måndag 9 november 2020

Svavelsyra protolys

Koncentrerad svavelsyra tar upp vatten ur luften, och används därför i vissa sammanhang för att torka luft. Om koncentrerad svavelsyra placeras i fuktig luft, kan den börja ryka genom att avdunstad svavelsyra drar åt sig så mycket vatten att syradroppar bildas, vilket gör att det ser ut som dimma ovan syraytan. Svavelsyrans protolys i vatten.


Hur går det till när svavelsyra protolyseras i vatten ? Alltså hur ser reaktionsformeln ut i två steg. Eftersom att svavelsyra H2SOär tvåprotonig och protolyseras i två steg, kan man då skriva ihop dessa steg till ett, så att det istället för. Det enklaste sättet att definiera en protolys är helt enkelt en reaktion där vätejoner avges. Endast en liten del av syramolekylerna har avgett en proton. Inom kemin är protolys den reaktion vid vilken en positiv vätejon (något oegentligt kallad proton trots att det även kan vara en deuteron eller triton) avges från en molekyl eller jon (en syra) till en annan molekyl eller jon (en Brønstedbas ). Reaktionen kallas även protonöverföring, protonövergång eller protonbyte.


Det händer när svavelsyran får reagera med kolhydrater, som till exempel socker. Då drar svavelsyran ut allt vatten (egentligen allt syre och väte) ur kolhydraten, och kvar blir bara en svart pelare av kol. Det blir bara kvar en svart pelare av kol när svavelsyran fått reagera med socker. En syra är ett ämne som avger vätejoner (protoner).


Svavelsyra protolys

Protolys av en stark syra. EXIDE TECHNOLOGIES AB. I allmänhet är protonreaktioner, som exempelvis syra- eller basreaktioner, väldigt snabba.


Först avges en proton från den starka svavelsyran. Kvar finns sedan en vätesulfatjon, HSO – vilket är en svag syra, men även en jon. När man löser en svag syra i vatten avger bara en del av syramolekylerna sina protoner till vattnet.


Om många molekyler svavelsyra reagerar åt höger, är protolysen stor, d. Den är mycket frätande och kan orsaka stora hål på kläder och liknande om man spiller det på sig. Liksom saltsyra reagerar svavelsyra med oädla metaller. Vanlig svag syra är ättiksyra CH3COOH eller HAc där acetatjonen CH3COO-betecknas Ac-.


Vanlig stark bas är hydroxidjon OH-som fås om man löser ett salt med hydroxidjoner i. Vid reaktion med svavelsyra bildas svårlösligt bariumsulfat och vatten, två ämnen, som inte innehåller joner. En neutral lösning har pH 7. Följaktligen slocknar lampan. Lösningar under pH är sura och över pH är basiska. Baser och syror delas upp i starka och svaga baser respektive syror. Denna artikel är helt dedikerad till exempeluppgifter på syra-basberäkningar.


Skriv reaktionsformeln för reaktion mellan bariumkloridlösning och utspädd svavelsyra. Skriv den kemiska formeln för följande föreningar a)tenn(IV)klorid b) järn(II)sulfat c) koldioxid d)ammoniumnitrat e)magnesiumkarbonat f) bariumhydroxid g) divätesulfid h. Formeln visar att svavelsyra innehåller två protoner (två väteatomer). Båda protonerna kan avges när den reagerar med vatten. Saltsyras protolys i vatten H 3. Skriv namn och formel för de tre starka syrorna, saltsyra, svavelsyra och salpetersyra. Vad kännetecknar respektive syra,.


Om de flesta syramolekylerna avger sina protoner i en lösning med vatten, säger man att syran är stark, som exempelvis vätekloridlösningen. Väteklorid räknas som en mycket stark syra eftersom praktiskt taget alla protoner avges. Andra exempel på mycket starka syror är svavelsyra och salpetersyra.


Salpetersyra protolys. De flesta andra syror är svaga syror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...