senaste dagarna. Smärtan sitter i höjd i nerkant på skulderbladet på höger sida,fast innanför mot ryggraden. Denna smärta ofta inte går bort, och blir ständigt värre ju längre tiden går. Det är helt enkelt en konstant, molande värk i ryggen.


För många människor är ryggvärk en av deras första symptomen på lungcancer. Just nu har jag mest ont uppe mellan axeln och nacken. Just hållkänslan framme vid har jag haft länge periodvis. Hade då även värk bak i ryggen på båda sidorna, men det gick alltid över och jag har varit på vc och kollat lungorna oxå.


Det var dock innan jag blev gravid. Kraftiga smärtor högt upp i mitten av magen kan vara bukspottkörtelinflammation. Den smärtan kan även stråla bak på ryggen eller upp mellan skulderbladen. Gör det ont nere till höger eller runt naveln kan det vara blindtarmen. Innanför naveln och uppåt finns också den del av kroppspulsådern som löper i buken.


Om du känner att det är svårt att andas är det något som är fel. Andningssvårigheter. Din andning är något naturligt som du nästan inte ens bör märka. Därför kan andningssvårigheter vara ett tecken på att något är fel med dina lungor.


Det är vanligast att ha ont i nedre delen av ryggen, ländryggen. Men smärtan kan även sitta i övre delen av ryggen, bröstryggen. Värk i ländryggen kan uppkomma akut vid ryggskott, ofta i samband med ett lyft eller en vridning i sidled. Då känns smärtan skärande, huggande eller molande och ryggen låser sig i muskelkramp.


Med allra största sannolikhet beror dock din ryggvärk på något annat än corona. Ont i ryggen har faktiskt blivit världens vanligaste krämpa – och beror ofta på oergonimisk arbetsställning, stress och oro, övervikt eller sjukdomar som reumatism, artros eller andra inflammatoriska sjukdomar. Att ha ont i ryggen, ofta i ryggslutet, och att smärtan blir värre på natten är typiska symptom för inflammatorisk ryggsjukdom, eller ankyloserande spondylartit som är det medicinska begreppet. Kortfattat kan man förklara sjukdomen med att att benen vid ledbandsfästena i ryggen blivit inflammerade och ömmar eller ger upphov till stark smärta.


Du kan ha ont på olika sätt i nedre delen av ryggen: Ont i ländryggen, lumbago, börjar ofta med svag, gradvis ökande värk och en känsla av trötthet. Värken brukar öka när ryggen belastas. KOL är en tobaksrelaterad sjukdom med successivt sjunkande lungfunktion där en huvudkomponent är utvecklandet av lungemfysem. Lungemfysem innebär att den elastiska vävnaden i lungorna bryts ned vilket i sin tur leder fram till sprängda lungblåsor. Christina drabbades då av influensa.


Lungorna växer och blir svårare att tömma på luft. Då kom febern, illamåendet var tillbaka och hon hade ont i leder och muskler. Mest troligt var det ett resultat av lunginflammationen. Vid ett läkarbesök fick hon veta att all antibiotika försämrat immunförsvaret men att influensan inte går att behandla.


Allt som krävs är ordentlig vila. Det är mycket tryck på lungorna nu och med tanken på den ökade mängd syre som lungurnoa nu måste omhänderta så är det kanske inte så konstigt att det gör ont. Jag får också jätteont iblan speciellt om man suttit still länge. Tror som övriga att det också kan vara ryggen , låsning, eller bara allmän stelhet.


Igårkväll började jag få värk i nedre delen av ryggen. Idag har jag värk i lungorna och det känns som att jag har håll fastän jag inte sprungit eller liknande. Jag har även varit lite förkyld tiidgare och har kvar en liten retsam hosta. För två dagar sen så började jag bli förkyld med hostan och när jag snyter mig så kommer det lite gröna klumpar i snoret.


Inte nog med det så har jag haft ont i nedre delen av ryggen och när jag hostar eller nyser så får jag jätteont. Smärtan kan stråla från skuldror upp i nacke och huvu eller ner i bröstryggen. Symptom vid ont i skulderbladen.


Ibland beror den på en bakomliggande inflammation. Smärta från rygg och nacke kan också i många fall kopplas till stress och oro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...