måndag 30 december 2019

Hur många symmetrilinjer har en rektangel

Upptäck klassfoton du inte har sett sen skoltiden och hitta vännerna igen. Prova StayFriends gratis medlemskap! Planera återträff md klassen. Träffa dina vänner igen! Hitta dina skolkamrater.


Grannskap: Minnen från skolan, Klasskort, Återträffar! Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Kostenloser Versand verfügbar.


Med förklaringen menas att en rektangel har symmetrilinjer om denna inte är en kvadrat. Förtydligar förklaringen där så att denna inte skall missförstås. Rektangelns motstående sidor är parallella och har samma längd.


Kvadraten har stycken symmetrilinjer. Triangeln har stycken symmetrilinjer. Nej det stämmer inte ju, en rektangel tex har ju bara två symmetrilinjer. Metoder för hur omkrets och area hos olika tvådimensionella geometriska.


Rita en rektangel som har dubbelt så stor area som den. Rombens diagonaler är sambdigt symmetrilinjer och de är. Nej, det finns ingen symmetrilinje i Yngves figur. Som exempel har en likbent triangel en symmetrilinje och en liksidig triangel tre symmetrilinjer. På motsvarande sätt har de flesta rektanglar två symmetrilinjer.


Har en rektangel fyra symmetrilinjer kallas den för kvadrat. Hur många sidor har en rektangel. Vi har då en nedre rektangel med måtten x och en övre med. Symmetri, till exempel i bilder och i naturen, och hur symmetri kan konstrueras. Vi undersöker hur många symmetrilinjer en rektangel har.


En triangelär en geometrisk figur som har tre hörn. I vart och ett av hörnen har triangeln en vinkel och hörnen binds samman av tre sidor. Hörnen i en triangel betecknar vi ofta med stora bokstäver (versaler), till exempel A, B och C som i bilden här ovanför. När vi säger en triangel ABC menar vi helt enkelt en triangel med hörnen A, B och C, och en sådan triangel betecknar vi ∆ABC. Ofta betecknar vi också vinkeln i ett hörn A som vinkel A. I en triangel gäller att en sida som befinner sig mittemot ett hörn A, kallas den motstående sidan, och betecknas med den lilla bokstaven (gemenen) som motsvarar hörnets beteckning.


Till exempel är sidan som är motstående hörnet A en sida som vi betecknar a. Har vi en triangel ∆ABC så kan vi alltså beteckna dess sidor a, b och c. Se hela listan på matteboken. En viktig egenskap hos trianglar är att en triangels vinkelsummaär lika med 180°. Vinkelsumman får vi genom att vi adderar storleken på triangelns tre vinklar. Denna summa ska alltså alltid vara lika med 180°. Den okända tredje vinkeln kan vi beräkna genom att från 180° subtrahera de båda kända vinklarna.


Beräkna storleken på den okända vinkeln Två av vinklarna i en triangel är 60° respektive 70°. Hur stor är då den tredje vinkeln i triangeln (den vinkel som betecknas vi figuren)? Beroende på hur stora de olika vinklarna i en triangel är, kan vi del upp trianglar i olika typer. Vi ska titta på tre speciella typer av trianglar som förkommer ofta och är bra att känna till. I avsnittet om fyrhörningarkom vi fram till att en fyrhörnings omkrets är lika med summan av längden på fyrhörningens fyra sidor.


På samma sätt kan vi beräkna en triangels omkrets som summan av längden på triangelns tre sidor. När vi ska beräkna en triangels area kan vi börja med att påminna oss om formeln för rektanglars area. Men det är inte alla trianglar som är rätvinkliga. Om vi har en triangel som inte är rätvinklig, då använder vi samma formel för att beräkna arean, men höjden hblir en annan.


Därför kan vi hitta höjden i triangeln så som vi visar i figuren här nedanför. I den här videon går vi igenom trianglar, vad det är och några viktiga egenskaper. En konsekvens av att rektangeln bara har räta vinklar är att de motstående sidorna i en rektangel är lika långa. En rektangelär en fyrhörning som bara har räta vinklar. Eftersom omkretsen är lika med summan av sidornas längder, behöver vi bara fördubbla sidornas längder för att också omkretsen ska bli dubbelt så stor.


En kvadrathar många likheter med en rektangel - i själva verket är en kvadrat en rektangel där alla sidor har samma längd. Att alla sidorna i en kvadrat har samma längd innebär att det blir enkelt att beräkna en kvadrats omkrets och area. För enkelhets skull skriver vi ofta sidans längd som s. Som vi kom fram till i avsnittet om potenser, är s2 ett annat sätt att skriva smultiplicerat med sig självt.


En parallellogramär en fyrhörning där motstående sidor är lika långa. Vinklarna i en parallellogram får vara räta vinklar, men behöver inte vara det. På samma sätt som vi kom fram till för rektanglar, beräknar vi en parallellograms area genom att multiplicera basen med höjden. Men för parallellogram är basen, b, en av dess sidor och höjden, h, är den vinkelräta sträckan mellan basen och basens motstående sida.


En rombär en parallellogram där fyrhörningens alla sidor har samma längd. En rombs omkrets, O, blir därför lätt att beräkna, om vi känner till längden på rombens sida, s: O=4s När vi vill teckna arean för en romb använder vi precis samma formel som för parallellogram. Om man gör rektangeln lite skev så att alla vinklar inte är 90° så blir det som i bilden här till höger. Sök bland skolkataloger, klasskort och minnen. Sätt igång nu direkt!


Vi ska nu repetera fyra vanligt förekommande fyrhörningar och hur vi beräknar omkrets och area för dessa figurer: rektangel , kvadrat, parallellogram och romb. Här ville man ha fram en parallellogram utan symmetrilinjer. Parallellogram - pedi.


Hur många symmetrilinjer har en rektangel

En fyrkantig med fyra rät vinklar kallas en rektangel. Antal symmetrilinjer i en kvadrat, liksidig triangel, cirkel och parallellogram. Omkrets och area på månghörningar Rektangel. Då vi ska räkna ut arean av en rektangel så multiplicerar vi basen med höjden. Samma sak gör vi med kvadrater som är så kallade liksidiga rektanglar , alltså alla sidorna är lika långa.


En enkel övning på symmetri är att vika ett pappersark och rita en halv fjäril, ett halvt bla ett halvt hjärta el. Vanliga missuppfattningar och felsvar Den här flaggan har två (spegel-)symmetrilinjer, en horisontell och en vertikal. En vanlig missuppfattning är att flaggan har fyra symmetrilinjer, antingen för att korset i mitten har fyra armar eller för att rektangelformen har fyra sidor.


Flaggan är inte symmetrisk längs diagonalerna. Vi ska undersöka hur många symmetrilinjer finns i olika regelbundna månghörningar. När du har valt en figur ska du undersöka hur många linjer man kan spegla figuren i utan att bilden förändras.


Beskriv vilka geometriska figurer du får genom att vika kvadraten diagonalt respektive parallellt. Förklara sambandet mellan dessa figurer och kvadraten? Avstängd Postad: apr okej men frågan i boken var det så att hur många symettri linjer den här har?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...