fredag 19 juni 2020

Ont i lungorna hosta

Hos Kronans Apotek hittar du Bisolvon produkter vid hosta med segt slem. Välkommen till Kronans Apotek online - Smidig leverans och fri frakt. Hosta är ett sätt för luftvägarna att försöka göra sig av med sådant som irriterar. Oftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv, även om det kan ta flera veckor.


Hosta kan också bero på andra sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller att luftvägarna irriteras av till exempel rök.

Smärtan är ofta skarp. Ofta gör det mer ont om du andas in djupt. Tidigt i sjukdomen kan det knarra i sidan när du andas. Du blir lätt andfådd.


Du har hosta utan slem, så kallad torrhosta. Det kan ibland göra ont i magen eller i skuldran om inflammationen sitter långt ner på lungan. När människor med Covid-utvecklar hosta och feber säger Wilson att det är resultatet av att infektionen nått luftvägarna.

Det kan kännas som att du har ont i lungorna av olika anledningar. Oftast är det dock själva området omkring lungorna som värker när känslan uppstår. Lungrelaterade sjukdomar kan kännas av i hela bröstkorgen.


Se hela listan på kry. Att få ont i lungorna är oftast ett resultat av en överansträngning eller att du under en längre tid utsatts för dålig luft eller skadliga ämnen. Både hinnan och musklerna som sitter på insidan av bröstkorgen är mycket känsliga och om dessa är inflammerade kommer smärtan i omgångar. Ibland är denna smärta relaterad till andningen och ibland till fysisk aktivitet. De vanligaste lungsjukdomarna är relaterade till rökning och är därför lätta att spåra.


När du upplever att du får ont i lungorna beror det ofta på yttre faktorer. Vissa sjukdomar, som lunginflammation, tuberkulos eller lungfibros, beror dock på andra omständigheter som virus eller infektioner. Får du ont när du andas, utan att vara rökare, kan du ha fått en lungsäcksinflammation som är ganska vanlig och läker av sig själv i många fall. Symptomen kan dock mildras med olika behandlingar.


Anledningarna till att du får ont i lungorna varierar och även de behandlingarna som erbjuds. Många enklare inflammationer läker av sig själva med vila och receptfria läkemedel som kan lindra smärtan. En allvarligare lungsjukdom kräver dock behandling av olika slag.


I många fall beror lungsäcksinflammation hos vuxna på en annan grundsjukdom som spridit sig.

Då måste man konstatera vilken sjukdom som är aktuell och sedan ge behandling därefter. Lungsjukdomar kan vara allvarliga men de absolut vanligaste läker av sig själva, även om de orsakar smärta under tiden. Du kan lindra smärtan på egen hand med värktabletter och genom att undvika att ligga ned. Lungorna fungerar bättre när du står eller sitter och kan då jobba naturligt. Får du akut ont med flera olika symptom som hög puls, svettningar och andnöd bör du besöka läkare omgående.


På KRY har vi i nuläget svårt hjälpa dig som upplever smärta från lungorna. Vi rekommenderar dig därför att söka fysisk vård för utredning. Den klassiska bakteriella lunginflammationen börjar oftast plötsligt, med frossa, feber, smärtor i bröstet och hosta. Hostan är torr i början, men efter ett tag hostas material från lungorna upp. Hosta är luftrörens försvarsreflex när något irriterar slemhinnan.


Den hänger ofta ihop med en förkylning, men ibland kan hostan bli långvarig. Om hostan inte går över kan den bland annat bero på luftrörskatarr, astma eller lunginflammation. Din andning är något naturligt som du nästan inte ens bör märka. Därför kan andningssvårigheter vara ett tecken på att något är fel med dina lungor.


Ett tryck över bröstet. Det känns som att något trycker mot ditt bröst. Det kommer antagligen med smärta när du gör saker som att hosta, gå, äta eller andas djupt.


KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, är en lungsjukdom som många rökare drabbas av. KOL går inte att bota men du kan förhindra att den fortsätter att utvecklas genom att sluta röka. Lungcancerär en vanlig form av cancer som oftast drabbar rökare.


Symptom för lungcancer är hosta, lunginflammation, andfåddhet, smärta i bröstkorgen, viktnedgång, trötthet och svullna lymfkörtlar. Antingen orsakad av virus eller bakterier. Lunginflammation, pneumoni, orsakas ofta av en infektion i lungan. Symptom är smärta i bröstet, feber, hosta och andfåddhet.


Sjukdomen kan smitta. Med lungkollapsmenas att det går hål på en lunga. Det beror oftast på att ett revben har gått sönder och punkterar lungan men lungan kan även gå sönder av andra skäl. Symptom vid lungkollaps är att det gör ont eller känns tungt när du andas.


Ofta krävs ingen behandling utan kroppen läker sig själv. Detta kommer plötsligt. Däremot bryter oftast sjukdomen ut flera år efter det att du har blivit smittad.


Tuberkulos smittar genom luft, som exempelvis genom hostningar. Det finns även vaccin mot tuberkulos. Interstitiella lungsjukdomar är en grupp lungsjukdomar som drabbar luftrör, lungblåsor och stödjevävnad. Till denna grupp inkluderas bland annat sarkoidos och lungfibros. Det kan bero på vissa läkemedel, strålning eller av en viss typ av inflammation i bronkerna i lungan.


Lungfibrosär en lungsjukdom som orsakar andnöd. Men lungfibros kan också uppstå utan känd orsak. Vilken typ av behandling du får beror på vad som orsakar din lungfibros. Behandling kan exempelvis ske med cellgifter eller kortison. Syrgas kan underlätta andningen.


Sarkoidosär en inflammation som kan drabba de flesta organ i kroppen, men som oftast drabbar lungorna. Allvarligare fall kan dock behöva behand. Rådgör med ditt apotek. I vissa fall krävs andra preparat, detta hanteras i så fall av läkare.


Från början är hostan torr men efter ett tag blir hostan mer lös och slem hostas upp från lungorna. Slemmet är ofta gult eller rostfärgat och kan innehålla blod. Vid lunginflammation påverkas andningen som kan bli snabb. Man känner sig ofta sjuk och är medtagen.


Det gör ofta ont att andas in djupt och att hosta. Får du hög feber och allmänpåverkan eller svår andnöd ska du uppsöka akut sjukvård. Lungorna är rätt bra att ha vet du, var rädd om dem! Det där låter inte alls bra! Om kroppen blir uppvärmd så utvidgas blodkärlen, och det gör även kärlen i näsan så att snoret lättare rinner ut.


Då slipper du att slemmet hamnar i dina lungor så att du sedan måste hosta upp det. Om du har mycket hosta och hög feber. I fredags fick jag en förkylning som sitter i än. Saken är den att jag får ont i lungorna när jag hostar mycket. Men det var väl lungorna jag kände av.


Någon hosta hade jag däremot inte. Efter bara trettio timmar kände sig Peter bra igen, men då hade hans fru börjat bli dålig. Hon hade det tuffare, fick en febertopp på 3och ont i hela kroppen, dessutom fick hon en öroninflammation till följd av covid-19.


Att ha ont när man andas kan bero på flera olika orsaker. Det kan röra sig om allt från blodpropp, lungsäcksinflammation, hjärtsäcksinflammation, låsningar i bröstryggen och i revbenslederna till virus eller bakterier i lungorna , dålig arbetsergonomi eller andra orsaker. I denna artikel ska vi förklara hur du kan förebygga och bli av med slem i lungorna med helt naturliga huskurer.


Det första steget för att bli av med slem i lungorna är att mjuka upp det, för ju hårdare slemmet är, desto svårare blir det att lämna kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...