Med Ohms lag är det lätt att räkna ut vilken strömbegränsningsresistor som behövs. Så för att räkna ut vilken motstånd du behöver blir det. Större motstånd går även bra. V = 12V Dvs, koppla fyra dioder i serie så slipper du motstånd.
Du kommer dock att kunna få lite överspänning då generatorn laddar om den orkar att ge 14V. Det lär dioderna inte brinna upp för, möjligen så förkortas livslängden.
Beräkna spänningsfallet krävs på alla motstånd. Jag funderar på att koppla ihop LED (grön) men nu kommer jag inte ihåg hur man räknar ut vilken resistans man skall koppla in så man inte. För att använda LED säkert rätt motstånd måste beräknas för att säkerställa att. Första använde jag mig av st vita dioder och ett. Motstånd mäts från en punkt till en annan, t. Vanligen försöker man hålla sig till dom värdena.
Använd DigiKeys kalkylator för Ohms lag när du snabbt behöver beräkna resistans, ström, spänning och effekt. Vi behöver inte räkna ut spänningen över parallellkopplade resistorer eftersom den är densamma. Däremot måste vi räkna ut vilken ström som går genom resistorerna.
Det gör vi med hjälp av Ohms lag. Vi kan snabbt undersöka om vi har räknat rätt. De flesta lysdioder brukar ligga på en spänning runt Volt och för att den skall. Då får man beräkna motståndet som skall sänka spänningen från 12V till 8V. Under alla beräkningar kommer man till ett visst läge där motståndet blir överflödigt.
Detta uppstår när man väljer ett antal lysdioder som tillsammans motsvarar. Vi vet att lysdioden klarar 20mA (enligt datablad), så motståndet skall då bli R. Det vi är ute efter är ju som bekant att få rätt spänning till dioderna och för att få detta så måste vi räkna med ström och motstånd med. Från det går resistanen att räkna ut. För att räkna ut motståndet så börjar du med att ta den spänning du ska driva den på (12V) sen drar du av den spänning dioden ska ha (1V).
Kalkylator för beräkning av spänning, ström, effekt och resistans. Ange två kända värden. Ett motstånd per lampa som ersätts brukar behövas. Finns inget exakt matchande motstånd används det som ligger närmast.
Ellära A handlar framförallt om grundläggande samband och storheter inom ellära. Ersätta 55w med 10w = 45W, Ohm - Exempelvis: dimljus bytes till standard-LED. Viktiga storheter är spänning, ström, resistans, effekt och energi, viktiga samband är Ohms lag och effektlagen.
Jag har räknat på värdet för diod med gul färg (V).
Transformatorn ger 14V AC. Har jag räknat fel i mitt exempel eller är det så att det fungerar utmärkt även med så stort motstånd som 1kOhm? Dioden är en icke-linjär elektrisk komponent som idealt leder elektrisk ström i endast en riktning. Namnet kommer av att den har två elektroder , katod och anod.
Ström kan bara gå från anod (pluspol) till katod (minuspol) - men inte tvärtom. Vissa (med sex ringar) har också kod för temperaturkoefficient. Så med Ohms-lag kan man räkna ut hur stort värde på motståndet det måste vara för att det ska bli rätt spänningsfall och ström över lysdioden.
Beroende på hur många dioder man använder och hur man kopplar dem kan man skapa antingen en halv- eller helvågslikriktare. För att ytterligare jämna ut strömmen efter likriktaren kan man koppla på en kondensator , vilket kallas för att glätta strömmen. Osram 5W- motstånd , 12V 189.
Effektmotstånd för HLED (12V) 105. Tja ba Är det nån här som har provat att bytt ut kontrollamporna i instrumentpanelen till dioder ? Om ni har det kan ni väl dela med er av erfarenheten,funkade det bra el. Resultatet får du i så fall räkna ut i två steg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.