tisdag 11 augusti 2020

Propp säkring

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Gratis att använda! Beställ online och hämta i butik efter minuter.


Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Allt inom Elinstallationer CEE-don Dimmers Eldosor.

På hushållsnätet eller andra anläggningar med lägre ström används smältproppar av porslin, även kallat gängsäkring eller diazedsäkring - i dagligt tal propp. Detta kan nämligen i vissa fal resultera i överhettning och eventuell brand. En sådan typ av överbelastning kan skapas när allt för stor ström går genom en ledning, där kortslutning kan vara en orsak. I centrum av proppen sitter en mindre metallplatta (kan vara färgad som i bilden).


Om denna metallplatta har fallit bort så vet du att denna proppen är trasig Ibland kan propparna vara trasiga även om inte den lilla plattan har fallit av. När detta skett kan man prova sig fram genom att byta ut säkringen en åt gången. Bor du i ett äldre hus kan du ha ett proppskåp som innehåller säkringar eller så kallade proppar som skyddar elsystem från överbelastning.


Om du belastar elsystemet hårt, till exempel genom att ha flera elapparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen brytas.

Du kan då behöva byta propp. Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Några cookies är nödvändiga för att websidan ska kunna fungera. En säkring är en skyddskomponent.


Dess funktion är att bryta strömmen när den når över en viss nivå. Genom att bryta strömmen i tid kan följdskador och brand undvikas. Det finns olika säkrings­storlekar beroende på var de ska användas. Säkringar (även kallade proppar) finns i elcentralen. Propp löser före aut.


Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. IFÖ:s diazedsäkringar, typ är bly och kadmium-fria och uppfyller kraven i IEC-normen 269-3-1. Samtidigt lever de upp till den gamla normen, därav D. Det innebär att de kan användas överallt där man idag har tröga säkringar (gL) Karakteristiken på D kan sammanfattas som trög i överströmsområdet och snabb i kortslutningsområdet, (både trög och snabb). En höjd säkring kan i många fall innebära höjda anslutningsavgifter och kan i vissa fall även leda till att man måste byta mätarcentral eller mätarskåp. Läs instruktionerna noggrannt När man byter säkring, eller propp som det fortfarande kallas i folkmun trots att de gamla proppsäkringarna långsamt är på väg ut, så ska man läsa på säkringen och i proppskåpet vilken säkring som är aktuell.


Smältproppar för upp till 5V. SMÄLTPROPP III 63A ECO-GG 160.

Säkringen skyddar din elanläggning genom att ”proppen går” om något skulle bli fel. Storleken på säkringen, alltså mängden ampere (A), avgör hur mycket el du kan använda där hemma. Oftast hittar du huvudsäkringen i ditt mätarskåp eller precis intill.


De vanliga propparna är normalt kopplade till mindre elektriska komponenter såsom en tvättmaskin, medans en huvudsäkring är kopplad till en fas med flera komponenter. Om säkringen bara ska mata glödlampor och annat som drar precis lika mycket ström hela tiden så är snabba säkringar (B) bra. Att välja rätt huvudsäkring. Tröga (C) säkringar använder man till apparater som drar mycket ström precis när man sätter på dem (microvågsugn, elmotorer, CRT-skärmar etc).


Många av våra säkringar levereras i ett 2-pack vilket gör att du alltid har en extra i reserv. Se till att du beställer rätt proppar och säkringar genom att kolla vilken spänning och vilket amperetal du behöver. Om elen försvinner kan det vara en säkring som har reagerat. Det kan hända till exempel när en apparat är trasig eller om du använder för många apparater samtidigt.


Elcentralen sitter oftast i hallen. Diazed Säkring , 10A, DII, Snabb smältpropp, Diazed Säkring , 10A, DII, Trög smältpropp, Diazed Säkring , 13A, DII, Trög smältpropp, Diazed Säkring , 16A, DII. Dessa säkringar kallades då för proppar och därför kallades skåpet för proppskåp.


Idag säger man istället automatsäkring eller drängbrytare om säkringar. Automatsäkringar delas in i olika klasser, beroende på hur fort de löses ut. Den tillåter inte mer ström än sin märkström. Blir strömmen större utlöser säkringen.


Alla ledningar är skyddade av säkringar i vad som kallas en gruppcentral. Dock sitter det även en säkring i din dators nätaggregat för att se till att komponenterna i din dator inte förstör hela husets elnät. Har du problem med säkringar som löser ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...